11. generácia tabletu je prvým Copilot+ PC od Microsoftu.

Microsoft oznámil novú generáciu svojho tabletu Surface Pro. Jeho 11. verzia prináša najvýraznejšie zmeny za posledné roky. Je to dané hardvérom – vo výbave je voliteľný OLED displej a ARM procesor od Qualcommu, ktorý konečne sľubuje plnohodnotné využitie systému Windows 11, ale aj nové funkcie umelej inteligencie.

Práve dôraz na umelú inteligenciu motivoval Microsoft k tomu, aby zadefinoval novú generáciu osobných počítačov, ktoré sa nazývajú Copilot+ PC. Okrem novej generácie Surface Pro prídu na trh aj zariadenia od výrobcov ako Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo a ďalších. Tieto počítače ponúkajú výkon na úrovni 40+ TOPS (biliónov operácií za sekundu), celodennú výdrž batérie a prístup k najpokročilejším modelom s umelou inteligenciou.

Každý počítač Copilot+ obsahuje klávesnicu s novým klávesom Copilot s rýchlym prístupom k rovnomennej funkcii v systéme Windows. V najbližších týždňoch bude k dispozícii aj prístup k najnovším modelom vrátane GPT-4o.

Microsoft Surface Pro 11. generácie a Surface Laptop 7. generácie sú prvé Copilot+ počítačeZdroj: Microsoft
Microsoft Surface Pro 11. generácie a Surface Laptop 7. generácie sú prvé Copilot+ počítače

S procesorom Qualcomm Snapdragon X

Tablet Microsoft Surface Pro 11. generácie poháňa procesor Snapdragon X vo verzii Plus (lacnejšia konfigurácia) v kombinácii so 16 GB RAM a 256 GB úložiskom. Jeho cena štartuje na úrovni 1199 eur a táto verzia má vo výbave 13-palcový IPS displej.

K dispozícii bude aj drahšia konfigurácia s 13-palcovým OLED displejom a procesorom Snapdragon X Elite. Jej cena začína na úrovni 1799 eur, pričom za najlepšie vybavenú konfiguráciu s 32 GB RAM a 1 TB úložiskom si Microsoft pýta 2449 eur.

Surface Pro ponúka aj voliteľnú 5G konektivitu, podporu pre Wi-Fi 7 a dva USB 4 porty. Zabudovaná klávesnica má rozlíšenie quad HD, k dispozícii je tiež 10 Mpx fotoaparát na zadnej strane. Microsoft uvádza výdrž tabletu na úrovni až 14 hodín prehrávania videa.

Nová klávesnica Flex Keyboard

Microsoft predstavil aj novú generáciu klávesnice. Nazýva sa Surface Pro Flex Keyboard a jej cena je 529,99 eur. Súčasťou klávesnice je dotykové pero Microsoft Slim Pen.

Klávesnica Flex Keyboard nie je súčasťou základného balenia a treba si ju zakúpiť samostatne. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou klávesnice pre tablety Surface ponúka hrubšie klávesy a o 14 % väčší touchpad. Nová klávesnica je podľa slov výrobcu kompatibilná s tabletmi Surface Pro 10. a 11. generácie.

Microsoft tiež predstavil novú (siedmu) generáciu notebooku Surface Laptop.

Klávesnica Microsoft Flex KeyboardZdroj: Microsoft
Klávesnica Microsoft Flex Keyboard

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit