Značka Coolpad je na Slovensku nováčikom a je pravdepodobné, že ju mnohí používatelia doteraz nepoznali.
Minimálne nie tak ako ostatných hráčov, ktorí si chceli obsadiť nižší stredný segment na trhu smartfónov.

V Číne ide o silnú značku, ktorá predala skoro 100 mil. smartfónov na svete. V Číne je štvrtá, vo svete je na siedmej priečke. Na našom trhu sa snaží preraziť s dvomi smartfónmi. Taktiku si vo firme zvolili dobrú a to uvedením menšieho a väčšie modelu. Coolpad Porto sme si vyskúšali v praxi. Je to „chutný telefónik“ pre menej náročných. Výhodou dneška je aj to, že ak chce značka preraziť, nestačí už poskladať základné komponenty a väčšie rozmery obhájiť nižšou cenou. Model Porto je veľmi ľahký a hodí sa pre používateľov, ktorí nechcú nadrozmerné smartfóny. Ponúka zaujímavú konštrukciu tela aj materiály.

Prečítajte si: Test telefónu Coolpad Porto.

coolpadCashew_nowat

Druhý smartfón, ktorý sa dá u nás zakúpiť, napríklad u operátora O2 je zaradený telefón Modena.

Obe zariadenia majú priemernú výbavu, výrobca sa tým nijako netají. Čo však vyzdvihuje, je dizajn vlastné prispôsobenie systému.

Kým v minulosti ste dostali v tejto cenovej relácii úplný základ, teraz si výrobcovia dávajú záležať na výrazne prepracovanejšej nadstavbe systému Android. Toto sme ocenili aj pri modeli Porto, ktorého nadstavba bola dobre zvládnutá a vyladená. Povedzme, že vyzerala veľmi pekne aj po grafickej stránke a návrhu ovládacích prvkov. Možno detail, no toto používateľov zaujíma, keďže obsah systému je niečo na čo sa pozerajú denne dlhý čas a čo neustále používajú.

Coolpad sa chystá uviesť ďalšie dve zariadenia. Termín uvedenia na prvý štvrťrok 2016 nám v rozhovore potvrdil viceprezident Coolpad Group Ltd. Luo Zhongsheng. Podľa neho takisto budú pribúdať zariadenia s tzv. unibody telom. To však vyžaduje použitie kovu a preto mnohé hoci veľmi tenké smartfóny vyrobené z plastu, toto zatiaľ nemajú. Viceprezident takisto predpovedá nárast kapacity akumulátorov a väčšiu integráciu akumulátora do tela telefónu. Vymeniteľných bude tak čoraz menej, aby sa dosiahli lepšie rozmery. Navyše nástup powerbaniek a ich obľúbenosť u používateľov tomuto trendu nevymeniteľný bateriek prispievajú.

ccDSC05979_nowat

Druhý zľava – Luo Zhongsheng, viceprezident Coolpad Group Ltd. Kamil Vacek, generálny riaditeľ TCCM; Foto: René Hubinský

Špecialitou však ale bude systém, ktorý umožní oddelenie osobných dát od pracovných alebo akýchkoľvek iných. Vždy si vyberiete, ktorý systém a aplikácie v ňom začlenené chcete používať. Nebudú sa navzájom ovplyvňovať. Je to niečo ako „dual-boot“ pre Android. Stačí zadať heslo alebo kombináciu na numerickej klávesnici aplikácie Telefón a dostanete sa do druhého rozhrania. Navyše, môžete nechať pripraviť ešte falošný profil. To už je zabezpečenie ako z filmu, ak sa dostanete do problémov, postačí nadiktovať záložný kód a ten zobrazí „fakeové“ dáta a bude to vyzerať, ako by sa človek dostal do systému tak, ako plánoval. Videli sme to v praxi, je to vynikajúce. Minimálne kvôli možnosti mať nastavené rôzne účty pre aplikácie alebo jednoducho zapnutie súkromné režimu telefónu po príchode z práce domov.

Ďalšia výhoda bude, že k dátam u iného účtu sa nedostanete ani po prepojení telefónu s počítačom cez USB kábel. Telefóny sme mali reálne k nahliadnutiu, u nás zatiaľ nie sú dostupné.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.