Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

„Čo sa v mladosti naučíš, v dospelosti akoby si našiel,“ hovorí známe slovenské príslovie.

Naučiť svojho potomka zodpovedne pracovať s financimi má význam a je zodpovedným štartérom do jeho samostatného života. Tipli by ste si napríklad, že detskou kartou od ČSOB zaplatili ľudia v minulom mesiaci v priemere 8 eur? Najčastejšie sa nimi platilo v supermarketoch. Obľúbeným sporiacim produktom pre deti je napríklad sporiaci účet či stavebné sporenie, ktoré vďaka úrokovej sadzbe a štátnej prémii patrí medzi najzaujímavejšie sporiace produkty.

Deti platia v supermarketoch

Čerstvé štatistiky ČSOB z februára 2016 ukázali, že detskými kartami sa najčastejšie platí v supermarketoch, pričom priemerná platba detskou kartou je vo výške približne 8 eur. Pozreli sme sa aj na výbery z bankomatov, tu je výber o niečo vyšší ako suma pri platbe kartou.

Ako mať dieťa pod kontrolou 

Rodič môže mať svoje dieťa úplne jednoducho pod kontrolou. Stačí si zadať sms notifikáciu a o pohybe na účte potomka byť následne informovaný takmer okamžite. Prehľad je možné mať aj cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking či internetbanking, ak si rodič účet svojej ratolesti priradí k svojmu účtu. Pozor! Náhľad do detského účtu má pre rodiča informatívny charakter.

Na sporiacom účte Sloník sa sporí najčastejšie v Banskej Bystrici

Na detskom sporiacom účte rodičia svojím deťom často sporia, najčastejšie podľa štatistík ČSOB v banskobystrickom regióne. Priemerná nasporená suma je 2 200 eur, pričom priemerný vklad na detský sporiaci účet je 163 eur, v prípade trvalých príkazov je pravidelne zasielaná suma 45 eur.

Sporiť deťom sa oplatí! Úroková sadzba na detskom sporiacom účte je o 0,5 % vyššia ako na štandardnom sporiacom účte. Stačí, ak má dieťa zriadený detský účet Sloník od ČSOB.

Stavebné sporenie je obľúbené, rodičia tu deťom sporia

Obľúbeným produktom, kde rodičia ukladajú peniaze deťom na zhodnotenie úspor do budúcnosti,  je aj stavebné sporenie. Podľa štatistík ČSOB Stavebnej sporiteľne vychádzajúc z uzavretých zmlúv v posledných troch rokoch je na ne ročne vkladaná priemerná suma 1 300 eur. Rodičia uzatvárajú zmluvu o stavebnom sporení deťom v priemernom veku 6 rokov.

Stavebné sporenie Profit Mini

Stavebné sporenie od ČSOB Stavebnej sporiteľne Profit Mini je pre deti do 18 rokov. Pri využívaní detského účtu Sloník od ĆSOB je navyše absolútne bez poplatku za uzavretie. Stavebné sporenie patrí medzi najzaujímavejšie sporiace produkty na trhu aj vďaka štátnej prémií, ktorá tvorí 5 % z ročného vkladu, maximálne 66,39 eura. Pre získanie maximálnej štátnej prémie je potrebné vložiť v roku 2016 na stavebné sporenie 1 327, 80 eura. Sporiť a čerpať štátnu prémiu môže každý, kto má rodné číslo. Stavebné sporenie tak môžu rodičia deťom zriadiť prakticky od narodenia. Okrem štátnej prémie sú úspory zhodnocované úrokovou sadzbou 1,8 % p.a.

Stavebné sporenie Profit Mini umožňuje aj bezplatný výber vo výške 500 eur po 2 rokoch sporenia.

Detský účet Sloník

Detský účet od ČSOB je pre deti od narodenia až do veku 15 rokov. K dispozícii majú medzinárodnú platobnú kartu VISA Electron Baby, deti ju môžu používať od veku 6 rokov a môžu bezplatne 5krát v mesiaci urobiť výber z bankomatu ČSOB. Rodičia môžu zároveň nastaviť deťom mesačný limit na sumu, ktorú môžu pri platení kartou minúť. Deti majú takisto pasívny prístup do svojho internetbankingu kvôli prehľadu a učeniu sa narábať s financiami.

Detský účet je bez poplatku v prípade, ak je na ňom minimálny zostatok 1 000 eur, alebo sa mesačne na účet vloží aspoň 10 eur.

Značky: