Dell opäť potvrdil, že vie robiť špičkové monitory.

Dell UltraSharp U3421WE je najnovší kancelársky monitor tohto výrobcu, ktorý je určený najmä náročným používateľom. Ponúka 34,14-palcovú uhlopriečku a pomer strán 21:9. S takýmto formátom sa obvykle stretávame v segmente herných monitorov, nakoľko ponúkajú filmovejší zážitok z hrania. Zmysel však majú aj v kancelárii – ultraširokouhlý monitor dokáže nahradiť používanie dvoch samostatných monitorov.

UltraSharp U3421WE využíva matný a zakrivený IPS panel. Natívne rozlíšenie je 3440 × 1440 pixelov, čo je štandard v tomto segmente. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz a v tomto smere sa UltraSharp U3421WE odlišuje od herných monitorov – tie obvykle ponúkajú vyššiu obnovovaciu frekvenciu. Zakrivenie displeja je na úrovni 1900R.

Monitor od Dellu dosahuje maximálny jas na úrovni 300 nitov, minimálny jas sme namerali na úrovni 9 nitov. Otestovali sme aj pokrytie farebných priestorov. Výrobca uvádza 99% pokrytie priestoru sRGB, čo potvrdilo aj naše meranie, pri ktorom sme dosiahli výsledok na úrovni 99,8% pokrytia sRGB, 81,1% pokrytia priestoru Adobe RGB a 92,5% pokrytia v prípade DCI P3. Tento výsledok hodnotíme ako veľmi dobrý.

Chválime tiež uniformitu displeja. Podsvietenie je rovnomerné na celej ploche a nevšimli sme si ani prípadne presvitanie podsvietenia z rohov. Vzhľadom na cenu testovaného monitora a na naše predchádzajúce skúsenosti s monitormi značky Dell sme nečakali nič iné.

Dell UltraSharp U3421WE

Dell UltraSharp U3421WE. Zdroj: Dell

Kvalitný displej dopĺňa nadštandardný USB hub a USB-C konektivita

Dell UltraSharp U3421WE má moderný a štýlový dizajn, kvalita konštrukcie je výborná. Strieborný stojan je z plastu, umožňuje nastavenie výšky, natočenia aj náklonu. V jeho výbave nechýba diera na manažment káblov. Moderná a praktická je takisto portová výbava. Do pozornosti dávame zabudovaný USB hub s možnosťou pripojenia pomocou USB-C kábla – túto funkciu pravidelne odporúčame brať do úvahy, nakoľko výrazne zjednodušuje pripojenie moderných notebookov a ďalších zariadení s USB-C portom.

USB hub vo výbave modelu UltraSharp U3421WE výrazne prevyšuje štandardnú výbavu tejto funkcie. Monitor od Dellu obsahuje okrem štyroch USB 3.2 portov, čo je tradičná výbava USB hubu v monitore, aj ethernet a sekundárny USB-C port s až 15 W napájaním. Ten môžete využiť napríklad na pripojenie smartfónu a jeho nabíjanie.

Primárny USB-C port, ktorý zabezpečuje prepojenie s notebookom na prenos obrazu, energie a dát, umožňuje až 90 W napájanie. To je takisto nadštandard, obvykle sa v tomto segmente stretnete so 65 W napájaním. 90 W využijete v kombinácii s výkonnejšími notebookmi s podporou USB-C napájania. Zvyšok portovej výbavy tvoria dva HDMI porty a DisplayPort 1.4.

Dell UltraSharp U3421WE

Dell UltraSharp U3421WE. Zdroj: Dell

Multitasking na jednotku

UltraSharp U3421WE je monitor, ktorý je navrhnutý na multitasking. Pohodlne pracovať môžete s dvoma oknami vedľa seba, prípadne s dvoma počítačmi, ktoré pripojíte k monitoru pomocou dvoch zdrojov. Na tento účel slúži režim obraz v obraze. Monitor od Dellu má vo výbave aj KVM prepínač na pohodlnejšie používanie dvoch zariadení, ktoré máte pripojené k monitoru.

Softvérové nastavenia neprekvapia, sú však pomerne bohaté. Okrem tradičných nastavení jasu, kontrastu, farieb a ostrosti si môžete zmeniť režim zobrazenia. V tomto smere potešia režimy, ktoré sú optimalizované pre farebné priestory sRGB a DCI P3. Kalibrácia týchto režimov je výborná, nemusíte si teda monitor kalibrovať vy sami. Nastavenia takisto ponúkajú vysokú mieru nastavenia skratiek, USB-C režimu, napájania z ostatných USB portov atď.

Dell UltraSharp U3421WE

Dell UltraSharp U3421WE. Zdroj: Dell

Verdikt

Dell UltraSharp U3421WE je kvalitný kancelársky monitor pre náročných používateľov. Zodpovedá tomu cena aj výbava. Chválime výborný displej, ktorý je matný, takže vás pri práci nebudú rušiť odlesky. Formát monitora umožňuje efektívny multitasking v rámci jedného zariadenia alebo dvoch počítačov – prepínanie medzi nimi a používanie klávesnice a myši naprieč oboma zariadeniami uľahčuje KVM prepínač.

Pridanou hodnotnou monitora je okrem výborného displeja aj nadštandardný USB-C hub s výkonným napájaním, ethernetom a extra USB-C portom. Konštrukcia je elegantná, odolná a prvotriedna.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • kvalitný matný displej
  • bohatá portová výbava
  • nadštandardná USB-C konektivita v kombinácii s USB hubom
  • továrenská kalibrácia pre režimy sRGB a DCI P3

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • nič podstatné

Cena: 863,19 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické špecifikácie:

ModelDell UltraSharp U3421WE
Veľkosť a typ panela34,14″, IPS, 3440 × 1440 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva9 až 294 cd/m2, 8 ms
Pokrytie farebného priestoru99,8 % sRGB, 81,1 % Adobe RGB, 92,5 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, USB-C hub, PIP, KVM prepínač
Konektivita2× HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 2× USB-C (jeden s DP1.4, 90 W napájanie, druhý 15 W napájanie), 4× USB 3.2, ethernet, 1× 3,5 mm jack

Prečítajte si aj:

Dell S3220DGF: Výborný herný monitor (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit