Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mnohí z nás pri nákupe v obchode, online alebo prostredníctvom našich telefónov, platíme kartou už takmer inštinktívne. Či už ide o platbu, ktorú automaticky prevedieme každý mesiac za streamovanie televíznych seriálov, online nákup, ktorý potvrdíme odtlačkom svojho prsta alebo o bezkontaktnú platbu v reštaurácii – každý deň uskutočňujeme niekoľko druhov platieb bez toho, aby sme o tom skutočne premýšľali.

Visa sa zameriavame sa na to, ako sa dajú udržať vaše peniaze v bezpečí, bez ohľadu na to, ako používate svoju kartu. Bezpečnosť platieb je dôležitejšia než kedykoľvek predtým, keďže platíme čoraz častejšie online – spoza obrazoviek svojich počítačov a mobilných telefónov.

Premýšľali ste už niekedy nad tým, ako môžeme zistiť či niekto iný nepoužíva údaje o vašej karte a ako môžeme zabrániť tomu, aby došlo k podvodu?

Pridávanie vrstiev zabezpečenia

Existuje veľa vrstiev zabezpečenia, ktorými spolu s bankami a celým platobným priemyslom chránime vaše peniaze, keď používate svoju kartu. Robíme tak ešte skôr, ako uskutočníte platbu – zabezpečením údajov karty čipom alebo digitálnymi „tokenmi“, ktoré zaručia, že ich budú môcť prečítať iba osoby, ktoré sú na to oprávnené. Keď kliknete na uskutočnenie platby, poskytujeme banke technológie, ktoré pomôžu skontrolovať, či ste držiteľom karty – buď kontrolou na pozadí alebo požiadaním o dôkazy totožnosti, ako sú heslá, jedinečné kódy či odtlačky prstov. Následne vaše dáta prechádzajú sieťou Visa, kde sú chránené globálnym systémom kybernetickej bezpečnosti, ktorý funguje 24 hodín denne, 7 dní v týždni. A napokon, máme pravidlá a spôsoby ochrany, ktoré vám môžu pomôcť získať peniaze späť v prípade podvodu alebo ak obchodník nebol schopný dodať vám tovar alebo službu (napríklad v prípade, že letecká spoločnosť vyhlási bankrot).

To najdôležitejšie však je, pokiaľ ide o predchádzanie podvodov, použitie umelej inteligencie (AI) spoločnosti Visa. AI nám pomohla zabrániť celosvetovo podvodom približne v hodnote 25 miliárd dolárov medziročne od mája 2018 do apríla 2019.

Nájdite rozdiel

Visa používa AI na zisťovanie v reálnom čase, či niekto iný nepoužíva údaje vašej karty. AI nevidí ani nepozná meno držiteľa karty a nie je ani zrejmé, čo presne obsahoval nákup, AI je však schopná zostaviť vzorce návykov pri míňaní na základe čísla karty.

Zakaždým, keď si zákazník niečo kúpi, profil tohto čísla karty sa aktualizuje a porovná s údajmi iných používateľov s podobnými návykmi pri míňaní. Vďaka globálnej veľkosti a pokrytí spoločnosti Visa je možné porovnať každú platbu so správaním pri míňaní s viac ako 3 miliardami iných kartových účtov, čo predstavuje zhruba 180 miliárd transakcií ročne. Tieto platby sú zoskupené do skupín na základe správania a každá platba sa môže zaradiť do stoviek, ak nie tisícok, z týchto skupín. Aj keď kupujete niečo prvýkrát, prebehne zisťovanie, či sa transakcia nehodí k určitému vzoru a banke je poskytnuté skóre, ktoré napovie, nakoľko je pravdepodobné, že je platba pravá.

Vďaka tejto schopnosti porovnávať platby s mnohými ďalšími po celom svete, sa dá veľmi ľahko spozorovať neobvyklá platba. V takom prípade banka pravdepodobne platbu odmietne alebo požiada o dôkaz či je platba skutočne legitímna a nejedná sa o podvod. Vyžiada si, napríklad, heslo alebo odtlačok prsta.

 

Značky: