Inspiron 15 (7000) Gaming je ďalší zo segmentu cenovo dostupných herných notebookov.

Veľký porovnávací test tejto kategórie zariadení sme vám priniesli v júnovom vydaní magazínu TOUCHIT, aktuálne ho dopĺňame o skúsenosti z testovania notebooku spoločnosti Dell.

Ten sa dostal do našej redakcie s oneskorením, preto už nestihol veľký porovnávací test. Značka Inspiron však vždy patrila medzi veľmi dobré multimediálne notebooky, aktuálne ju Dell posúva aj do segmentu herných notebookov. Je to najmä kvôli technologickým inováciám, s ktorými prichádza spoločnosť NVIDIA.

V skratke – nové grafické karty pre notebooky ponúkajú väčší výkon pri zachovaní malých rozmerov a energetickej a tepelnej efektivity. Vďaka tomu je rada GeForce GTX 10 takmer rovnako výkonná v notebookoch ako v stolných počítačoch. To nebolo v minulosti možné.

Z pohľadu spoločnosti Dell však dochádza k zaujímavej situácii. Dell vlastní značku Alienware, ktorá spadá do herných notebookov a aktuálne jej „v rámci jednej domácnosti“ konkuruje novými Inspiron notebookmi.

Ku kanibalizácii trhu však asi nedôjde, Inspiron bude predstavovať zástupcov cenovo dostupnejších notebookov a Alienware sa bude ešte výraznejšie profilovať ako prémiová herná značka.

Bez problémov zvládne najnovšie hry

Hernú náturu nového Inspironu si všimnete na prvý pohľad. Notebook síce nemá výraznejšie dizajnové prvky a na veku sa nachádza iba červené logo Dell.

Predná a zadná hrana však naznačuje, že máte čo dočinenia s notebookom, ktorý je navrhnutý náročnejším používateľom. Vzadu nájdete výduchy, ktoré vyfukujú teplý vzduch a predná hrana, ktorú lemuje vzor, skrýva stereo reproduktory.

Reprodukcia zvuku je dobrá, nadštandardná v tomto segmente. Teplota procesora sa počas hrania pohybovala na úrovni 88 °C, grafický čip sa zahrial na 67 °C. Sú to bežné hodnoty, teplota grafickej karty býva v prípade konkurencie aj o niečo vyššia.

Notebook sme testovali v najvyššej konfigurácii s procesorom Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM a 256 GB SSD + 1 TB HDD úložiskom.

O grafický výkon sa starala karta NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti so 4 GB video pamäte. Vzhľadom k cene nemáme k tejto konfigurácii pripomienky, bez problémov si poradí s najnovšími hrami vo Full HD rozlíšení.

Displej nami testovanej konfigurácie mal uhlopriečku 15,6-palcov, išlo o TN panel. Vytkli by sme mu preto horšie pozorovacie uhly a bledšie zobrazenie farieb. Dell však ponúka konfigurácie aj s IPS panelmi. Ten by sa mohol hodiť, ak chcete na notebooku často pozerať aj filmy.

S veľmi dobrou výdržou batérie

V porovnaní s konkurenciou sme v notebooku nenašli žiaden predinštalovaný softvér, ktorý by umožňoval nastavovať a prispôsobovať herné funkcie.

Vyslovene nám takáto funkcia nechýbala, avšak konkurencia ju ponúka a niekedy sa môžu nástroje tohto typu hodiť. V rámci Dell nástrojov obsahuje notebook iba riešenie na správu napájania, nástroj Dell Power Manager Lite.

Notebook dosiahol v našom teste výdrže batérie veľmi slušný výsledok na úrovni 4 hodiny a 23 minút. Ide o test PCMark 8, ktorý je zameraný na bežné používanie, kancelársku prácu a sledovanie videa.

Táto výdrž je najdlhšia aj v porovnaní s notebookmi, ktoré sme testovali v minulom čísle v rámci veľkého porovnávacieho testu. Počas hrania sa na jedno nabitie zahráte približne 1 hodinu aj 10 minút, čo je štandardná výdrž.

Dell Inspiron 15 (7000) Gaming si nás získal aj kvalitou konštrukcie. Je vyrobený z plastu, pôsobí však masívnym a odolným dojmom.

Vo výbave má čítačku SD kariet, trojicu USB 3.0 portov, HDMI 2.0 výstup a ethernet. Optickú mechaniku notebook neobsahuje, tá nám už nechýba.

Verdikt

Dell Inspiron 15 (7000) Gaming je kvalitný notebook. Obsahuje všetko, čo čakáme od zariadenia tejto kategórie.

V porovnaní s konkurenciou nemá špeciálny herný softvér alebo iné vylepšenia, avšak základná funkcionalita je výborná. Notebook je dostupný vo viacerých konfiguráciách s cenou od 1049 eur.

ModelDell Inspiron 15 (7000) Gaming
Displej15,6″, TN, matný, 1920 × 1080
ProcesorIntel Core i7-7700HQ, 2,80 GHz, štvorjadro
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 4 GB GDDR5
Operačná pamäť16 GB DDR4, 2400 MHz
Pevný disk256 GB SSD + 1 TB HDD, 5400 ot./m.
Konektivita3 × USB 3.0, čítačka SD kariet, HDMI 2.0, ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Rozmery / Hmotnosť385 × 275 × 25,5 / 2,6 kg
PCMark 8
Home accelerated3 583
Creative accelerated4 497
Work accelerated4 891
3DMark
Time Spy2 435
Fire Strike1 804 (Ultra) / 3 414 (Extreme) / 6 497
Sky Diver19 059
Cloud Gate21 148
Ice Storm71 367
VRMark
Orange Room3 785
Blue Room722
Výdrž v PCMark 84:23

Hodnotenie
+ konštrukcia a prevedenie, herný výkon, výdrž
– horšie pozorovacie uhly a bledšie farby v prípade modelu s TN displejom

Cena: 1259 EUR
Zapožičal: Dell

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit