Sú firmy, ktoré naozaj strážia svoje pripravované produkty ako oko v hlave a unikne naozaj len to, čo sami chcú a nie je toho veľa. Inak „úniky“ z predstavovaných telefónov sú dnes významnou časťou marketingu firiem a venujú sa im samostatné tímy.

A potom sú firmy, ktoré nechajú uniknúť v podstate všetko. Veď čo povedať o tom, keď hlavný predstaviteľ svetového výrobcu číslo 1 používa Note 9 na verejnosti, pričom dobre vie, že ho na konferencii cez prestávku budú sledovať tisíce očí.

Tak sa aj stalo, že o Galaxy Note 9 sa 5 dní pred jeho uvedením vedelo všetko, resp. tušilo sa všetko. Dokonca sa na YouTube na pár hodín objavilo promo video, ktoré ukazuje tie najdôležitejšie vlastnosti tohto phabletu.  Poďme teda po poriadku.

Displej

Samozrejme SuperAMOLED a podľa obrázkov naozaj kvalitný. Rozmery Note 9 sú zhruba rovnaké – 161,9 × 76,3 × 8,8 mm. Zariadenie je teda o niečo kratšie ako jeho predchodca, čo je dané zmenšením rozmerov okrajov na hornej a spodnej strane. Displej je pritom na Note 9 trochu väčší – je to 6,4 palca, pričom Note 8 mal 6,3-palcový displej.

Často na Galaxy Note 8 kritizovaný snímač odtlačkov prstov sa presunul, nachádza sa teraz pod fotoaparátom a nie vedľa neho. To by malo vyriešiť hlavný nedostatok v dizajne Note 8.

V jeho prípade totiž používatelia dávali prst na objektív fotoaparátu a takto ho zašpinili. Preto sa snímač odtlačkov prsta na Note 8 používal menej často ako v minulosti.

Batéria a pamäť

Kapacita batérie patrí medzi nepotvrdený údaj, ale všeobecne sa očakáva, že Samsung si už dovoliť zabudovať do Note 9 rekordnú kapacitu 4000 mAh. V prípade Note 8 bol opatrný, tu bola kapacita 3300 mAh. Samsung nemohol riskovať opakované fiasko, ktoré sa stalo pri Note 7 a jeho batéria nebola spoľahlivá. Medzigeneračný nárast o 700 mAh je veľký skok a veríme, že Note 9 s prevahou naplní výzvu celodenného využívania „na plný plyn“.

K potvrdeným údajom patrí aj rekordná pamäťová kapacita 512 GB + podpora vysokokapacitných microSD kariet. To je fajn, Note 9 bude patriť medzi telefóny, kde sa dá dosiahnuť úložná kapacita 1 TB. Prirodzene, toto zadarmo nebude, verzia 512 GB poriadne presiahne hranicu 1000 eur. Hovorí sa dokonca o sume 1250 eur.

Fotoaparáty

No, tak toto si Samsung zatiaľ nechal v krabici s tajomstvami. Naozaj netušíme, aké vylepšenie prinesie systém kamier, ale budeme vás informovať  buď pri oficiálnom predstavení vo štvrtok, alebo hneď ako sa Samsung rozhodne pre únik informácií. Mimochodom, slovenské predstavenie Note 9 je naplánované na piatok a uskutoční sa na Magio pláži.

Pero S-Pen

To je pre Samsung a kategóriu phabletov Note naozaj dôležité, veď na žlté pero upozorňuje aj oficiálna pozvánka na predstavenie Note 9 v New Yorku.

Pero tak má byť naozaj v žltej farbe a má byť na Note 9 ešte dôležitejšie ako predtým. Pravda je, že je celkom dosť používateľov, ktorí pero nikdy zo svojho Note 9 nevytiahli a kupujú si Note hlavne kvôli tomu, že je to phablet. Pravdepodobne dlhodobo najlepší na svete.

Samsung dôrazne naznačil, že vylepšenia S-Pen budú značné, ale aké konkrétne, to sa von nedostalo. Tipujeme nové možnosti pera pri ovládaní hudby a tiež pri odomknutí telefónu na diaľku.

3,5 jack pre slúchadlá

Ale áno, samozrejme tu je. Možno ste videli kampaň Samsungu voči Apple, keď zástupca iPhone musel vysvetľovať, že na to, aby ste Apple telefón mohli káblovo pripojiť na slúchadlá a súčasne nabíjať, potrebujete dvojitý konektor.

Teda 3,5 jack je tu, a tomu sme úprimne radi. Veríme, že aj ostane v Galaxy S10. Bezdrôtové pripojenie na slúchadlá je síce fajn, ale jack port sa vždy hodí. VŽDY!

Tešíme sa na oficiálne predstavenie Note 9 v USA a budeme vás informovať v samostatnom článku v štýle Minúta po minúte. Najneskôr o deň na to budeme informovať o konkrétnej dostupnosti Note 9 na Slovensku a tiež o cenách platných pre náš trh a našu DPH.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.