Aplikácia pre iOS zariadenia prechádzala schvaľovacím procesom relatívne dlho, nakoľko ide o monitorovaciu službu a Apple si dáva na bezpečnosti zariadení a tým aj dát používateľov extra záležať.

Pre Android bola táto aplikácia dostupná úž dávnejšie – písali sme o tom v tomto článku. Aplikácia pre iOS je graficky odlišná od tej pre Android zariadenia, ale v zásade ponúka rovnaké funkcie a možnosti.

Zostaň Zdravý

Aplikácia umožňuje ľuďom: 1 – Lepšie sa chrániť pred šíriacim sa vírusom tým, že ich podporuje v dodržiavaní karantény. 2 – Dozvedieť sa o priblížení sa k pacientovi s pozitívnym testom (na vzdialenosť 50 metrov). 3 – Získať informáciu o priblížení sa k pozitívne testovanému jedincovi aj spätne (v období posledných dní), akonáhle sa u dotyčného potvrdí prítomnosť vírusu SARS-CoV-2.

COVID-19

Ak sa používateľ priblíži na kritickú vzdialenosť (50m) k inému užívateľovi, ktorý bol testovaný pozitívne na COVID-19 alebo ak niekto, s kým prišiel do kontaktu na túto vzdialenosť v posledných dňoch bol práve testovaný pozitívne, aplikácia pošle používateľovi hlásenie s upozornením. Je následne na rozhodnutí používateľa, ako tieto incidenty vyhodnotí, a či sa rozhodne otestovať okamžite, alebo až po výskyte prvých klinických príznakov.

Ľudia si môžu priamo z aplikácie vybrať možnosť objednať sa na testy a výsledky samotných testov následne dostávajú na základe unikátneho kódu priamo do mobilnej aplikácie, bez potreby niekam volať či chodiť. V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom/laboratóriom/lekárom označený ako pozitívny, aplikácia automaticky anonymne upozorní ostatné, ktoré sa k nej v posledných dňoch priblížili. Aplikácia tak umožní rýchlejšie reagovať na nekontrolovateľné šírenie infekcie predovšetkým asymptomatickými prenášačmi.

Aby ste sa neobávali sledovania, tak ešte raz uvedieme, ako táto aplikácia pracuje

Aplikácia na rozdiel od iných mobilných aplikácií nesleduje používateľa a zaznamenáva výlučne priblíženia s inými aplikáciami (ich miesto a čas), pričom všetky aplikácie zostávajú plne anonymné. Ak sa v budúcnosti ukáže jedno alebo viaceré z týchto priblížení ako potenciálne nebezpečné (používateľ danej aplikácie mal pozitívny test), aplikácia upozorní svojho používateľa. Aplikácia nesleduje a ani nevie meno používateľa alebo číslo jeho mobilného telefónu (ak si ich do nej samotný používateľ manuálne nevloží) a nie je možné ju použiť na vyhľadanie osoby. Pre registráciu sa vyžaduje len emailová adresa, na ktorú je zaslaný overovací kód. Toto opatrenie je nutné aby sa predišlo zneužitiu aplikácie.

Zdroj: zostanzdravy.sk

Aplikáciu si môžete stiahnuť kliknutím na nasledovné odkazy

Google Play
App Store

Prečítajte si aj:

Covid-19: Vyskúšajte orientačný test na príznaky ochorenia od slovenského vývojára

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE