Zvýšený dozor nad kryptomenovými burzami odštartoval pád burzy FTX.

Niet sa čomu čudovať, pretože kryptomeny sú stále divoký západ a chýbajú tu regulácie, proti ktorým sa mnohí búria a považujú ich za niečo škodlivé. Avšak samotní používatelia, ale aj pracovníci a majitelia búrz uznávajú, že pracovať v prostredí, ktoré má nejakú reguláciu, je prínosné. Viete, čo môžete očakávať. Minimalizuje sa riziko podvodov a celé prostredie môže byť transparentnejšie. Ministerstvo spravodlivosti hovorí, že burza Binance prala špinavé peniaze v hodnote 10 mld. USD.

To bola tá časť idylickej predstavy a regulácie vo všeobecnosti nemusia byť vždy správne a nemusia ochrániť ani vaše peniaze. To sa ukázalo po minulé týždne a ako vidno ani banky nie sú najzdravšie, hoci predstavitelia budú tvrdiť niečo iné. Čo im ale zostáva? Ako sa hovorí, ak vás inštitúcia sama od seba začne informovať, že je všetko v poriadku, buďte na pozore.

V súvislosti s týmito udalosťami sa začína poľovačka na burzu Binance. Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures podala občiansku sťažnosť, aj napriek tomu, že Binance zavádza jednu z najprísnejších politík používania. Štátne orgány sa predovšetkým zameriavajú na boj proti praniu špinavých peňazí (AML) a sústreďujú sa na to, aby burzy identifikovali takéto pokusy o podvod. Regulátor chce žalovať Binance za porušovanie niektorých regulácií a pravidiel.

V tejto súvislosti treba dodať, že burza implementovala povinný program KYC (Knows Your Customer), ktorý má slúžiť na identifikáciu zákazníka. To znamená, že na tejto burze nebudete môcť obchodovať bez toho, aby ste sa neoverili vašimi dokladmi. V súčasnosti už burza podľa jej vyjadrenia blokuje používateľov z USA podľa národnosti tiež aj podľa IP adresy a poznajú aj koncové body VPN aj keď sa pripájate mimo USA.

To je známe, pretože VPN servery majú svoje IP adresy verejné a tak mnoho spoločností pozná, že pristupujete cez chránený bod. Používanie VPN služieb je plne legitímne, avšak burzy sa snažia chrániť svoju reputáciu a hlavne spĺňať štátom a nastolené reštrikcie. Preto sa snažia obmedzovať používateľov aj pri takomto spôsobe pripojenia.

Oficiálne stanovisko burzy Binance

Vyhlásenie hovorcu spoločnosti Binance:

Sťažnosť podaná CFTC (Americkou komisiou pre obchodovanie s termínovanými komoditami) je neočakávaná a je pre nás sklamaním, pretože s CFTC spolupracujeme už viac ako dva roky.  Plánujeme aj naďalej spolupracovať s regulačnými orgánmi v USA aj po celom svete.  Najlepšou cestou vpred je chrániť našich užívateľov a spolupracovať s regulačnými orgánmi na vytvorení jasného a premysleného regulačného režimu.

 V uplynulých dvoch rokoch sme vynaložili značné investície, aby sme zaistili, že na našej platforme nebudú aktívni užívatelia z USA.  Počas tohto obdobia sme zvýšili počet zamestnancov nášho tímu pre dodržiavanie predpisov zo 100 na dnešných približne 750 kmeňových a podporných zamestnancov pre dodržiavanie predpisov, vrátane takmer 80 zamestnancov s predchádzajúcimi skúsenosťami v oblasti presadzovania práva alebo regulačných orgánov a približne 260 zamestnancov s odbornými certifikátmi v oblasti dodržiavania  predpisov.

Ďalších 80 000 000 USD sme vynaložili na externých partnerov, vrátane dodávateľov KYC, monitorovania transakcií, dohľadu nad trhom a vyšetrovacích nástrojov, ktoré podporujú naše programy compliance (dodržiavanie predpisov, pozn. redakcie).

 V súlade s očakávaním regulačných orgánov na celom svete sme zaviedli robustný prístup k rizikám a dodržiavaniu predpisov, ktorý okrem iného zahŕňa: 

  • Zaistenie povinného KYC pre všetkých užívateľov po celom svete
  • Udržiavanie blokovania krajín pre všetkých, ktorí sú rezidentmi USA.
  • Blokovanie všetkých, ktorí sú identifikovaní ako občania USA, bez ohľadu na to, kde na svete žijú
  • Blokovanie všetkých zariadení, ktoré používajú mobilného poskytovateľa v USA.
  • Blokovanie prihlásení z akejkoľvek IP adresy z USA
  • Zabránenie vkladom a výberom z amerických bánk pre kreditné karty

Zaostrené aj na Coinbase

Binance nie je jediná burza, ktorá je pod dohľadom. Rovnako tak sa Americká komisia pre cenné papiere zamerala aj na burzu Coinbase, čo znamenalo pokles jej akcií v posledných dňoch až týždňoch. Dôvodom je najmä fakt, že môžu zneužívať vklady svojich používateľov na úverovanie iných produktov a často ide o produkty iných búrz alebo inštitúcií s nejasným finančným krytí. Tým dochádza k sieťovému efektu, ktorý zapríčiní pád celej skladačky. Niečo podobné sa stalo pri bankách ako napríklad Silicon Valley Bank.

Najistejšia je vlastná peňaženka

V kryptomenovom svete stále platí, že je najlepšie mať svoje kryptomeny vo vlastných peňaženkách, pretože ak budú burzy vyšetrované alebo začnú mať problémy s likviditou, nemusíte sa dostať k vyplateniu svojich prostriedkov. Bežne burzy pozastavujú rôzne transakcie. Nemusia to byť priamo výbery, ale môže to byť napríklad presun vašich konkrétnych kryptomien do na inú burzu alebo do vašej peňaženky. V čase problémov s burzou sa k svojim prostriedkom nedostanete.

Zdroj: Binance, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.