Bude to aj vaša jediná karta, ktorú budete mať v peňaženke?

Doplnené 10. februára 2023: Článok som zaktualizoval, aby zodpovedal stavu v roku 2023.

Curve karta je jedno z obľúbených fintech riešení, ktoré sa objavili na trhu počas posledných rokov spoločne s aplikáciami, ako je Revolut či N26. Pokiaľ tieto služby poznáte, potom už máte približnú predstavu, čo ponúka aj Curve. Je tu však jeden veľký rozdiel.

Curve karta funguje na jednoduchom koncepte. Stiahnete si mobilnú aplikáciu pre Android alebo iOS (k dispozícii je aj aplikácia v Huawei AppGallery), vytvoríte si používateľské konto a objednáte si platobnú kartu, ktorá vám príde domov poštou. Dovtedy môžete využívať virtuálnu kartu. V prípade bezplatného účtu sa za doručenie karty platí jednorazový poplatok vo výške 4,99 eur.

Následne si môžete v mobilnej aplikácii spárovať s vašim používateľským kontom ľubovoľné platobné karty, ktoré máte doma a používate ich. V prípade bezplatného účtu je možné spárovať maximálne 2 karty. Ak chcete viac, treba si vybrať niektorú z platených verzií Curve karty.

Ja som si spároval s Curve kartou platobné karty z ČSOB, mBank, Revolutu a 365.bank. V aplikácii si vyberiete aktívnu kartu – z nej sa strhnú peniaze, keď zaplatíte pomocou vašej Curve karty. Aktívnu kartu si môžete kedykoľvek jednoducho zmeniť.

V praxi to znamená, že táto služba sa svojim konceptom snaží znížiť počet platobných kariet vo vašej peňaženke. V ideálnom prípade, ako si ho predstavuje Curve, máte v peňaženke iba jednu platobnú kartu a tou je Curve karta.

Kľúčová informácia pre používateľov Huawei telefónov je, že aplikácia Curve z Huawei AppGallery umožňuje bezkontaktné platby Huawei telefónmi cez službu Curve Pay. V praxi to znamená, že ak máte Huawei telefón a Curve kartu, môžete pomocou Huawei telefónov bezkontaktne platiť. Táto služba je už k dispozícii aj na Slovensku, sám ju používam a ďalšie informácie o nej nájdete na konci článku. Je pravdepodobné, že v budúcnosti sa bude dať cez Curve Pay platiť aj Huawei hodinkami.

Doplnené: Je možné, že karty Maestro sa vám nepodarí pridať do vášho účtu. V reakcii na môj článok ste ma upozornili, že sa vám tieto karty nedarí spárovať s vašou Curve kartou.

Curve karta
Curve karta. Zdroj: Curve

Ako to funguje v praxi

Už niekoľko rokov používam Curve kartu, v bezplatnej verzii, a tá je naozaj mojou jedinou kartou, ktorú mám v peňaženke. Je však pravda, že keď cestujem do zahraničia, tak si so sebou pre istotu beriem do zálohy aj kreditnú kartu kvôli hotelom a pre prípad, že by sa mi nepodarilo zaplatiť Curve kartou – to sa mi však zatiaľ nestalo.

Curve kartu môžete používať zadarmo, k dispozícii sú aj platené členstvá s viacerými výhodami a extra funkciami. Osobne používam bezplatné členstvo, ktoré mi ponúka výbery z bankomatu na celom svete bez poplatkov v sume do 200 eur mesačne. To znamená, že Curve vám nebude účtovať poplatok za výber.

Pozor však na to, že niektoré bankomaty si účtujú poplatky, pretože to tak nastavili ich prevádzkovatelia – obvykle ide o bankomaty súkromných spoločností a nie bánk. Takže, hoci vám Curve nezaúčtuje poplatok, môže vám ho zaúčtovať prevádzkovateľ bankomatu. Na takýto poplatok by vás mal príslušný bankomat včas upozorniť.

V rámci bezplatného členstva sú tiež k dispozícii výhodnejšie kurzy pri platení v cudzej mene a to do objemu 1000 eur mesačne. Platené Curve členstvá majú tieto limity vyššie, resp. neobmedzené a ponúkajú aj ďalšie benefity, ako je cestovné poistenie či prístup do letiskových salónikov. Takisto umožňujú pridať do Curve účtu viac platobných kariet – v rámci bezplatnej verzie môžete pridať iba 2 karty. Detaily nájdete na oficiálnom webe Curve, TU.

