Parlament prijal po dvoch dňoch rokovania zákon, ktorý umožňuje isté aktivity vyčleniť pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní, prípadne prekonali COVID alebo majú čerstvý negatívny test na prítmnosť koronavírusu. Bolo to búrlivé rokovanie sprevádzané demonštráciami niekoľkých stoviek ľudí pred parlamentom.

 Čo vlastne parlement prijal? V skutočnosti sa momentálne nič nemení, zmeny by mali nastať v prípade zhoršenia pandemickej situácie. TO sa na Slovensku pri súčasnom nízkom stave zaočkovania očakáva niekedy v septembri. Pokiaľ nastane tretia vlna pandémie, mali by pre ľudí, ktorí vedia dokázať  svoju ochranu pred pandémiou zostať otvorené napr. aj wellness centrá, hromadné udalosti (napr. šport) alebo akvaparky.

Pre zaočkovaných s platným zeleným covid passom by mali byť všetky činnosti otvorené, nezaočkovaní musia buď dokázať prekonanie choroby alebo si nechať urobiť test a ten musí byť negatívny. Kameňom sváru sa stalo práve testovanie, lebo politici sa nevedeli dohodnúť, koľko a akých testov bude preplácať štát. Detaily čo a ako bude fungovať bude mať na starosti hlavný hygienik. Minister zdravotníctva pro prijatí zákona vyhlásil, že takto sme sa dostali na európsku úroveň. Niečo podobné platí napr. v Francúzsku či v Nemecku. Podľa opozície je to nútenie ľudí na očkovanie.

Konkrétne opatrenia

Pri zhoršení pandemickej situácie môžu ísť nazaočkovaní ľudia bez testu do potravín, lekárne, drogérie a optiky. Ak budú chcieť ísť do fitness centra, kaderníctva, obchodu s oblečením alebo do reštaurácie, musia si absolvovať AG test, ktorí si aj sami zaplatia a jeho cena bude jednotná – 5 eur. Tento test nesmie byť starší ako 48 hodín.

Na to, aby mohli ísť do práce, do školy alebo ide o pendlerov, budú musieť absolvovať AG test, ktorý zaplatí štát. Ide o tzv. nosové testy, ktoré si môžu ľudia urobiť aj sami.

Na to, aby nezaočkovaní šli do wellness centra, akvaparku alebo sa zúčastnili hromadného podujatia, musia absolvovať PCR test, ktorí si aj sami zaplatia. Test nesmie byť starší ako 24 hodín.

Podľa vlády je to nariadenie, ktoré udrží v prevádzke všetky zariadenia aj pri zhoršenej pandemickej situácii a nebolo ich nutné zavrieť tak, ako to bolo napr. pri začiatku tohto roka. Rovnako by sa nikdy nemali zatvoriť školy. Opozícia avizovala, že sa kvôli tomuto zákonu obráti na Ústavný súd. Tvrdí, že podmienky nie sú uvedené exaktne a hlavnému hygienikovi dáva do rúk nástroj, ako pre nezaočkovaných zatvoriť všetko. Očkovací zákon tak považuje za diskriminačný a prezidentku vyzvala, aby zákon nepodpísala.

Aktualizácia 26.7. 2021: Plne zaočkovaná osoba a účasť na hromadných akciách

Hlavný hygienik vydal vyhlášku, ktorá definuje pojem plne zaočkovaná osoba. Je to človek, ktorý je 14 dní o podaní druhej dávky dvojdávkovej vakcíny alebo 21 dní po podaní jednodávkovej vakcíny. Rovnako sa za plne zaočkovanú osobu považuje človek, ktorý je 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny a zároveň je v intervale do 180 dní od prekonania choroby COVID-19.

Zmena je aj v účasti na hromadných akciách. Ak sa na týchto akciách prekročí maximálny počet povolených osôb (momentálne 1000), budete musieť mať pri vašej účasti potvrdenie o plnom zaočkovaní či prekonaní COVID-19. Ak sa nechcete očkovať a neprekonali ste chorobu, musíte mať 24 hodinový negatívny test a musí ísť o test PCR alebo LAMP test, teda nie AG. Zmena je aj v tom, že deti do 12 rokov nemusia mať pri účasti na takýchto akciách, rovnako ako pri návšteve akvaparkov, kúpalísk, alebo wellness žiadny negatívny test (doteraz bola hranica 10 rokov).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.