Pred 10 rokmi sa do obchodov v USA dostal prvý iPhone. Bola to doba, kedy telefónom jednoznačne kraľovala Nokia, ďalej tu bol Ericsson či Motorola.

Prvý iPhone sa pritom ničím zvláštnym neodlišoval od ostatných telefónov v tej dobe. Navyše mu chýbalo pripojenie na sieť 3G, ktoré už vtedy bolo svetovým štandardom. Jeho batéria vydržala tak na deň prevádzky a zadná kamera mala rozlíšenie 2 MPix. Tým, čím tento telefón naozaj však bola cenovka – neuveriteľných 499 USD s povinnou zmluvou u jediného amerického operátora AT&T, ktorému ste sa museli upísať na celé 2 roky. A kapacita pamäti – nuž 4 GB.

Ale ako to u Apple bolo vtedy zvykom, Steve Jobs sa vedel pozrieť na pár rokov dopredu a v prípade iPhone sa to prejavilo naplno. V skutočnosti to bol telefón, aký ešte svet nevidel a v podstate čakal na svoje objavenie celým svetom. Základom jeho úspechu bola určite jednoduchosť ovládania. V skutočnosti by sa tento 10 rokov starý telefón dal s istými obmedzeniami použiť aj dnes, teda v úplne inej dobe. Bola by to ale historická kuriozita.

Už od svojho uvedenia na trh mal iPhone farebný displej a hlavne multidotykové ovládanie, ktoré v podstate definovalo to, ako sa má ovládať smartfón – mohli ste zoomovať pohybom prstov a tiež presúvať sa medzi obrazovkami. Apple aj pri drastických podmienkach predaja predal milión kusov iPhone len za prvé dva mesiace. To bolo na tú dobu nevídané.

Po pár mesiacoch sa objavil aj lacnejší iPhone a prišla pamäťová kapacita 8 GB. Problém bol však v tom, že ešte neexistoval žiadny obchod s aplikáciami.  V júli roku 2008 sa však objavil nový operačný systém OS 2 pre iPhone a s ním sa objavili aj aplikácie ako katalyzátor neskoršieho úspechu iPhone. V podstate bolo k dispozícii len natívnych 15 aplikácií, ale Steve Jobs správne rozpoznal, že toto je tá správna cesta k úspechu a začal podporovať vývojárov. Stále však v iPhone chýbali také podstatné funkcie ako je prenos informácií medzi aplikáciami cez schránku a táto sa objavila až v operačnom systéme OS 3 v roku 2009. Túto funkciu pritom konkurencia v podobe Androidu od Google podporovala už od svojho začiatku.

Treba ešte pripomenúť, že iPhone bol telefón bez mechanickej klávesnice, zatiaľ čo konkurencia produkovala väčšinou telefóny s hardvérovou klávesnicou. V prípade iPhone stačilo jediné tlačidlo a celé ovládanie bolo jednoduché, konkurenčné zariadenia vyžadovali stláčanie viacerých tlačidiel.

 

Úspech iPhone však nebol len v jednoduchosti ovládania. iPhone sa objavil u viacerých operátorov po celom svete. Okrem AT&T iv USA to už bolo aj O2 v UK, Orange vo Francúzsku. A Apple sa podarilo u všetkých operátorov vybaviť exkluzívne postavenie tohto telefónu. iPhone začal byť jasnou vizitkou exkluzivity. S týmto telefónom boli pritom aj spojené aj prvé zmluvy o „neobmedzenom“ využívaní dát vo vlastnej sieti.

iPhone 3G sa objavil aj na Slovensku, mal ho v rovnakom čase Slovak Telekom aj Orange. Dokonca aj v Bratislave sa robili také akcie, ako bol polnočný začiatok predaja. Prvý iPhone v oficiálnom sa tak objavil v predajniach oboch operátorov minútu po polnoci 22. augusta 2008 a bol to iPhone 3G. Polnočné predaje iPhone sa v Bratislave konanú až doteraz, ale realizujú ich predajcovia iPhone, nie už operátori.

S čím reálne príde iPhone v desiatom výročí svojej existencie nie je úplne presne známe. Stále sa polemizuje aj o jeho názve tohto telefónu – bude to asi iPhone 8 ale možno že len iPhone 7S, prípadne iPhone X. Rozhodne však to bude chcieť kus inovácie, ktorá v posledných rokoch v Apple jednoznačne chýbala. Opäť treba objaviť funkciu, bez ktorej sa nedá ďalej žiť. Uvidíme v septembri, redakcia TOUCHIT bude pri jeho uvedení a pripravíme aj obľúbeného sprievodcu predstavením v štýle Minúta po minúte.

Čo zatiaľ vieme o iPhone 8?

Dohady: Nové fotografie a video ponúkajú doteraz najlepší pohľad na iPhone 8

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.