Americké úrady odhalili, že dáta z najpoužívanejších sociálnych sietí, akými je Facebook, Twitter, či Instagram boli posielané tretej strane a to a polícii a bezpečnostným firmám pre účely údajného presadenia práva od americkej  firmy Geofeedia, ktorá im ich poskytovala na základe ich dohľadového systému.

Medzi uniknutými informáciami boli údaje ako lokalita, či obrázky a ďalšie informácie, ktoré boli používateľmi zverejnené na ich profiloch. Po zverejnení týchto skutočností boli firme Geofeedia odobraté práva k týmto informáciám.

Geofeedia sa prezentuje ako firma, ktorá analyzuje príspevky na sociálnych sieťach a pomáha orgánom presadzovať údajne právo. V poslednej dobe sa firma rozrástla aj vďaka spolupráci s políciou. Otázkou je, či je toto zrovna presadzovanie práva, keď sú niečie dáta poskytované ďalej bez jeho vedomia. Aktuálne sa Geofeedia oháňa vyjadrením, že vždy spracovala dáta, ktoré boli výlučne verejné, takže stojí ozaj za to, zamyslieť sa nad tým, čo dávame na sociálne siete.

Tú su usvedčujúce maily, ktoré komunikovala Geofeedia s políciou:

fbtwitter_nowat

Zaujímavosťou je, že ani Facebook, ani Instagram nemá politiku, ktorá by zastavila sledovanie užívateľov a ich dáta tretími stranami, no zato Twitter vyslovene zakazuje predaj užívateľských dát, alebo vyšetrovať používateľa pomocou Twitteru.

Vyjadrenie Twitteru:

fbtwitter1_nowat

Toto odhalenie ukazuje tienistú stránku sociálnych sietí a potrebu zvýšenia ochrany užívateľských dát.
Ak by sa objavili nejaké novinky v tejto kauze, budeme článok aktualizovať.

Zdroj: aclu.org