Dvanásta generácia procesorov Intel spravila poriadny skok dopredu. Výkonnostný aj energetický.

To druhé najlepšie, čo si od Intelu pre „tradičné“ desktopy môžete kúpiť, je práve tento procesor. Prvý je Core i9-12900KS. Jeho výkon je tak silný, že zvládne spustiť nové hry na Full HD a najvyšších detailoch, hoci iba do 15 fps, no aj tak. Hry, pri ktorých by sa iné CPU zapotili a aj tak by ste nevedeli hýbať myšou ani v menu, tu môžete ako tak hrať.

Išlo skôr o náš pokus, aj nás ale tento výkon prekvapil. Procesor má integrovanú grafiku Intel UHD Graphics 770, teda len veľmi základnú s 32 Executon Units označovaných aj ako Shaders. Je postavená na architektúre Xe, no stále ju treba považovať za základ. Viac na multimédiá ako hranie hier.

Procesor v skratke

Typ CPU / ParametreIntel Core i9-12900K
Generácia12. gen, Alder Lake, 10 nm
Frekvencia2,4 ÷ 5,2 GHz
Smart Cache30 MB
Base TDP125 W
Maximum TDP241 W
Počet jadier16 (8+8)
Celkový počet vlákien24
Uvedenie na trhQ4 / 21
Grafická kartaIntel UHD Graphics 770

Na steroidoch

Nový Core i9 sme testovali hneď v niekoľkých oblastiach. Zaujímalo nás, čo dokáže a tak sme ho preverili nielen v hrách ale aj nástrojoch na 3D modelovanie a tiež multimediálnych až kancelárskych činnostiach. Poďme na to odzadu. Mať toto v kancelárskom počítači je prestrelené. Pretože, tento procesor neosadíte do hocijakej dosky.

Už tá sama o sebe bude predimenzovaná, nehovoriac o podpore RAM s DDR5. Teda nie, že by ste jeho výkon pri práci s analýzami v Exceli nepoznali. Ak ale nepracujete v NASA alebo nenavrhujete nový život na Zemi, výkon vlastne nepoznáte. Toto totiž nie je procesor, aký mnohí poznáme. Core i9 patrí medzi skutočné špičky, ktoré vám ukážu, čo rýchlosť naozaj znamená.

Pri práci s grafikou už jeho silu pocítite, rovnako aj pri práci s viacerými systémami, pri virtualizácii. Tiež tvrdom výpočte, akým je napríklad kompresia dát, pomôže aj spracovanie obrázkov alebo videa. Tu už sa ale dostávame do situácie, kedy bude optimálny scenár kúpiť grafickú kartu s vysokým výkonom. Je to to najlepšie, čo doplňuje podstatu procesora. Dokúpenie výkonnej grafiky nemusí byť jediný scenár, potenciál CPU ale využijete naplno.

Zostava

Testy sme realizovali na zostave so základnou doskou ASUS ROG STRIX Z690-E GAMING WIFI a čipovej súprave Intel Z690 (Alder Lake-S PCH). Po niektorých testoch sme inštalovali grafickú kartu NVIDIA RTX 3080 zo série ASUS STRIX.

Informácie o zostave z HW Info

Ešte k pamäti RAM. V našom počítači boli použité dva 32 GB moduly DDR5. V praxi dokážete pri nižších frekvenciách než je maximálna podpora pre DDR5 spojiť aj 4 moduly, no ešte stále je istejšie použiť len dva, ako tomu bolo v našom prípade. Objavujú sa správy s nestabilitou systému pri párovaní štyroch modulov.

Prínos procesora

Cena procesora samotného stojí približne 600 eur. Cena, pri ktorej si dokážete kúpiť nový notebook. Tu sa ale hýbeme v inom segmente a ide predovšetkým o výkon. Ruka v ruke by mohla byť diskusia o spotrebe, tá vás ale príjemne poteší.

Celkovo sa rapídny nárast výkonu aj spotreby týka 12. generácie intelovských čipov, no v režime kancelárskej práce sa výrazne šetrí. Teda jasný záver je, že sa nemusíte obávať nadmernej spotreby aj mimo záťaže. Vlastne to, akým malý odber CPU má, vás rozhodne prekvapí a aj toto je jednou z podstatnej súčasti novej procesorovej generácie.

Charakteristika K

Procesor má celkovo 16 jadier, z toho 8 výkonných a 8 úsporných. Označené sú ako P-performance a ako E-efficient. Maximálny počet vlákien je 24, keďže podporu threadingu majú len výkonné jadrá. Vo výsledku dostávate 8 + 8 + 8. Na plné využitie procesora potrebujete Windows 11, keďže Windows 10 nemá v sebe zatiaľ podporu prioritizovania úloh podľa výkonnostných jadier. Nie je to len zásluha Windows a tu je prirodzené, že ide o kooperáciu s procesorom. Ten má v sebe tzv. Thread Director na plánovanie úloh.

