Dell obohatil svoj model Dell UltraSharp U3421WE o nové funkcie, ktoré sú určené na videokonferencie.

V redakcii TOUCHIT pravidelne testujem monitory značky Dell a model Dell UltraSharp U3421WE patrí k tomu najlepšiemu, čo som za posledné mesiace používal. Nielen z hľadiska tejto značky, ale v rámci celého segmentu monitorov.

Novinka Dell C3422WE má so spomenutým modelom UltraSharp U3421WE viacero spoločných čŕt. Nájde sa však niekoľko odlišností a takisto aj nových funkcií, ktoré sú navrhnuté s dôrazom na nový normál a na neustále rastúcu popularitu videokonferencií. Keď som sa na Dell C3422WE pozrel podrobnejšie prvýkrát, hneď mi napadla myšlienka, že toto je výborný monitor na prácu z domu. Samozrejme ho však môžete používať aj v kancelárii alebo kdekoľvek, kde často riešite videokonferencie.

Táto recenzia bude rozdelená do dvoch častí. V prvej časti zhodnotím Dell C3422WE z hľadiska jeho funkcionality a vlastností z pozície monitora. V druhej časti sa bližšie zameriam na nové funkcie, ktorou je zabudovaná webkamera a reproduktor pod spodným rámikom.

Dell C3422WE

Dell C3422WE. Zdroj: Dell

Praktický monitor s veľmi dobrým panelom

Dell C3422WE je praktický monitor, ktorý má štýlový a funkčný dizajn a takisto veľmi dobrú kvalitu panela. 34,14-palcový displej má rozlíšenie 3440 × 1440 pixelov a obnovovaciu frekvenciu 60 Hz. Panel je typu IPS, má pomer strán 21:9 a zakrivenie na úrovni 3800R. Znamená to, že monitor je zakrivený iba veľmi mierne a tento efekt možnože ani nebudete vnímať. Pre porovnanie, UltraSharp U3421WE má zakrivenie 1900R a zaoblenie panela si v jeho prípade všimnete okamžite.

IPS panel má dobré pozorovacie uhly a rovnomerné podsvietenie. Presvitanie podsvietenia či iné defekty som si nevšimol. Maximálny jas pri prednastavenej úrovni kontrastu som nameral na úrovni 266,5 nitu, s úpravou kontrastu sa dostanete na 300 nitov. Minimálny jas bol 34,4 nitu.

Dell C3422WE na rozdiel od modelu UltraSharp U3421WE neponúka predpripravené režimy, ktoré sú optimalizované na prácu v priestore sRGB a DCI-P3. Zameranie tohto monitora je trochu odlišné, Dell s nim cieli na používateľov, ktorí nevyžadujú špeciálnu kalibráciu monitora na profesionálne účely. K dispozícii sú tak iba bežné režimy Standard, Movie, Game, Warm, Cool a Custom Color. V štandardnom režime som nameral 95 % pokrytie priestoru sRGB, s miernou úpravou nastavenia zelenej farby som dokázal zvýšiť pokrytie na úroveň 99,2 %.

Kvalitu panela hodnotím ako výbornú. Displej je matný, nebude sa vám teda odrážať okolité svetlo. Zobrazenie farieb je jasné a živé, monitor teda výborne poslúži pri každodennej práci a úprave fotiek. Odozva dosahuje v závislostí od nastavení 5, resp. 8 ms.

Dell C3422WE

Dell C3422WE. Zdroj: Dell

Prepojenie cez USB-C

Dell C3422WE má štýlový a funkčný dizajn. Strieborný stojan obsahuje otvor na káble a umožňuje nastavenie výšky, naklonenia a natočenia. K dispozícii je zabudovaný USB hub, ktorý obsahuje celkovo tri USB-A porty, jeden USB-C port, ethernet a 3,5 mm jack. Čast portov je umiestnená na spodnej časti reproduktora pre rýchly prístup a tieto porty podporujú nabíjanie smartfónov alebo iných zariadení – aj USB-A aj USB-C port.

Monitor má vo výbave HDMI 2.0 port, DisplayPort 1.2 a USB-C port s napájaním na úrovni až 90 W, prenosom dát a podporou prenosu videa cez DisplayPort 1.4. USB hub aj modernú USB-C funkcionalitu som chválil v prípade modelu UltraSharp U3421WE a som rád, že tieto vlastnosti má aj Dell C3422WE. Podporu USB-C považujem za dôležitú súčasť monitorov v roku 2021 a to dvojnásobne, pokiaľ ho budete používať s notebookom alebo Windows tabletom.

Z hľadiska produktivity takisto oceňujem funkciu obraz v obraze. Tá má v prípade monitora s pomerom strán 21:9 prakticky prínos a zefektívni prácu s dvoma oknami súbežne alebo pri zobrazení dvoch rôznych zdrojov. Dell C3422WE ponúka viacero režim funkcie obraz v obraze. K dispozícii je tiež nastavenie ostrosti obrazu.

Dell C3422WE

Dell C3422WE. Zdroj: Dell

Zabudovaná webkamera a predný reproduktor

Reproduktory sú bežnou súčasťou väčšiny monitorov. Obvykle však ide o funkciu, ktorá je skôr do počtu a pokiaľ si chcete reprodukciu zvuku naozaj užiť, bez externých reproduktorov sa nezaobídete.

Dell C3422WE to chce zmeniť. Reproduktory sú zabudované v paneli, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako soundbar a je umiestnený pod spodným rámikom displeja. Objektívne treba povedať, že tento soundbar vyzerá lepšie ako v skutočnosti znie – aj napriek tomu patrí Dell C3422WE k tomu lepšiemu v segmente monitorov z hľadiska kvality zabudovaných reproduktorov.

Soundbar v prípade tohto monitora v praxi znamená, že máte k dispozícii stereo reproduktory s výkonom 5 W, ktoré sú optimalizované na videokonferenčné hovory. Na tento účel slúžia výborne a zabudovaný reproduktor ponúka dobrú kvalitu aj pri počúvaní podcastov. Kľúčovou vlastnosťou je, že reproduktory smerujú priamo na používateľa a je to výhoda. Pri počúvaní hudby si však rýchlo všimnete jeho obmedzenia z hľadiska reprodukcie zvuku, takže ak budete využívať monitor aj na multimediálne účely, pravdepodobne sa bez externých reproduktorov nezaobídete.

Oceňujem zabudované tlačidlá v ľavom spodnom rohu. Pomocou nich môžete rýchlo spustiť aplikáciu Microsoft Teams, prijať prichádzajúci hovor alebo videohovor, regulovať hlasitosť zabudovaných reproduktorov a stlmiť mikrofón, pokiaľ máte aktívnu webkameru, ktorá je súčasťou monitora. Škoda, že nie je možné upraviť nastavenie Microsoft Teams tlačidla.

Zabudovanú kameru s mikrofónom je možné schovať do monitora, keď ju nepoužívate. Počas používania ju môžete pohodlne vysunúť. Kamera má široké zorné pole a rozlíšenie Full HD pri 30 fps. Je škoda, že Dell neponúka softvér, ktorý by umožnil prispôsobiť nastavenie alebo upraviť priblíženie kamery či zmeniť ďalšie funkcie. Kameru nie je možné natočiť ani nakloniť, avšak vďaka širokému zornému poľu vás bez problémov zachytí.

Dell C3422WE

Dell C3422WE. Zdroj: Dell

Verdikt

Dell C3422WE predstavuje zaujímavý monitor, ktorý je navrhnutý na prácu z domu, resp. na dnešnú dobu videokonferencií. Základ je výborný a chválim kvalitný panel s pomerom strán 21:9, ktorý je ideálny na multitasking. Rovnako som si obľúbil USB hub a priame prepojenie cez USB-C s 90 W napájaním.

Zabudovaná kamera s mikrofónom a reproduktor sú funkcie, ktoré sú štýlové a vhodne dotvárajú dizajn monitora. Pre určitú skupinu používateľov môžu byť pridanou hodnotou. Faktom však je, že niektorí používatelia si radšej k tradičnému monitoru dokúpia externé reproduktory a externú webkameru a toto riešenie im bude vyhovovať viac, pretože si výsledné riešenie môžu lepšie prispôsobiť vlastným potrebám.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • veľmi dobrý matný displej
  • bohatá portová výbava
  • nadštandardná USB-C konektivita v kombinácii s USB hubom
  • nadpriemerná reprodukcia zvuku na pomery monitora
  • praktické multimediálne tlačidlá na paneli s reproduktormi
  • štýlové riešenie na videokonferencie či prácu z domu

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • zabudovaná webkamera nie je nastaviteľná
  • webkameru nie je možné využiť na odomykanie tvárou (možno to zmení veľká májová aktualizácia systému Windows 10)
  • zabudované reproduktory nie sú úplne vhodné na počúvanie hudby
  • absencia továrenskej kalibrácie pre priestory sRGB a DCI-P3, ktoré ponúka Dell UltraSharp U3421WE

Cena: 771 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické špecifikácie:

ModelDell C3422WE
Veľkosť a typ panela34,14″, IPS, 3440 × 1440 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva34 až 266 cd/m2, 8 ms
Pokrytie farebného priestoru99,2 % sRGB, 73 % Adobe RGB, 81,8 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, USB-C hub, PIP, KVM prepínač, zabudovaná webkamera s mikrofónom, zabudované predné reproduktory, multimediálne klávesy
KonektivitaHDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 2× USB-C (jeden s DP1.4, 90 W napájanie, druhý 15 W napájanie), 3× USB 3.2, ethernet, 1× 3,5 mm jack

Prečítajte si aj:

Dell UltraSharp U3421WE: Špičkový monitor pre náročných (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit