Stolné počítače sú dnes dostupné v rôznych formátoch. Od najmenších až po veľké a výkonné herné skrine. V minulosti sme boli zvyknutí, že minipočítače zaujali najmä kompaktnými rozmermi, ale z hľadiska výkonu výrazne zaostávali. Išlo o kompromis. Dnes je situácia iná a aj tieto zariadenia dokážu fungovať ako plnohodnotná počítačová výbava v domácnosti.

V minulosti a aj dnes sa často stretávame s tým, že mnoho používateľov si kupuje notebook iba na domáce používanie. Pripoja ho k monitoru, ale inak s ním nehýbu, nevyužívajú jeho mobilitu. Toto riešenie im však vyhovuje z toho dôvodu, že šetrí miesto, pod stolom im nehučí veľký a neohrabaný počítač. Na podobnom koncepte, a síce nezaberať veľa miesta, sú postavené aj minipočítače Intel NUC a HDMI „paličky“.

Počítač v štýle „Urob si sám“

Intel NUC je sumárne označenie minipočítačov, ktoré sa na trhu objavili už v roku 2013. Skratka NUC znamená „Next Unit of Computing“ a tento pojem môžeme voľne parafrázovať ako „počítač ďalšej generácie“. Je to voľný preklad, avšak vystihuje jeho podstatu. NUC je v praxi malá krabička s rozmermi 115 × 111 × 48 mm, ktorá v sebe obsahuje komponenty, aké nájdete v dnešných notebookoch. Konkrétne základnú dosku a procesor. Aby počítač fungoval ako má, musíte si samostatne zaobstarať operačnú pamäť, úložisko a operačný systém.

Ide o férový prístup, pretože si počítač upravíte podľa vlastnej potreby. Viackrát sa nám pri kupovaní notebooku stalo, že nás zaujal jeden model, avšak nemali ho v ponuke v nami preferovanej konfigurácii. Operačnú pamäť sme si v notebooku takisto nemohli dodatočne vymeniť bez toho, aby sme neprišli o záruku. Intel NUC si prispôsobíte podľa seba a pokiaľ máte doma komponenty, ktoré sa dajú recyklovať, použijete ich a znížite si tak vstupné náklady. My sme takto využili SSD disk a voľnú licenciu pre operačný systém Windows. Okrem samotného počítača Intel NUC sme tak museli kúpiť iba operačnú pamäť. K dispozícii sú 2 sloty pre RAM typu DDR4, maximálne môžete mať 32 GB.

Intel NUC 6i3SYH je výborné riešenie. Odporúčame - cena 329 EUR

Intel NUC 6i3SYH je výborné riešenie. Odporúčame – cena 329 EUR

Hoci je NUC z určitého hľadiska zariadenie, ktoré si musíte sami postaviť – v praxi to znamená, že treba pripojiť úložisko a operačnú pamäť – netreba sa toho báť. Inštalácia operačnej pamäte a disku typu SSD alebo M.2 je bezproblémová a zvládne ju aj úplný začiatočník. Netreba nič prepájať, ani kontrolovať káble, komponenty iba vložíte do jasne označených slotov. Jediná vec, na ktorú si treba dať pozor, je označenie počítača. My sme testovali model Intel NUC 6i3SYH. Modelové označenie 6i3SYH znamená, že počítač bol vybavený procesorom Intel Core i3 6. generácie (konkrétne Intel Core i3-6100U) a že ponúkal aj šachtu pre SSD disk. V obchode nájdete takisto model NUC 6i3SYK, ktorý sa odlišuje tým, že nemá šachtu pre SSD disk a môžete k nemu pripojiť iba úložisko typu M.2. Podobne to platí aj pre ostatné konfigurácie, Intel taktiež vyrába model s procesorom Intel Core i5 6. generácie, resp. s procesormi predchádzajúcich generácií.

Intel NUC je počítač, ktorý je malý, ľahký a nezaberá veľa miesta. Je vhodný domov aj do kancelárie
Nami testovaný model sa predáva za 300 eur, 8 GB operačnú pamäť sme kúpili za ďalších 30 eur. Poslednou súčiastkou je SSD disk od Samsungu s kapacitou 250 GB, ktorý sa bežne predáva za cenu okolo 90 eur. Operačný systém si nainštalujete podľa vašej vôle. Vstupné náklady sa teda pohybujú na úrovni 420 eur, môže to byť aj menej. Toto riešenie je vo všeobecnosti lacnejšie v porovnaní s rovnako vybaveným notebookom a v prípade niektorých konfigurácií môže byť rozdiel pomerne výrazný. Nájsť konfiguráciu s 8 GB RAM a minimálne 250 GB SSD diskom môže byť v segmente notebookov strednej triedy niekedy problém, ale aktuálne takúto výbavu kúpite za 630 eur a viac. Samozrejme, notebook má svoje výhody a platíte aj za displej a mobilitu. Ale pokiaľ chcete počítač iba na doma, toto je atraktívna a rozumná ponuka. Navyše, z hľadiska kompaktnosti je to lepšie riešenie, Intel NUC zaberá menej priestoru ako notebook.

Počítač obsahuje 4 porty USB 3.0, slot na pamäťovú kartu, ethernet a výstupy vo forme HDMI a mini DisplayPortu. Samotná krabička je pomerne ľahká, má hmotnosť 593 gramov, takže sa dá bez problémov prenášať. Počítač zbalíte do kufríka alebo hocakej malej tašky. Netreba zabúdať, že budete potrebovať monitor a klávesnicu s myšou.

Z hľadiska používania nemáme pripomienky. Nami testovaný model s procesorom Intel Core i3-6100U výborne vyhovuje potrebám väčšiny používateľov. Z hľadiska výkonu je vhodný do firiem aj do domácností a v nami zvolenej konfigurácii sme nemali k prevádzke systému Windows 10 pripomienky. Reakcie systému boli rýchle, rovnako aj multitasking. Pri graficky náročných aplikáciách sa počítač zapotí, ale pre tento účel si asi nebudete kupovať minipočítač. Hry si však zahráte, so staršími titulmi ako je napr. Tomb Raider, BioShock Infinite, Fallout: New Vegas alebo Dishonored si poradí. Rovnako zvládnete aj editáciu fotiek a menej náročnú prácu s videom. V tomto smere veľká spokojnosť, pri každodennom používaní počítača sme sa nemuseli obmedzovať.

Starší model Intel NUC DE3815TYKE nás až tak neoslovil, ale jeho cena je výhodou

Starší model Intel NUC DE3815TYKE nás až tak neoslovil, ale jeho cena je výhodou – cena 149 EUR

Intel NUC ako celok hodnotíme pozitívne. Tento počítač je nám sympatický a kúpili sme si ho aj domov. Spotreba sa pohybuje od 11 W do 27 W v záťaži a hlučnosť počítača je na nízkej úrovni. Pri práci vás nebude rušiť. Za zmienku stojí, že po nainštalovaní systému Windows 10 si budete musieť stiahnuť oficiálne ovládače z webu Intelu a nainštalovať ich – bez toho vám nebudú fungovať Bluetooth, Wi-Fi moduly a ani ethernet.

Intel taktiež ponúka aj staršie modely. Intel NUC DE3815TYKE sa predáva za približne 140 eur. Vo výbave má jednojadrový procesor Intel Atom E3815 s taktom 1,46 GHz a jeden slot pre operačnú pamäť typu DDR3. Váži 676 gramov a má väčšie rozmery. Vo výbave nájdete dvojicu USB 2.0 portov a jeden USB 3.0 port. Nechýba HDMI a VGA výstup a ethernet. Táto konfigurácia môže niekomu vyhovovať najmä kvôli cene. Nás však viac zaujal aktuálny model s procesorom Intel Core i3 alebo i5 6. generácie.

Zapožičal: WESTech

HDMI „palička“ od ASUS-u

ASUS VivoStick je ďalší z miniatúrnych HDMI počítačov, ktoré svojimi rozmermi pripomínajú prerastený USB kľúč. V tomto prípade vyzerá ako hrubšia palička a zmestí sa do dlane. Hoci, časť konštrukcie bude trčať z ruky.

Počítač stojí 149 eur, takže sa predáva za rovnakú cenovku ako starší Intel NUC DE3815TYKE. Vo výbave má procesor Intel Atom x5-Z8350, 2 GB operačnú pamäť a 32 GB úložisko. Po úvodnom nastavení systému Windows (ten je súčasťou počítača a je predinštalovaný), máte reálne k dispozícii cca 17 GB priestoru. Dá sa s tým žiť za určitých okolností, ale eventuálne môže byť tento parameter obmedzujúci. Počítač sa napája pomocou micro USB portu, k dispozícii máte USB 2.0 a USB 3.0 port. V oboch prípadoch sú plnohodnotné. Zariadenie pripojíte k monitoru pomocou HDMI portu.

HDMI palička ASUS VivoStick je vhodná na nenáročné používanie - cena 149 EUR

HDMI palička ASUS VivoStick je vhodná na nenáročné používanie – cena 149 EUR

Testy meraní nájdete v tabuľke. Aktuálna generácia vreckových HDMI počítačov ponúka o cca 10 % lepší výkon, ako tomu bolo pred rokom. Výkon postačuje pre určité formy používania a keď nebudete príliš využívať multitasking, jednoduché prezeranie internetu a úpravu dokumentov zvládne. Rovnako aj prehrávanie videa je bezproblémové. Počítač si poradí aj s nenáročnými 2D hrami.

VivoStick má pomerne tichú prevádzku, avšak v úplnom tichu ho budete počuť. Jeho spotreba sa pohybuje od 4 do 8 W v záťaži. Pri testovaní sme merali aj teplotu, predsa len, HDMI palička má minimalistické vyhotovenie a v rámci bežného surfovania webom alebo pri editovaní dokumentov sa teplota jadier procesora pohybovala na úrovni 53 až 60 °C. V záťaži to bolo až 75 °C. Výrobca udáva ako hraničnú teplotu procesora 90 °C.

Zapožičal: ASUS

Verdikt

Z testovaných minipočítačov nás najviac oslovil model Intel NUC 6i3SYH. Toto je zariadenie, ktoré nás príjemne prekvapilo vyhotovením aj výkonom. Tento počítač bez problémov zvládne funkciu hlavného počítača v domácnosti – s výnimkou, ak pracujete s aplikáciami, ktoré sú veľmi náročné na výkon alebo sa chcete hrať najnovšie hry. Ale v rámci bežného každodenného používania sme boli s prevádzkou počítača spokojní a tento model odporúčame do domácností aj kancelárií. Vo firmách využijete vybrané modely Intel NUC napr. pre potreby bezdrôtovej prezentácie. Táto technológia sa nazýva Intel Unite a funguje veľmi dobre.

Intel NUC DE3815TYKE a ASUS VivoStick sú vhodné skôr v prípade špecifického používania, keď viete, že potrebujete práve takýto typ zariadenia. Hlavný počítač v domácnosti pravdepodobne nezastúpia. Záleží na vašich potrebách, ale v oboch prípadoch ste limitovaní výkonom procesora. VivoStick má 2 GB operačnú pamäť, a to sa prejavuje na pomalšom multitaskingu. Ale pre potreby surfovania na webe postačuje. Výhodou je cena a bezproblémové používanie – pripojíte ho k monitoru alebo inej externej obrazovke s HDMI a môžete fungovať.

Intel NUC 6i3SYHASUS VivoStick 
ProcesorIntel Core i3-6100U, dvojjadro, 2,3 GHzIntel Atom x5-Z8350, štvorjadro, až 1,92 GHz
Operačná pamäťAž 32 GB DDR4 / 8 GB v teste2 GB DDR3
Pevný diskSSD alebo M.2 / 250 GB SSD v teste32 GB / 17 GB k dispozícii
Porty4 × USB 3.0, slot na SD kartu, HDMI, mini DisplayPort, ethernet, audioUSB 3.0, USB 2.0, audio
Operačný systémŽiadny / Windows 10 v testeWindows 10
Rozmery [mm]115 × 111 × 48135 × 36 × 16,5
Skutočná hmotnosť [kg]0,5930,075
PCMark 8
Home accelerated30081150
Creative accelerated34971335
Work accelerated39411015
3DMark
Sky Diver3198711
Cloud Gate49501301
Ice Storm4527612895

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit