Ministerstvo informatizácie spustilo skúšobnú verziu digitálneho Covid automatu. Verejnosť takto získa prehľad o tom, aké konkrétne opatrenia platia v každom okrese v daný deň.

Covid automat nás bude sprevádzať zrejme dlhé mesiace. Táto digitálna verzia pomôže správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres. Dnes sme spustili prvú verziu, ku ktorej je možné posielať pripomienky a budeme ju postupne vylepšovať,“ uviedla vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová. „Štát má ľuďom a firmám pomáhať. Tento digitálny automat je jednou z ciest, ako zabezpečiť rýchlu informovanosť pre všetkých.

Digitálny Covid automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače. Nie je to teda mobilná aplikácia, používatelia mobilných telefónov si automat majú jednoducho uložiť a používať ako webovú stránku vo svojom telefóne. Stačí teda prehliadač, netreba nič inštalovať.

Digitálny automat poskytuje prehľad o tom, aké aktivity a za akých podmienok môžu ľudia vykonávať v ľubovoľnom z okresov. „Covid automat je v skutočnosti komplikovaný mechanizmus a preto sa snažíme priniesť ho občanom v zjednodušenej digitálnej podobe. Zahrnuli sme do nej najčastejšie aktivity ľudí,“ orehlásila vicepremiérka Remišová.

Takto funguje Automat.GO.sk na počítači

Takto funguje Automat.GO.sk na počítači

Tvorcom digitálneho Covid automatu je štátna spoločnosť Slovensko IT, ktorá je dcérskou spoločnosťou MIRRI SR a v poslednom čase sa o jej aktivitách dosť hovorilo. Pripomeňme, že Slovenskoo IT vyvíja aj aplikáciu eRúško, ktorá sa zatiaľ na verejné používanie nedostala. Aktualizáciu údajov bude tiež zaisťovať Slovensko IT. Generálnym riaditeľom Slovensko IT Pavol Miroššay a spoločnosť sídli v Košiciach.

Tiež pripomeňme, že skutočná mobilná aplikácia Nariadenia Automatu s podobnou funkčnosťou už existovala dávnejšie, nie však pod gesciou štátu. Naposledy bola táto aplikácia funkčne aktualizovaná pred mesiacom.

Používanie digitálneho Covid automatu bude ministerstvo informatizácie v najbližších dňoch analyzovať v spolupráci so Slovenskom IT. V prípade, že nájde u občanov pozitívnu odozvu, rozhodne o rozširovaní a príprave ďalších jazykových mutácií.

Viac o aplikácii Nariadenia Automatu

COVID Automat je v aplikácii pre smartfón

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.