Tým, že ide o procesor s prívlastkom K, má odomknutý násobič a možnosti pretaktovania. Oficiálny údaj pre maximálnu hranicu je 5,2 GHz. V porovnaní s architektúrou Rocket Lake, teda 11. generácie má navýšenie výkonu o 19 %. Podľa informácií z verejných benchmarkových strojov sa objavila frekvencia 7,6 GHz (76 × 100).

Často sa môžete stretnúť s potrebou vodného chladenia. Toto nie je nutnosťou, vystačíte s objemným ventilátorom a početným rebrovaním. Najbližšia konkurencia pre tento procesor je model Core i9-12900 bez prívlastku K, následne Core i7-12900K. Z konkurencie je to model AMD Ryzen 9 5950X.

Testy a spotreba

Súhrn testov nájdete v tabuľke na konci článku. Keby sme mali tento procesor porovnať s inými modelmi, tu je jasné, že sa nebude dať hovoriť o pomere cene a výkonu v prvý rok používania. Keď ale zoberieme výdrž a výkon, ktorý dostanete z CPU počas viacerých rokov, je jasné, že budete mať jasne navrch. To, že si dnes kúpite tento top model, sa vám oplatí v budúcnosti. V zostave, ktorá bude dodávať super výkon aj do budúcna.

Prakticky sa dá hovoriť, že z domácej dielne sú najbližšou konkurenciu Core i9 série aj z minulých generácií, potom nasleduje model ako Core i5-12600K s rozdielom približne 100 bodov v teste Cinebench R23 v Single-Core teste.

Silu tohto procesora spoznáte pri tvrdých matematických výpočtoch poznať pri konverzii videa ako aj kompresii a dekompresii súborov. Vždy zostaneme pri fakte, že aplikácia s podporou GPU a adekvátnou kartou dodá vyššiu efektivitu. Ide ale o to, že procesor je tak silný, že v mnohom ani nebudete potrebovať výkonnú kartu. V našej zostave mal teplotu v stave bez záťaže iba 29 °C. V režime stand-by, teda uspatom počítači má spotrebu len 3,6 W, zostava bez aktivity 62 W a so samostatnou grafikou 72 W. Spravidla sa dá počítať, že ešte dokážete klesnúť na nižšie hodnoty.

Testy zamerané na CPU pri komprimačnou programe 7-Zip

Výkonnostný režim dal procesoru ale aj ventilátoru zabrať a tu spotreba stúpla na 323 W, na 492 W aj s inštalovaním grafiky a jej zaťažení počas hrania hry.

Tu treba dodať aj to, že spotreba sa veľmi dynamicky mení podľa používania. Iste, nebudeme tvrdiť, že toto je Pentium, ktoré pasívne uchladíte. Nie, toto je super výkonný procesor, no ak si budete robiť nejakú kancelársku robotu alebo prezerať web a CPU nepôjde na plný výkon, jeho spotreba bude podobná procesorom práve v už spomínaných 600 eurových notebookoch.

Test Time Spy s výsledkom pre CPU a samostatnú grafiku

Urobili sme pokus a vyskúšali spustiť hru Shadow of Tomb Raider len na procesore a integrovanej grafike. Nie je to nová hra, no tu nejde o to, či použijete novú hru alebo staršiu. Ide o to, aké fps dosiahnete. Tak na Full HD rozlíšení pri Ultra detailoch to bolo 12. To bolo zároveň vidieť a zážitok z hrania by nebol ten najlepší.

Na HD rozlíšení sa fps zdvihlo na 20, stále pri Ultra detailoch. Tu ide ale o predostretie inej situácie. Na bežných procesoroch minulej generácie, nech je to aj Core i7-11700, teda z výkonnejších sérií túto hru spustíte, no ledva pohnete kurzorom v menu. Tu sa o takmer všetko, čo sa dalo, postaral sám procesor. Predstavte si tú silu. Je tiež jasné, že inštalovanie RTX karty posunulo zostavu do iného spektra.

Testy

TestyIntel Core i9-12900K bez externej grafiky
Cinebench R23 – Single CPU1996
Cinebench R23 – Multi CPU26982
VR Mark – Orange Room1549
PCMark 10 – Kancelársky výkon5965
3DMark – CPU Profile (Max threads)11879
7-ZIP: Kompresia (GIPS)5448
7-ZIP: Dekompresia (GIPS)6141
Teplota CPU bez záťaže – minimum29 °C
Teplota CPU v záťaži – maximum100 °C
Spotreba CPU bez záťaže – minimum6,5 W
Spotreba CPU v záťaži – maximum232 W
Spotreba zostava – standby3,6 W
Spotreba zostava – bez aktivity62 W
Spotreba zostava – výkonný režim323 W

Verdikt

Intel Core i9-12900K je TOP procesor na trhu. Kupujete si špičkový výkon a výdrž do budúcna. Niečo, čo nebudete musieť za rok meniť a budete mať nielen výkon ale aj morálnu životnosť.

Cena CPU: 600 eur

Zapožičal: ASBIS Slovensko (oficiálny distribútor produktov Intel)

Procesor si môžete kúpiť na niektorom z týchto e-shopov eshop.progma.sk, datacomp.sk a markit.sk.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.