Procesor, ktorý ešte nie je finálny a dá sa považovať za podvod.

Na čínskom webe Googfish sa objavila ponuka na kúpu CPU Intel Core i9-13900K. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, ak by sme len pred niekoľkými dňami netestovali novinku označenú ako Intel Core i9-12900K. Na „nový“ procesor upozornil web Živě.cz. O čo presne ide?

V zásade sa nedá povedať, že daný CPU je vyslovene podvrh. Ako na webe ukazujú obrázky k danej ponuke, dá sa hovoriť o ďalšej generácii. Avšak má to jeden háčik – ide o vzorku nedokončeného procesora. Teda modelu, ktorý sa vyrobí ale slúži na testovanie a odlaďovanie chýb. Toto nie je model určený vo forme finálneho kusu, ktorý by chcel Intel predávať.

Okrem toho, že v zásade kupujete vyslovene neistý produkt, je pravdepodobné, že táto ponuka nebude celkom v súlade s politikou Intelu. Je jasné, že firma o podobné úniky nestojí a nepotrebuje reklamu v tejto podobe. Nefunkčný alebo nedokončený procesor nebude robiť, ako sa vraví, dobrú reklamu.

Vo svojej podstate teraz nehovoríme o tom, že ide o falzifikát. Popravde, kto vyrobí falzifikát CPU? Procesor je pravý, avšak nemôžete očakávať garancie, napríklad v oblasti správnej funkčnosti čo sa týka prehrievania alebo iných vlastností. Nakoniec, veď tento procesor môže fungovať bez problémov. Dáte ale takmer 400 eur za kus, ktorý by mal fungovať? Pravdepodobne nie.

Zdroj: h5.m.goofish

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.