Ako ušetriť energiu a čo vlastne úsporný režim znamená?

Ide o spojenie funkcií operačného systému a hardvéru. BIOS už podporuje úsporné režimy a riadenie spotreby v inom než priamo zapnutom stave. To však nie vždy bolo pravidlom, no už roky sa na počítačoch a notebookoch stretávate s pojmami ako uspať alebo prejsť na dlhodobý spánok či s ekvivalentom hibernácia.

Uspať

Tento režim je vhodný vtedy, keď chcete šetriť energiu a znížiť spotrebu na zanedbateľné množstvo. Notebook alebo počítač je potrebné stále napájať. Z nášho pohľadu by sa tento stav dal prirovnať akémusi pozastaveniu videa. Práca zostane tam, kde ste ju prerušili a počítač sa vypne. Napájané zostanú niektoré obvody, ako napríklad operačná pamäť. V nej sú totiž stále uložené otvorené aplikácie a dáta.

Otvorením veka notebooku sa zobudí a prejde do režimu zapnutia z úsporného režimu typu Uspať. Na najnovších notebookoch to trvá menej ako sekundu, no starších máte do dvoch-troch sekúnd pripravený systém tak, ako ste ho zanechali pred uspatím. Pravdepodobne ste ale na zamknutej obrazovke a tak sa do systému treba vrátiť cez prihlásenie.

Pozor na to, že pri vybití batérie alebo prerušení dodávky el. energie pri stolnom PC o dáta prídete. Teda o tie, ktoré ste nemali uložené. Teda ak ste nechali napríklad Word či Excel otvorené aj s nejakým obsahom ale ten bol uložený, je všetko v poriadku.

Prejsť na dlhodobý spánok

Strategicky by sa dalo hovoriť o tom, že tento režim je lepší a istejší. Avšak zobudenie počítača a privedenie do stavu, v akom ste ho nechali, trvá dlhšie. Stále to bude kratší proces ako všetko pozapínať a obnoviť aplikácie ako z úplného vypnutia systému.

Tento režim označovaný aj ako hibernácia je na rozdiel od uspatia trvalý a počítač sa vypne úplne. Za týchto okolností môžete odpojiť PC od elektrickej energie a v prípade notebooku môžete mať kompletne vybitú batériu.

Vypnutie počítača do takéhoto režimu uloží všetku vašu prácu v RAM na pevný disk a potom ju odtiaľ do operačnej pamäte obnoví. Táto funkcia je dnes široko podporovaná, no v minulosti to nebolo také jednoduché. Možno vás prekvapí, že kritickou súčasťou bezchybnej spolupráce komponentov bola práve grafická karta.

Toto je dobrý režim vtedy, keď nechcete vypínať aplikácie ale potrebujete počítač vypnúť. Po jeho zapnutí ich budete mať spustené presne v takom stave, ako boli pred vypnutím.

Prečítajte si aj:

Ako sa zbaviť notifikácií vo Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.