Sú len dve skupiny používateľov počítačov a smartfóov – tí ktorí už prišli o dáta a tí, na ktorých to ešte len čaká. Ono sa to jednoducho stane – smartfón vám niekto ukradne, na počítači nenávratne odíde pevný disk alebo si dáta sami omylom prepíšete. Príčin môže byť veľa. Fotografie bývajú pritom taký typ dát, ktorý obyčajne nemáte ako nahradiť, rovnako ako vaše dokumenty. ich strata vás môže poriadne mrzieť. 

V tomto článku sa pozrieme na to, ako jednoducho zálohovať špeciálne fotografie pomocou programu Zoner Photo Studio 18. Tento program totiž nájdete v decembrovom vydaní magazínu touchIT v plnej verzii na 90 dní bezplatného používania. Ak by ste náhodou nemali toto vydanie, na stránke firmy Zoner nájdete verziu, ktorú môžete použiť na 30 dní bezplatného používania.

Takže ako na to zálohovanie? Teória hovorí, že by ste mali mať 3 zálohy, z toho dve na rôznych typoch médií. To je síce v praxi trochu náročné na priestor i čas, ale dá sa to. Jedno z médií v prípade fotografií môže byť aspoň prechodne pamäťová karta vo fotoaparáte a druhým disk v počítači. Ak potrebujete vymazať fotky z pamäťovej karty, potom to môže byť disk v počítači (dnes však v prípade notebookov často SSD s obmedzenou kapacitou) a externý disk, pripojený napr. pomocou rozhrania USB 3.0.

Otázka znie ako s tým zálohovacím programom a práve tu využijeme ZPS 18. Ako prvé použijeme pri importe cez ZPS 18 voľbu Kopírovať a nie Preniesť.

ZonerImport

Tak budeme mať fotky na pamäťovej karte, ale aj na notebooku či počítači.

Teraz ale ideme na prenos fotiek z vnútorného disku na externý, keďže na fotky na pamäťovej karte sa nemôžete dlhodobo spoliehať. Na to, aby sme zabezpečili rovnaké súbory na vnútornom a externom disku budeme používať voľbu Synchronizácia. Nájdeme ju v položke Menu – Organizovať – Synchronizácia priečinka.

ZonerPovelOrganizacia

Zdrojom sú pritom fotografie na vnútornom disku a cieľom je externý disk. V nasledovnej voľbe metódy synchronizácie vyberieme typ Asymetricky s mazaním v cieli. Tak docielime, že do cieľa sa prenesú všetky zmeny, ktoré budeme robiť s obrázkami v zdroji.

ZonerSynchronizaciaPriecinkov

Odteraz bude len na vás, ako často budete robiť synchronizáciu, aby ste mali rovnaký obsah na vnútornom a externom disku. Ideálne je to raz za týždeň.

Externý disk by ste mali mať odložený mimo počítača/notebooku, aby sa eliminovali straty spôsobené zlodejom či nejakou pohromou. Na hardvérovú poruchu média ste ale cez synchronizáciu pripravení.

Záloha dát z mobilného telefónu

Ľudia čoraz viac fotia so smartfónom, keďže práve to je najdostupnejší fotoaparát. Problémom je to, že fotky ostávajú v smartfóne, dajú sa síce ľahko zdielať v sociálnych skupinách, ale dostať ich do počítača nie je zase až také jednoduché.

Rovnako treba aj fotografie zo smartfónu zálohovať. Existujú online cloudové zálohy ako je Dropbox, Google Fotky, Microsoft OneDrive i ďalšie, ale ak máte fotiek veľa, prídete na to, že s bezplatným kontom si už nevystačíte. Rovnako existuje skupina ľudí, ktorí cloudovým zdielaniam tretích strán neveria a len čas preverí, čo mali pravdu. Ak teda chcete lokálne zálohy aj u seba, tak znova môžete použiť riešenie od Zoneru. Využiť sa ale dá len pri smartfónoch s operačným systémom Google Android. Práve pre tieto telefóny totiž existuje mobilná aplikácie Zoner Photo Studio.

ZPSA

Program nainštalujete cez Google Play, potvrdíme žiadosti a spustíme. Hneď pri štarte zvolíme voľbu Mobilné fotky. Týmto sa fotky z mobilného telefónu prenesú na webový priestor Zonerama, ktorý je pridelený každému používateľovi tohto programu.

MobilneFotky2

Zonerama je pritom dostupná aj z rozhrania programu Zoner Photo Studio 18 pre operačný systém Windows a tu už pracujete s fotkami, ako keby ste ich mali na disku. Je to veľmi pohodlné riešenie, ale mali by ste byť v dosahu rýchlej Wi-Fi siete.

MobilneFotkyWin

Zálohovanie fotiek z mobilu, ktoré už máte na vnútornom disku v počítači alebo notebooku je rovnaké, ako sme popísali vyššie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.