Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kým v súčasnosti na 100 osôb v produktívnom veku pripadá približne 27 seniorov, do roku 2030 sa tento pomer zvýši na viac ako 44 osôb vo veku 62 a viac rokov“ uvádza štúdia Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied vychádzajúca z obdobia roka 2013 a sledujúca postupný vývoj starnutia obyvateľstva na Slovensku. ČSOB je zamestnávateľom viac ako 2 600 ľudí, reaguje na trend vývoja pracovného trhu a dlhodobo dáva príležitosť získať pracovnú skúsenosť všetkým vekovým kategóriam. Tú dostávajú dôchodcovia prostredníctvom brigádnickeho úväzku, mamičky počas rodičovskej dovolenky, ale aj vysokoškoláci v platenej stáži.

Kolegovia v dôchodkovom veku

CSOBKolegovia_nowat„Na mojom oddelení mám skúsenosť s brigádnikmi, medzi ktorými boli aj ľudia v dôchodkovom veku. Oceňujem ich pomoc a prínos – naučia sa niekoľko zručností, ktoré sa pri práci opakujú a následne im to ide veľmi dobre. Sú spoľahliví aj z hľadiska času, vieme pri nich počítať so stabilným počtom hodín, čo je výborné pri nárazových, ale aj plánovaných aktivitách. Sú flexibilní a nemajú časové obmedzenia napríklad vo forme vysokoškolských prednášok a podobne,“ hovorí o prínose brigádnika – dôchodcu manažérka Oddelenia podpory pobočiek ČSOB Viera Benčeková. V súčasnosti pracujú kolegovia v dôchodkovom veku na viac ako desiatke rôznych oddelení ČSOB, kde využívajú svoje dlhoročné skúsenosti napríklad v oblasti účtovníctva, personalistiky či právnej podpory.

Family Program pre mamičky na rodičovskej dovolenke

Family Program je program pre maminy, ktoré sú na rodičovskej dovolenke a chcú sa postupne zaradiť do pracovného kolobehu. S manažérom sa dohodnú na pracovnom čase a podmienkach tak, aby sa vedeli naďalej plnohodnotne venovať starostlivosti o dieťa. Mamičky, ktoré sú účastníčky Family Programu, okrem toho nestrácajú nárok na rodičovský príspevok.

Ivana Gugová, pobočka ČSOB v Trenčíne

„Pracovnú dobu si určujem sama, skĺbiť pracovné povinnosti s malou dcérkou preto vďaka Family programu nie je problém.“

CSOBGugova_nowat„Family program oceňujem hlavne preto, že som úplne nevypadla z pracovného kolotoča. Predpisy, systémy, bankové produkty – to všetko sa neustále mení. Návrat z rodičovskej dovolenky preto nebude pre mňa takým stresom. Keďže pomáham s „back officom“, pracovnú dobu si určujem sama podľa toho, ako mi to vyhovuje, takže skĺbiť Family Program a dcérku nie je problém.

A samozrejme,  som naozaj veľmi rada, že som zostala v kontakte s kolegami. Kolektív u nás v pobočke bol vždy veľmi dobrý, a tak sa do práce vždy teším.“ 

Zuzana  Novysedláková, pobočka ČSOB v Kežmarku

„Dcérky si pomaly zvykajú, že aj mama musí pracovať, Family Program je úžasná pomoc pre mamičky.“

CSOBNovysedlakova_nowat“Family Program mi priniesol veľa, hoci som sa zo začiatku bála, ako to deti budú zvládať, ale je to super. Na jednej strane si deti zvykli na to, že mamina musí ísť do práce a na druhej strane som si aj ja od nich „konečne“ trošku oddýchla a prišla na iné myšlienky. Znova som si uvedomila, ako ma práca baví a vždy sa do nej teším. A myslím si, že to uľahčí aj môj nástup do trvalého pracovného pomeru. V každom prípade je Family Program úžasná možnosť ako pomôcť mamičkám na materskej a ja veľmi oceňujem, že som súčasťou spoločnosti, ktorá aj takto myslí na svojich zamestnancov.“

Príležitosť majú aj študenti – ČSOB Trainee Program

ČSOB otvára brány študentom 4.a 5.ročníka vysokej školy, ktorí môžu získať cenné pracovné skúsenosti v polročnej platenej stáži. Stážisti sa uplatnia pod vedením skúsených mentorov na viac ako 15-tich oddeleniach. Najšikovnejšie talenty tak urobia krok k svojej budúcej kariére v ČSOB. Už 14 študentov získalo prostredníctvom Trainee programu v ČSOB trvalý pracovný pomer.

Značky: