Zdroje záložného napätia (UPS) sú  stále populárnejšie, a to hlavne z dôvodu, že naše dáta sú stále cennejšie a nechceme o ne prísť. Jednou z najobľúbenejších značiek UPS je CyberPower, na ktorej kompaktný domáci model UT850EG-FR sa dnes pozrieme.

Tento zdroj s topológiou line-interactive je určený pre ochranu IT zariadení predovšetkým v domácnostiach a menších kanceláriách – pripojíte doň napríklad počítač alebo zdieľané sieťové úložisko (NAS), u ktorého predpokladáte nepretržitú dostupnosť.

Úplne zásadné je u testovaného UPS patentovaná technológia GreenPower UPS, ktorú má spoločnú s drahšími modelmi a ktorá znamená extrémne zníženie spotreby energie a súvisiaci pokles prevádzkových nákladov a tiež prevádzkovej teploty. Z toho logicky vychádza tiež menšia záťaž na batériu, ktorá vďaka tomu vydrží oveľa dlhšie, než bez spomínanej technológie.

Kompaktné zariadenie disponuje na zadnom paneli tromi zásuvkami typu FR, teda tými s uzemňovacím kolíkom. Všetky tri zásuvky sú zálohované a ponúkajú ochranu proti prepätiu (rázom a špičkám), takže sa už nebudete musieť báť búrok, bleskov a ďalších vrtochov počasia, prípadne iných výkyvov napätia v elektrickej sieti.

Ak pracujete z domu, prípadne je na dátach vo vašom počítači alebo na NAS závislý váš koníček, určite oceníte vyššie zmienenú batériu, ktorá dokáže pripojené zariadenia v prípade výpadku elektrického prúdu napájať práve tak dlho, aby bolo možné rýchlo zálohovať rozrobenú prácu. Celkový výkon UPS je 425 W, respektíve 850 VA, a pri odbere 60 W (typický notebook) činí prevádzková doba batérie 30 minút. Pri 90 W je to 20 minút a pri 200 W 6 minút. UPS sa dobije na 100% za približne šesť hodín.

Vďaka integrovanému vstupu a výstupu pre ethernetový kábel dokáže UPS okrem počítačov ochrániť aj modem, DSL, fax a ďalšie prvky. Za zmienku stojí aj funkcia automatickej regulácie napätia (AVR), vďaka ktorej sa dočkáte stabilizovaného výstupu AC.

Súčasťou je tiež LED indikátor, ktorý zobrazuje zapnutie, stav batérie a prevádzkový stav zariadenia. Voliteľne si môžete nastaviť aj alarm, chrániaci vaše pripojené zariadenia – spustí sa vtedy, keď vašim zariadením hrozí nejaké nebezpečenstvo, napríklad strata dát.

Praktický a intuitívny je aj príslušný softvér POWERPANEL, ktorý je určený pre správu a monitoring napájania. Spomenúť treba aj podporu napájania z generátorov alebo filter EMI. Už spomínaný kompaktný (tower) design potom umožňuje zdroj záložného napájania jednoducho umiestniť napríklad vedľa počítača na stôl alebo pod neho.

Verdikt

CyberPower UT850EG-FR je kompaktný zdroj záložného napájania, ktorý odporúčame každému, komu nie sú jeho dáta ľahostajné. Z podporovaných funkcií vyzdvihujeme predovšetkým integrovanú batériu, vďaka ktorej získate čas na uloženie rozrobenej práce. Plusom je určite aj podpora napájania z generátora alebo automatická regulácia napätia (AVR). Za nás rozhodne dobrý pomer ceny a výkonu.