Zvyšovanie kapacity RAM cez úložisko dnes podporuje takmer každý smartfón s Androidom.

Ide o spôsob, akým si navýšiť operačnú pamäť jej virtualizovaním cez akýsi „ram disk“ vytvorený na vašom úložisku v telefóne. Je to podobné, ako pri operačnom systéme, ktorý pri zaplnení RAM použije špeciálny súbor na disku.

Zaujímavosťou je rozšírenie úložiska UFS, s ktorým sme sa stretli pri vybraných zariadeniach Xiaomi. Ide však o novú položku, ktorú zatiaľ nemáme preskúmanú a veľmi je nepromuje ani výrobca. Prináša rozšírenie RAM nejaké výhody a na čo je vlastne dobrá?

Stiahnite si RAM z internetu

Táto situácia môže pripomínať meme vtip o softvéri, ktorý vám stiahne viac operačnej pamäte. Za malý poplatok, pravdaže. My sme túto funkciu skúšali na smartfónoch od rôznych výrobcoch, no nedokázali sme povedať, či je aktívna alebo nie. Tiež sme len ťažko určovali jej prínosy.

Na pohľad je rozšírenie RAM lákavé a ak má váš smartfón 6 GB RAM, aktiváciou tejto funkcie je možné mu pridať ďalších 6 GB. Celkovo tak 12 GB RAM. Prečo potom výrobcovia ponúkajú mobily s 12 GB RAM? Odpoveďou by mohlo byť, že keď ponúknu virtuálnu RAM, získate až 24 GB. Takto to ale nefunguje.

Universal Flash Storage

Toto je hlavný problém, prečo nezískate závratné rýchlosti a rozšírenie RAM je diskutabilnou funkciou. Užitočné to môže byť vtedy, keď hľadáte priestor RAM pre vaše náročné aplikácie. Nezáleží vám na rýchlosti ale na tom, mať čo najviac otvorených aplikácií. Systém ich nebude zatvárať pri nedostatku RAM, keďže tej budete mať podstatne viac.

Rýchlosť úložiska UFS 3.0 je 2900 MB/s. Ide o maximálnu rýchlosť udávanú špecifikáciou. Rýchlosť RAM typu LPDDR4x je 4266 Mb/s a tiež ide o maximálnu hodnotu. Po prepočte ide o 533,25 MB/s. Tu sa dá hovoriť o tom, že úložisko nemusí pamäť príliš brzdiť. Treba zobrať do úvahy reálneho hodnoty a najmä zápis veľkého množstva dát s malými veľkosťami. Uvedený údaj pre rýchlosť UFS pokojne vydeľte stami. RAM totiž nepoužívate na kontinuálny zápis veľkého súboru dát ale množstva malých.

Zbytočnosť alebo šetrenie disku?

Ak teda priamo nepostrehnete spomalenie, čo pri UFS 3.0 nemusíte, zrýchlenie nebudete takisto badať. Funkciu virtuálnej pamäte má Android či sa vám to páči alebo nie. Výrobcovia si môžu názvy funkcií prispôsobiť podľa seba. Či už ide o Dynamic RAM Expansion, Memory Expansion Technology alebo napríklad RAM Plus, stále je to to isté. Funkciu máte zrejme štandardne aktivovanú. Môžete ju skúsiť vypnúť a ak nebudete pociťovať negatívne dôsledky, pokojne ju nechajte vypnutú.

Počítajte s tým, že používanie RAM na disku bude opotrebovávať úložisko, ktoré má fyzický limit v istom objeme zápisu. Našťastie ide o stovky gigabajtov a nemusíte sa obávať poruchy po roku či dvoch. Jedno je ale isté, na disk sa bude zapisovať viac, ako pri vypnutej funkcii rozšírenia pamäte.

Zdroj: vlastné, Android Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.