Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Leto je pre chladničky najrizikovejším obdobím. Vysoké teploty majú na komponenty chladničiek negatívny vplyv a predovšetkým staré prístroje si svoj koniec vyberú spravidla v letných mesiacoch. Pritom bez chladničky si už život nedokážeme predstaviť. Tie moderné sú tichšie, ekonomickejšie a ponúkajú prehľadnejšie úložné priestory.

Aktuálna ponuka chladničiek je veľmi široká. Najčastejšie sú kombinované chladničky s mrazničkou dole či hore. A to vo variantoch voľne stojacich alebo zabudovaných prístrojov. V poslednej dobe sú veľmi obľúbené takzvané americké dvojkrídlové chladničky s veľkým vnútorným priestorom, respektíve ich variácie. Špecialitou sú potom chladničky na víno alebo prenosné autochladničky.

„Pri výbere je najdôležitejším parametrom objem chladničky. Ten by mal zodpovedať veľkosti domácnosti a platí pravidlo, že na každého člena domácnosti by malo pripadať 50 až 70 litrov objemu chladničky a 20 litrov objemu mrazničky. Štvorčlenná rodina by tak mala vyberať prístroj s objemom chladničky minimálne 200 litrov a s minimálne 70litrovou mrazničkou. Naozaj veľké sú americké chladničky, u nich je ale potrebné mať v kuchyni dostatok priestoru,“ hovorí Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datartu.

Vzhľadom k tomu, že chladničky sú v prevádzke nepretržite, je dôležitým kritériom tiež energetická náročnosť. Tie najúspornejšie patria do triedy A+++. Je dobré vedieť, že sa pýšia spotrebou iba 0,3 kWh za deň, čo pri priemernej cene za elektrinu činí necelých 10 centov denne. Pri moderných chladničkách a mrazničkách môžete zvyčajne pohodlne nastavovať vnútornú teplotu. Štandardom je 5 stupňov v chladničke a -18 stupňov v mrazničke. Každý stupeň dole potom zvyšuje spotrebu asi o 6 percent.

Veľmi užitočnou funkciou je bez-námrazová technológia „No Frost“, vďaka ktorej nemusíte spotrebič ručne odmrazovať a navyše sa to pozitívne prejavuje aj na celkovej spotrebe energie. Platí, že každý milimeter námrazy zvyšuje spotrebu o 10%. Technológia Multi Flow je zárukou rovnomernej cirkulácie vzduchu a rovnakej teploty v každej časti chladničky, potraviny tak vydržia dlhšie čerstvé. Box Fresh Zone či nulová zóna je špeciálne konštruovaná časť chladničky pre udržiavanie teploty okolo 0 °C. To je ideálne miesto pre skladovanie čerstvých potravín, ako sú mäso, syry, ovocie a zelenina. Hodiť sa môže aj antibakteriálna ochrana ničiaca baktérie a plesne.

Starú chladničku Datart odvezie na ekologickú likvidáciu v rámci služby Datart doprava, novú vynesie až do bytu a zapojí. Datart doprava jazdí po celej SR, chladničku vám teda zavezie nielen domov či do kancelárie, ale aj na chaty a chalupy.

Produktové tipy:

Chladnička s mrazničkou HotPoint – Ariston XH9 T3Z XOJZV

Nerezovému dizajnu dominuje prehľadný digitálny displej na vonkajšej strane dverí. Chladnička s kapacitou chladničky 264 l a mrazničky 105 l patrí do energetickej triedy A+++. Vybavená je technológiou No Frost, nulovou zónou, antibakteriálnou ochranou, LED osvetlením, super chladením a mrazením. Vnútri sa nachádzajú 3 sklenené police, 1 držiak na fľaše, 1 zásuvka Crisper, 1 zásuvka 3v1 a 6 priehradiek umiestnených vo dverách. Mraznička ponúka tri zásuvky.

Cena je 849 €.

Chladnička francúzskeho typu Electrolux EN6086JOX

Americká chladnička francúzskeho typu ponúka objem chladiaceho priestoru 417 l a mrazničku 119 l. Chladnička s energetickou triedou A+ je v striebornom prevedení s povrchovou úpravou proti odtlačkom prstov. Vybavená je bez-námrazovou technológiou No Frost. Dávkovač vody a ľadu sa nachádza na prednej strane dverí. Chladnička má aj funkciu rýchleho ochladenia a zmrazovania pre rýchle dosiahnutie požadovanej teploty chladenia a uchovania chuti a vitamínov. Vybavená je alarmom pri zvýšení teploty a otvorených dverí, kontrolou vlhkosti a funkciou dovolenka.

Cena je 989 €.

Americká chladnička s dvierkami door-in-door LG GSJ961NEBZ

Základným znakom tohto prístroja je obrovská kapacita 601 litrov, ktorá sa skladá zo 405 litrov v časti chladiacej a 196 litrov v časti mraziacej. Patrí do efektívnej triedy A++, k čomu napomáha aj moderné LED osvetlenie. Chladnička má luxusnú výbavu, ako je napríklad dávkovač vody s kapacitou 4 litre či vylepšené Door-in-Door dvierka pre maximálne jednoduchú manipuláciu. Medzi jej prednosti patrí No frost technológia, lineárny kompresor, filter vzduchu Pure N Fresh či Moist Balance Crisper pre ideálne vlhkostné podmienky.

Cena je 1998,90 €.

Chladnička s mrazničkou Samsung RB37J5009SA

Jej celkový skladovací objem je 365 litrov (267 litrov chladiaca časť, 98 litrov mraziaca časť). Patrí do maximálne efektívnej triedy A+++ a je vybavená technológiou True No Frost. Vďaka tejto technológii nemusíte chladničku ručne odmrazovať a navyše napomáha úspore energie. Systém Twin Cooling Plus navyše zaručuje možnosť individuálneho nastavenia teploty pre chladničku aj mrazničku, tým zaručuje optimálne nastavenie chladenia a vlhkosti pre potraviny. Špičkový kompresor s digitálnym invertorom pracuje na princípe plynulosti regulácie teploty, tým zaručuje maximálnu účinnosť, vysokú spoľahlivosť a veľmi tichý chod.

Cena je 729 €.

Chladnička s mrazničkou Whirlpool B TNF 5323 OX

Ponúka nadštandardný objem: celkovo 450 litrov (302 l chladnička + 148 l mraznička) a maximálne úspornú prevádzku (A+++). Chladnička disponuje No frost technológiou, je vybavená tiež unikátnym systémom „šiesty zmysel“ Freshcontrol, ktorý udržuje ideálnu vlhkosť a teplotu v celej chladničke pre dlhodobé uchovanie potravín. Systém Multiflow zaručuje rovnomernú distribúciu vzduchu a vlhkosti v chladničke.

Cena je 779 €.