Curve kartu som ocenil aj počas testovania Huawei telefónov bez Google služieb. Tieto telefóny nepodporujú bezkontaktné platby a tak som potreboval nájsť riešenie, ktoré by mi poskytlo žiadanú funkcionalitu a odbremenilo peňaženku. Curve karta to spĺňa a v praxi ju možno definovať aj ako alternatívu k plateniu cez Google Pay a Apple Pay. Neplatíte však telefónom, avšak jednou platobnou kartou a podľa potreby si vyberiete, z ktorej vašej karty majú odísť peniaze.

Curve karta
Curve karta. Zdroj: Curve

Čo by ste ešte mali vedieť

Curve ponúka niekoľko užitočných funkcií, ktoré môžu byť prínosom v špecifických situáciách. Pre každú platbu do výšky 5000 eur, ktorú ste vykonali počas uplynulých až 120 dní (toto obdobie sa odlišuje v závislosti od verzie Curve karty), môžete zmeniť kartu, z ktorej sa daná platba zaúčtovala. Funguje to tak, že Curve pošle refundáciu na pôvodnú kartu (v mojom prípade som mal peniaze späť na účte po dvoch až troch dňoch) a danú sumu zaúčtuje z druhej karty, ktorú ste si zvolili.

Pre mňa praktickejšia funkcia je tzv. Anti-Embarrassment Mode. Táto funkcia vám umožní nastaviť si jednu alebo dve záložné platobné karty, z ktorých sa strhnú peniaze, pokiaľ by ste nemali na vašej predvolenej karte dostatok peňazí. Túto funkciu je možné podľa potreby zapnúť alebo vypnúť.

Curve takisto automaticky rozdeľuje vaše platby do jednotlivých kategórií, ako je nakupovanie, potraviny, faktúry, reštaurácie, cestovanie, atď. Ak teda budete platiť iba pomocou Curve karty, dostanete detailný prehľad toho, koľko peňazí ste minuli v danom mesiaci a za čo. Takisto môžete vyhľadávať v histórii platieb a pozrieť si výdavky za predchádzajúce mesiace. Môžu to byť celkom užitočné informácie, ak sa budete snažiť začať šetriť.

Curve karta podporuje platobné systémy Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Google Pay, Xiaomi Pay a ďalšie. Možnože premýšľate, aký to má zmysel, avšak pridanú hodnotu vidím v dvoch prípadoch – nemusíte si do telefónu či hodiniek pridávať všetky pre vás dôležité platobné karty, ale iba jednu. A vďaka Curve môžete bezkontaktne platiť aj platobnou kartou, ktorá nepodporuje spomenuté platobné systémy.

Aplikácia Curve
Aplikácia Curve. Všimnite si nastavenie kariet, správu vašej Curve karty, históriu platieb s vyhľadávaním a analýzu míňania. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Je to bezpečné?

Otázka bezpečnosti je na mieste. Curve karta je rovnako bezpečná ako ostatné platobné karty a aj v tomto prípade hrozí, že by niekto mohol skopírovať vašu kartu alebo ukradnúť vaše platobné údaje a kartu vám zneužiť. Pomocou mobilnej aplikácie si môžete kartu kedykoľvek uzamknúť, čo je užitočná vlastnosť.

Bezpečnosť Curve karty môžete zvýšiť aj správnym nastavením platobných kariet, ktoré cez Curve používate. Výhodou je tiež, že Curve aplikácia využíva push notifikácie, vďaka čomu máte neustály a okamžitý prehľad o transakciách. Curve tiež ponúka ochranu zákazníka pri platení Curve kartou a to do výšky až 100-tisíc eur. Detaily sú popísané TU.

S bezpečnosťou súvisí aj otázka, prečo Curve vyžaduje overenie pomocou občianskeho preukazu alebo pasu. Curve je finančná inštitúcia, a preto musí dodržiavať určité predpisy – rovnako ako banky a ostatné finančné aplikácie. Pokiaľ chcete používať Curve plnohodnotne, overeniu identity sa nevyhnete. V opačnom prípade môžete pomocou služby zaplatiť maximálne 500 eur ročne. Po overení identity sa limity zvýšia.

