Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Od jari 2022 technológia Visa umožní zákazníkom Mercedes-Benz v Európe platiť za tovar a služby pomocou odtlačku prsta priamo v aute.
  • Cieľom Daimleru je urobiť z auta platobné zariadenie zabezpečené dvojfaktorovým overením.

Výsledkom nového globálneho technologického partnerstva medzi spoločnosťami Daimler Mobility a Visa bude, že spoločnosť Daimler sa stane prvou automobilovou spoločnosťou na svete, ktorá ponúkne „natívne“ platby v aute. To znamená, že zadávanie hesiel alebo spoliehanie sa na mobilné zariadenia pri overovaní platieb môže byť čoskoro minulosťou, pretože samotné vozidlo sa vďaka technológii Delegated Authentication od spoločnosti Visa stane biometrickým platobným zariadením.

Od jari 2022 budú môcť zákazníci Mercedes-Benz v Spojenom kráľovstve a Nemecku uskutočňovať platby pomocou snímača odtlačkov prstov v aute. Ďalšie európske trhy budú nasledovať čoskoro. Nákupy potom bude možné uskutočniť priamo cez hlavnú jednotku auta alebo MBUX. Očakáva sa, že toto riešenie bude v neskoršej fáze dostupné aj celosvetovo.

Platenie priamo v automobiloch sa stalo neoddeliteľnou súčasťou luxusnej zákazníckej skúsenosti. Napríklad globálna platobná platforma Daimler Mobility s názvom Mercedes pay umožňuje zákazníkom nakupovať tovar a služby priamo vo svojom aute, vrátane služieb Mercedes me, a to aj na iné použitie ako je tankovanie či parkovanie.

Antony Cahill, Zástupca generálneho riaditeľa a riaditeľ pre európske trhy v spoločnosti Visa v Európe:

„Sme nadšení, že spolu s naším partnerom Daimler Mobility môžeme prvýkrát uviesť do života natívne riešenie pre platby v autách. Významné je tiež to, že pilotné testovanie aj uvedenie na trh prebehne v Európe, ktorá je popredným svetovým centrom platieb a automobilových inovácií. Je to príklad toho, ako dve z popredných svetových spoločností vo svojich odvetviach spolupracovali na vytvorení inteligentného riešenia pre automobilový sektor, ktoré vodičovi a spolucestujúcim poskytnú úplne novú skúsenosť s digitálnym platením v pripojených autách.”

Franz Reiner, Generálny riaditeľ, Daimler Mobility:

“Mercedes pay je základom pre platby v aute, prostredníctvom ktorého ponúkame našim zákazníkom po celom svete digitálne služby bezproblémovo integrované do systému Mercedes-Benz. Cieľom spolupráce so spoločnosťou Visa je stať sa prvou automobilovou spoločnosťou, ktorá ponúka natívne platby v autách spĺňajúce požiadavky dvojfaktorového overenia platby bezpečným a pohodlným spôsobom. Nie je nič pohodlnejšie ako autorizovať platbu odtlačkom prsta, ktorý je zároveň aj bezpečný. Našim zákazníkom ponúkame istotu nielen pri jazde, ale aj pri platení.”

Technológia stojaca za digitálnymi platbami v autách

Mercedes pay je súčasťou stratégie mobility a digitalizácie spoločnosti Daimler. Daimler bude vôbec prvou automobilovou spoločnosťou na svete, ktorá začlení Visa Cloud Token Framework do svojich vozidiel. Je to cloudová bezpečnostná technológia, ktorá umožňuje väčšiu flexibilitu naprieč viacerými zariadeniami. Visa Cloud Tokeny chránia a odstraňujú citlivé platobné informácie konvertovaním údajov a ich bezpečným ukladaním. Umožňujú tiež párovanie viacerých zariadení v aute aj mimo neho, ktoré sú potom priamo integrované s údajmi spotrebiteľa. To výrazne zlepšuje celkovú skúsenosť s platbou, pretože spotrebitelia už nemusia zadávať dlhé čísla kariet na dokončenie nákupu alebo prepínať medzi zariadeniami na overenie platieb. Riešenie bude slúžiť ako nástroj pre dvojfaktorové overenie[1].

Sľubná budúcnosť pre digitálne platby v automobiloch 

Odhaduje sa, že len v nasledujúcich dvoch rokoch sa počet pripojených automobilov na celom svete zvýši na viac ako 352 miliónov[2] a celkový objem platieb prostredníctvom automobilov by mal do roku 2025 dosiahnuť približne 86 miliárd dolárov[3].

Elektrické vozidlá, zdieľanie áut, autonómne riadenie a prepojené autá zvyšujú dopyt po inovatívnych platobných metódach v samotnom vozidle. Dnes mnohé služby súvisiace s automobilom vyžadujú, aby motorista používal samostatné zariadenie na prihlásenie do aplikácie alebo webovej stránky. Ambíciou spoločností Daimler a Visa je umožniť používateľom bezproblémové platby priamo prostredníctvom auta a zároveň rozšíriť výber a kvalitu skúseností, ktoré majú k dispozícii.


[1] SCA vyžaduje dvojfaktorové overenie pozostávajúce z niečoho, čo spotrebiteľ pozná (napr. heslo), čo vlastní (napr. pripojené zariadenie) alebo čím je (napr. biometrické údaje). Daimler Mobility využíva službu Delegated Authentication Service spoločnosti Visa, ktorá umožňuje uplatniť SCA v mene vydavateľa.

[2] Capgemini Invent: Connected Vehicle Trend Radar 2, 2020.

[3] Juniper Research: The Race for In-Vehicle Payments, 2020.

Značky: