Chris Roberts upozorňuje na zraniteľnosť systémov už niekoľko rokov. Lietadlo sám hackol a čiastočne ho ovládal.

Odborník na IT bezpečnosť, Chris Roberts, pred mesiacom počas svojho letu vtipkoval na sociálnej sieti Twitter, že sa nabúral do leteckého systému a všetkým cestujúcim môže aktivovať kyslíkové masky. Po prílete ho čakali agenti FBI a 4 hodiny ho vypočúvali. Hoci Roberts tvrdil, že jeho tweet bol iba vtipom, s hackovaním lietadiel má viacero skúseností.

Ako informuje kanadská televízia APTN National News, Robertsovi sa údajne podarilo pripojiť svoj notebook k lietadlu pomocou ethernetového kábla, nabúrať sa do palubného počítača a mierne zmeniť smer letu. Na celom prípade je prekvapujúce, že „hackerzískal kontrolu nad lietadlom pomocou informačno-zábavného systému (obrazovky na sedačkách). Využil ich nedostatočné zabezpečenie.

Chris Roberts sa špecializuje na bezpečnostné systému v lietadlách. Upozorňuje na ich nedostatočné zabezpečenie

Chris Roberts sa špecializuje na bezpečnostné systémy v lietadlách. Upozorňuje na ich nedostatočné zabezpečenie

Roberts v dávnejších rozhovoroch s FBI prezradil, že v rokoch 2011 až 2014 hackol informačno-zábavné systémy na palubách lietadiel Boeing a Airbus celkovo 15 až 20-krát. Takýmto spôsobom sa mu podarilo monitorovať systém kokpitu a v jednom prípade údajne aj získať čiastočnú kontrolu nad lietadlom. IT odborník upozorňuje na zraniteľnosť lietadiel Boeing 737-800, 737-900, 757-200 a Airbus A-320s.

Na druhej strane, Roberts v rozhovore pre portál Wired tvrdí, že sa do systémov lietadiel pripojil iba s cieľom sledovať dáta. Hoci verí, že je možné nabúrať sa do palubného systému a získať kontrolu nad lietadlom, podarilo sa mu to iba v simulovanom prostredí. FBI a TSA však varujú aerolínie, aby sledovali podozrivé správanie na palube. Ak vám teda bude počas letu vyčnievať kábel a smerovať pod sedačku, radšej ho skryte.

Zdroj: Engadget

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit