ČSOB Poisťovňa v spolupráci s Hasičským záchranným zborom odhalila niektoré štatistické informácie o poistení majetku, tiež aj aké najčastejšie škodové udalosti vznikajú.

Prevencia a represia

Dve činnosti, ktoré spolu súvisia a Hasičský záchranný zbor sa nimi aktívne zaoberá. Najmä ak sa bavíme o kontrolnej činnosti, ktorá by mala zamedzovať vzniku požiarov či už v bytových alebo rodinných domoch. Medzi činnosti zásahu nepatria len udalosti spojené požiarom ale aj rôzne nehody, záplavy alebo poruchy na elektroinštalácii.

csob_poistovna2_nowat

Hoci nie príliš pozitívne, no máme niektoré štatistiky, ktoré sa viažu na konkrétne udalosti. Len za rok 2015 mali hasiči viac ako 32 000 výjazdov, z toho približne 10 000 sa týkalo požiarov. Štatisticky aj za iné roky to vychádza tak, že ide o tretinu všetkých výjazdov. Toto číslo sa však postupne znižuje. A špecificky sa dá hovoriť o tom, že požiarov rodinných domov je viac ako pri bytových domoch. Čo sa týka usmrtenia, je prirodzené, že táto udalosť je spôsobená v dôsledku nadýchania škodlivým plynom a následným udusením.

csob_po_1

Zľava – Vladimír Šošovička, člen predstavenstva ČSOB Poisťovne; Peter Ripka, riaditeľ Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu Retail ČSOB Poisťovne; plk. Ing. Jana Morávková, riaditeľka Odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru SR; Zuzana Eliášová, hovorkyňa, ČSOB Finančná skupina

2005 – 2015

csob_poistovna3_nowat

Najviac požiarov rodinných domov bolo za týchto desať rokov evidovaných v košickom kraji, najmenej v bratislavskom. Čo sa týka požiarov bytových domov, aj tu vedie košický kraj, v tesnom závese je bratislavský. Je to prirodzené pre hustotu zastavanosti.

Najčastejšie príčiny požiarov

Celé roky je najčastejšou príčinou najmä neodborná obsluha tepelného spotrebiča pri varení. Stane sa, že človek zabudne na prípravu jedla alebo zaspí. To isté platí pre fajčenie alebo iný typ otvoreného ohňa. Logicky tak vedú Vianoce, kedy ľudia zabúdajú zhasiť sviečky, odídu do inej miestnosti alebo zaspia, prípadne sa pozabudnú pri telefonovaní.

Rodinné domy majú trochu iné príčiny vzniku požiarov. Súvisí to s iným vybavením a spôsobom života. Tie sú teda vyhorenie sadze alebo chyba pri elektroinštalácii.

Kedy?

csob_poistovna1_nowat

Najčastejšie vznikajú v sobotu. To je jednoducho čas, kedy bývajú ľudia doma. Varí sa, otvárajú sa garáže, nie však na parkovanie ale na domáce kutilstvo. Štatistiky hovoria aj o časovom rámci. Medzi 15-18. hodinou je najviac výjazdov príslušníkov Hasičského záchranného zboru. Veľký počet požiarov vzniká aj v prírodnom prostredí, kedy si ľudia neuvedomujú náhle zmeny počasia a poveternostných podmienok.

Poistenie

V súvislosti s nehnuteľnosťami úzko súvisí poistenie. Faktom je, že ľudia sa neboja zadlžiť na desiatky rokov, no nemyslia na poistenie. V zásade sa hovorí o troch typoch poistenia bývania:

  • Nehnuteľnosti – v jednoduchosti povedané, poistenie stavby. Toho, čo pevne stojí v zemi. Najčastejšie ide o vandalizmus
  • Domácnosti – To je všetok majetok umiestnený v nehnuteľnostiach (oblečenie, práčky, postele, elektronika, atď.)
  • Zodpovednosti – Nie je to len o našom konaní, ale aj o tom, čo vyparatia naši domáci maznáčikovia. Môže to ísť o napadnutie hospodárskeho dobytka susedovým psom atď.
Peter Ripka, riaditeľ Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu Retail ČSOB Poisťovne

Peter Ripka, riaditeľ Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu Retail ČSOB Poisťovne

Až 80% sú živelné škody, tam je najviac vyplatených financií z plnenia poisťovne. Najviac škôd vzniká v dôsledku ohňa. Nasleduje voda, ktorá okrem toho, že sa podieľa na záplavách, zapríčiňuje škody vytopením, prasknutými potrubiami a poškodenými prívodmi k práčkam a umývačkám.

Škody, ktoré zapríčiňujú zlodeji na majetku v domácnosti, nebývajú v mnohých prípadoch tak veľké, ako na samotnej nehnuteľnosti. Kuriozitou sú tri ukradnuté salámy, no škoda na vypáčených dverách predstavovala 510 EUR. S tým súvisí aj fakt, že zlodeji chodia do nehnuteľností najčastejšie cez vchodové dvere.

Zaujímavosti z poistenia zodpovednosti za škodu podľa ČSOB Poisťovne:

  • zo strechy rodinného domu spadol sneh na auto na ulici. Škoda dosiahla 550 EUR
  • pes rozhrýzol blatníky na firemnom aute odstavenom vo dvore. Škoda bola vo výške 890 EUR
  • pri otvorení brány pes vybehol na cestu a narazil do auta, poškodenie auta bolo vo výške 1 040 EUR
  • psy ušli cez poškodený plot a napadli ovce, štyri z nich zahynuli – škoda 220 EUR
  • pes napadol okoloidúcu, bol na vodítku, ale bez náhubku, zranenie ruky
  • pes pri venčení sa vytrhol a napadol iného psa – škoda 170 EUR

Nielen majetok ale aj svoje zdravie treba poistiť. Na to mnohí až tak nemyslia, alebo sú priveľkí optimisti. Vladimír Šošovička, hovorí aj o tom, že až tri štvrtiny zmlúv majú pripoistenie trvalých následkov. Primárnym rizikom krytia je stále smrť, no poisťovňa odporúča niektoré z ďalších pripoistení v rámci krytia. Špecialitou ČSOB Poisťovne je aj vyplatenie poistného plnenia z dôvodu čakania na listine pre transplantáciu obličky. Už vtedy klient nemôže plnohodnotne zarábať a má s aktuálnou situáciou spojené výdavky, číže Poisťovňa vníma tento krok ako férový a logický.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.