Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Island X Prix, štvrté podujatie v kalendári seriálu Extreme E a prvé v Európe, sa bude konať na Sardínii (Taliansko).

Mattias Ekström a Jutta Kleinschmidt budú bojovať o svoje prvé miesto na stupienku víťazov za volantom e-CUPRA. ABT XEEkström nastupuje do Extreme E iba niekoľko dní po víťazstve v šampionáte PURE ETCR so značkou CUPRA.

Po pretekoch v púšti Al-‚Ula v Saudskej Arábii, následne v oblasti Lac Rose pri Dakare (Senegal) a v Grónsku tímy šampionátu Extreme E zmenili kontinent a smerujú do Európy na Sardíniu (Taliansko). Cieľ tímu ABT CUPRA XE pre štvrté podujatie prvej sezóny majstrovstiev elektrických SUV je jasný: dôjsť do finále na Island X Prix a vybojovať prvú trofej sezóny.

Jazdci tímu Mattias Ekström a Jutta Kleinschmidt sa budú usilovať doviesť závodný špeciál e-CUPRA ABT XE1 na medailovú pozíciu po tom, ako v Grónsku dosiahli vynikajúce tempo, prebojovali sa do semifinále a v kvalifikácii dosiahli druhý najrýchlejší čas.

„Zdokonalili sme každý drobný detail na aute, v stratégii a v procesoch. Teraz  je čas aby sme za to dostali odmenu,“ povedala Jutta Kleinschmidt, víťazka rely Dakar 2001, ktorá sa rýchlo adaptovala na elektrické SUV e-CUPRA ABT XE1 s výkonom 400 kW (550 k). Nastávajúci víkend s ním bude pretekať tretí raz.

Jej tímový kolega Mattias Ekström na automobile CUPRA e-Racer uplynulý víkend zvíťazil v majstrovstvách PURE ETCR, prvom viacznačkovom šampionáte elektrických cestovných automobilov na okruhoch. Švédsky jazdec je teraz pripravený vybojovať miesto na stupienkoch víťazov aj v Extreme E. „Hoci sa autá výrazne líšia, účasť v rozličných šampionátoch mi pomohla pripraviť sa na tieto preteky, pretože mi umožňuje pretekať neustále a udržiavať vysokú hladinu adrenalínu. Sme pripravení zabojovať o túto peknú trofej. Naše auto je rýchle, Jutta a ja máme radosť, že môžeme pretekať spolu a celý tím je maximálne motivovaný. V hre sú stále dve víťazstvá a my o ne budeme bojovať. “

Tím ABT CUPRA XE je momentálne na šiestom mieste v celkovej klasifikácii Extreme E. Pretože v majstrovstvách panuje veľká vyrovnanosť, tretie miesto je vzdialené iba 22 bodov, takže dobrý výsledok na Sardínii by tímu umožnil priblížil sa v celkovom hodnotení k stupienkom víťazov

Extreme E na Sardínii

Podujatie Island X Prix sa uskutoční na Capo Teulada, v regióne Sulcis-Iglesiente na juhozápade Sardínie. Trať pretekov je vytýčená vo výcvikovom priestore talianskej armády, v teritóriu, ktoré sa výrazne líši od predchádzajúcich pretekov. Vyznačuje sa tvrdším povrchom, posiatym kameňmi a zarasteným krovinami, čo bude predstavovať veľkú výzvu pre všetkých účastníkov.

Extreme E na Capo Teulada má upozorniť verejnosť na globálne otepľovanie, spôsobujúce vlny horúčav a lesné požiare v rozličných oblastiach sveta. Usporiadateľ šampionátu bude spolupracovať s miestnymi organizáciami pri podpore obnovy lesov v provincii Oristano a ďalších oblastiach, ktoré sa nedávno stali obeťami požiarov. Okrem toho bude spolupracovať aj pri ochrane morskej trávy Posidonia oceanica, ohrozenej endemickej rastliny stredomorskej oblasti, ktorá tvorí základ významných morských ekosystémov.

Značky: