Pozrite sa, čo robiť v prípade, že váš Xiaomi smartfón nezískal už dlho aktualizáciu.

Keď si kupujete smartfón, pravdepodobne si volíte zariadenie aj podľa toho, ako dlho ho budete môcť využívať. Dôležitá je pritom aj používateľská podpora, ktorá je v dnešnej dobe častokrát na úrovni 3 a viac rokov. Aj čínske Xiaomi zvyčajne sľubuje 3 veľké aktualizácie Androidu spolu so 4 rokmi bezpečnostných aktualizácií, najmä teda pri novších modeloch.

Aktualizácie telefónov od tohto výrobcu sú v mnohých prípadoch pravidelné a prichádzajú približne raz za 3 mesiace. Niektoré modely však to šťastie nemajú a aktualizáciu neobdržia aj dlhšie ako pol roka. Čo v takomto prípade robiť? A ako si overiť, že máte v telefóne aktuálnu verziu systému? Pozrite sa na tieto tipy a majte plnú kontrolu nad vaším smartfónom.

Skontrolujte si dĺžku aktualizačnej podpory

Pri používaní telefónu vám niekedy ani nemusí napadnúť, že jeho podpora aktualizácií už skončila. Stať sa tak môže v prípade, že máte starší telefón, prípadne ste si kúpili telefón z druhej ruky. Aj v predajniach však môžete niekedy naraziť na staršie zariadenie, ktoré nemusí spĺňať to, že bude získavať aktualizácie ešte ďalšie 4 roky. Preto ak neevidujete aktualizácie už dlhšiu dobu a máte pocit, že využívate staršiu verziu operačného systému, skúste si overiť, či sa váš telefón náhodou nenachádza na zozname nepodporovaných zariadení. Tento zoznam pravidelne aktualizujeme na našom webe, no navštíviť môžete aj oficiálnu stránku Xiaomi, kde ho nájdete.

Skontrolujte aktuálnosť systému

Ak ste svoj telefón nenašli na zozname nepodporovaných zariadení a aktualizáciu vám stále neukazuje ani po dlhšom čase, skontrolujte, či vôbec existuje novšia verzia systému. Na internete tak môžete nájsť informácie o najnovšej verzii systému a zistiť tak, či vám má vôbec aká aktualizácia prísť. Xiaomi pritom vyvíja hneď niekoľko verzií systému pre jeden smartfón. Dôvodom je lokalizácia telefónu a jeho určenie na trhu, taktiež distribúcia od výrobcu alebo úprava mobilným operátorom a podobne. Preto si vždy najskôr skontrolujte kód systému, ktorý nájdete v nastaveniach vášho telefónu.

Kód verzie systému XiaomiZdroj: TOUCHIT
Kód verzie systému Xiaomi

V našom prípade verzia systému s označením 1.0.4.0.UMCEUXM značí, že ide o prvú verziu systému Xiaomi HyperOS. Označenie písmenami v kóde poukazuje na Android U, teda Android 14. Písmenká MC odkazujú na model Xiaomi 13, EU na európsku verziu systému a XM zasa že ide o distribúciu priamo od Xiaomi, nie od mobilného operátora. NA našom trhu sa však toto označenie písmenami môže líšiť, EU môže nahradiť MI v prípade globálnej lokalizácie systému a XM zasa napríklad označenie OR ako úprava operačného systému operátorom Orange. Smartfóny od mobilného operátora pritom zvyčajne získavajú aktualizácie neskôr.

Skúste zmeniť región vášho Xiaomi smartfónu

Zaujímavým trikom na vyvolanie aktualizácie v Xiaomi, Redmi aj POCO smartfónoch, je zmena regiónu. Iný región vám totiž môže jednoducho vyvolať aktualizáciu, pričom celý postup je rýchly a jednoduchý. V nastaveniach vášho smartfónu otvoríte možnosť Ďalšie nastavenia, zvolíte možnosť Región a vyberiete inú krajinu. V niektorých prípadoch stačí región zmeniť pokojne aj na Českú republiku, aby sa vám nová aktualizácia systému objavila. V iných prípadoch je účinnejšie zvoliť si napríklad Indiu.

Návod na zmenu regiónu v Xiaomi smartfóneZdroj: TOUCHIT
Návod na zmenu regiónu v Xiaomi smartfóne

Stále nemáte dostupnú aktualizáciu?

V niektorých prípadoch je nevysvetliteľné, prečo Xiaomi nevydalo aktualizáciu pre niektoré zariadenia. Ak vám nepomohlo vyvolanie aktualizácie zmenou regiónu v prípade, že je už nová aktualizácia dostupná, najlepším riešením bude si počkať. Xiaomi totiž vypúšťa aktualizácie vo vlnách a niekedy sa jednoducho dostane ku vám až v neskoršej vlne. A tak je teda možné, že váš kamarát s rovnakým zariadením už nový systém má k dispozícii a vy nie. Jedným z riešení je tiež uvedenie smartfónu do továrenských nastavení, čo by taktiež mohlo aktualizáciu vyvolať. Je s tým však oveľa viac práce, ako keby ste si na novú aktualizáciu nakoniec počkali.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.