Ak ste sa dočítali až sem, potom je pravdepodobné, že vás karta Curve zaujala – rovnako ako mňa. Kartu môžete získať registráciou v mobilnej aplikácii Curve. A pokiaľ sa zaregistrujete cez tento odkaz, resp. zadáte počas registrácie pozývací / promo kód QBMYA, získate uvítací bonus vo výške 5 eur.

Curve pre Android, Huawei telefóny a iOS

Čo sa zmenilo od leta 2022 pre bezplatné Curve karty?

Bezplatná Curve karta sa od leta 2022 dočkala nových obmedzení. Tým najpodstatnejším je limit 2 kariet, ktoré si môžete priradiť k vášmu Curve účtu. Pokiaľ chcete viac kariet, je potrebné vybrať si niektoré z platených členstiev. Takisto platí, že si k bezplatnej Curve karte nemôžete pridať firemné platobné karty.

Drobných obmedzení sa dočkala aj funkcia Go Back in Time. Platbu medzi kartami môžete presúvať maximálne do 30 dní od jej vykonania a túto funkciu môžete využiť maximálne 3-krát mesačne. Osobne ma to neobmedzuje, ale je potrebné na to upozorniť.

Ak by som teda zhrnul spomenuté zmeny – za mňa hlavným obmedzením bol limit 2 kariet, ale dokázal som sa mu prispôsobiť. Predtým som mal s Curve kartou spárovaných približne 5 kariet, aktívne som využíval 3 karty. Zvyšné 2 boli ako záložné. Aktuálne som znížil počet kariet v mojom účte na dva kusy, aby som aj naďalej využíval bezplatnú verziu.

Ak teda zvažujete, či používať Curve kartu alebo nie, treba sa zamyslieť nad tým, na aký účel ju chcete využívať. Pokiaľ chcete platiť hodinkami alebo náramkom cez Fitbit Pay, Garmin Pay alebo Xiaomi Pay, resp. Huawei telefónmi cez Curve Pay (a výhľadovo snáď aj Huawei hodinkami) a s Curve kartou plánujete prepojiť jednu, maximálne dve karty, potom sa Curve kartu oplatí v bezplatnej verzii používať aj dnes.

Pokiaľ však Curve kartu chcete používať tak, ako ju výrobca pôvodne zamýšľal – ako jednu kartu, ktorá nahradí X ostatných platobných kariet vo vašej peňaženke, potom si treba zvážiť, či vám to stojí za mesačný poplatok alebo nie.

Curve karty v roku 2022Zdroj: Curve
Curve karty v roku 2022

Bezkontaktné platenie Huawei telefónmi a hodinkami cez Curve Pay

Curve Pay je názov nového platobného riešenia, ktoré predstavuje alternatívu k známym službám Apple Pay a Google Pay. Toto riešenie je dostupné pre používateľov Curve karty, ktorí využívajú Huawei smartfóny, a to aj na Slovensku. Sám som si ho aktivoval.

Pokiaľ máte Huawei telefón a používate Curve kartu, dostupnosť funkcie Curve Pay si môžete skontrolovať v aplikácii Curve na obrazovke Account alebo na obrazovke s výberom kariet. Na tejto obrazovke by sa mala objaviť nová ikona Enable Curve Pay. Na dostupnosť funkcie Curve Pay by vás však mala upozorniť samotná aplikácia Curve po jej spustení.

Pokiaľ sa vám nepodarí platenie cez Curve Pay aktivovať, odporúčam aplikáciu preinštalovať a proces nastavenia zopakovať. Po úspešnom nastavení funkcie Curve Pay stačí zapnúť displej telefónu, resp. ho odomknúť a telefón priložiť k terminálu. Bezkontaktná platba by mala prebehnúť úspešne. Osobne Curve Pay používam a zatiaľ som nemal s platením problém.

A pokiaľ by vás zaujímalo, či sa dá cez Curve Pay platiť aj Huawei hodinkami – momentálne to nie je možné, avšak v budúcnosti sa možnože situácia zmení.

Nastavenie služby Curve PayZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Nastavenie služby Curve Pay
Nastavenie služby Curve PayZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Kontrola nastavenia služby Curve Pay v NFC nastaveniach Huawei telefónu

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit