Doplnok vo forme umelej inteligencie, ktorá bude previazaná s operačným systémom, sa dá očakávať v októbrovej aktualizácii Windows 11.

Navzdory pôvodným správam, ktoré hovorili o integrovaní Copilota už v septembrovej aktualizácii, bola dostupná len pre malú skupinu používateľov a aj to nie vo všetkých regiónoch. To bol dôvod, prečo sme ju v poslednej aktualizácii systému nenašli. Situácia, o ktorej informuje web ghacks.net, je však odlišná a nesúvisí priamo s dostupnosťou tohto doplnku.

Ide o reklamy, ktoré sú zobrazované pod príspevkami tejto umelej inteligencie. Je to podobné ako pri službe Bing Chat, kde sa môžu zobrazovať reklamy. Pôvodný zámer AI v systému, bolo skĺbiť možnosti digitálneho asistenta, ako ho poznáme zo smartfónov a zároveň priniesť nástroj podobný Bing Chat alebo ChatGPT. Znamená to, že by ste dostali nielen odpovede, kto bol Ľudovít Štúr no, tiež by ste vďaka tomuto asistentovi mohli nastaviť funkcie v systéme.

Nastaví aj systém?

Už by to nebol len návod, ktorý vám poskytne na základe internetových fór a rôznych stránok s nápoveďou. Asistent by priamo upravil žiaduce funkcie alebo vás aspoň navigoval do konkrétneho dialógového okna, ktoré by sám spustil. Toto je predstava budúceho fungovania aj podľa Microsoftu, ktorý vo veľkom tento svoj doplnok promuje a hovorí o ňom ako o „AI ich spoločníkovi na každý deň“.

Či budú reklamy bežnou súčasťou, zatiaľ nie je úplne jasné. Pre férovosť treba dodať, že používatelia, ktorí mali nainštalovanú takzvanú Preview verziu, túto reklamu videli. Náš zdroj uvádza príklad, kedy sa pýtali na najlepšie herné notebooky a asistent vrátil 5 návrhov podobne ako v prípade použitia Bing Chat, avšak na konci výstupu sa zobrazí reklama. Nedá sa povedať, že všetky hľadania vrátia vo výsledku aj informáciu o reklame.

Internet nevyhnutnosťou

Zaujímavosťou, avšak pomerne logickou je to, že na využitie asistenta na zmenu nastavení systému budete musieť byť pripojený na internet. Je to logické, pretože AI potrebuje dopytovací server na to, aby jej vrátil o akú požiadavku vám ide a na základe svojej databázy znalostí poskytol odpovedajúcu informáciu. Mnohí sa budú pýtať, či funkcie použité vo Windows by nemohli byť riešené nejakou formou interného rozpoznávania.

Mohlo by to byť príliš náročné na výpočtový výkon. Keď si uvedomíme tak aj dnes už platí to, že stlačenie klávesu F1 otvorí webovú stránku s nápoveďou k danému problému alebo k aplikácii, v ktorej ste túto požiadavku spustili. Internet teda potrebujete aj tak. Staré súbory s nápoveďou, ako boli distribuované počas trvania starších systémov, sú dnes uvedené už len sporadicky.

Reklama naprieč systémom

Reklama vo Windows ale nie je úplne novým prvkom a Microsoft začal ponúkať túto formu propagácie na rôznych miestach. Ide napríklad o ponuku Štart alebo aj nastavenia. Väčšina reklám sa týkala vlastných produktov, pričom niektoré produkty sa dali používať bezplatne.

Nedá sa vyslovene zazlievať, že si firma propaguje svoje produkty, no v mnohom sa reklama podobala na príliš vtieravú, keďže ste sa daného hlásenia nemohli zbaviť. Jedinou možnosťou bolo aplikovať odporúčané nastavenia, napríklad prejsť na prehliadač Edge ako predvolený prehliadač alebo si zakúpiť predplatné Microsoft 365. Informácia o tom, že existuje takáto možnosť, čo sa dá považovať za reklamu, bola neustále uvedená v systéme.

Biznis plán

Teraz už len zostáva počkať, ako sa bude Copilot vyvíjať a aké s ním má firma plány. V minulosti sme informovali o tom, že niektoré produkty z kategórie Microsoft Office budú drahšie práve kvôli integrácii tohto doplnku. Je to bez pochýb skutočne užitočný doplnok a vo firemnom prostredí bude mať úspech.

Otázkou bude, aká bude dostupnosť a ako si ho osvoja domáci používatelia, najmä ak by zaň mali platiť. Ak bude biznis model založený na tom, že pre väčšinu používateľov v istej verzii bude zadarmo, no s občasnými reklamami, môže to byť prijateľný krok k tomu, ako ufinancovať výpočtovo náročné operácie bežiace v serverových centrách.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.