Práve výbava portov je to, čo vás na tomto notebooku najviac zaujme.

O to viac v dnešnej dobe, kedy výrobcovia šetria na každom porte. Tu máte plnú výbavu a najnovšie možnosti. Stále ide o klasický notebook bez dotykového displeja. To bude tiež faktor, ktorý mnohí zvažujú alebo priamo vyhľadávajú tento typ prenosných počítačov.

Je to cenový tip tejto značky. Je vždy na vás, koľko bude stáť, dostupný je vo viacerých konfiguráciách.

Hardvér

Možno takou zaujímavosťou je, že nemá čítačku odtlačkov a ani IR kameru. Prihlasovanie je teda možné len cez klávesnicu, najčastejšie to predpokladám bude aj u vás PIN kód. Nakoniec sa na to dá zvyknúť a za posledných 5 rokov je to na našom testovacom stole jeden z maxima piatich notebookov bez biometrie. Nakoniec ale bezpečnostný kryt na webovej kamere tu je a to považujem za podstatnejší prvok.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a v BIOSe sa dá nastaviť dlhší čas. Podľa mňa je tých 10 sekúnd málo a večer keď nesvietite, zhasína rýchlo. Dá sa nastaviť aj trvalé svietenie, ktoré budete ovládať iba klávesovou skratkou. To v prípade napájania zo siete a samostatne z batérie. Tlačidlo na zapnutie je súčasťou klávesnice, no má výrazne silnejší prítlak a tak si ho nestlačíte ani omylom. Touchpad je dobre spracovaný a ide o klasický click-pad.

Celkovo je v BIOSe obrovské množstvo nastavení, čí sa dá jednak vynútiť bezpečnosť na úrovni UEFI a hardvéru a začleniť notebook do podnikovej siete.

Softvér – pridaná hodnota

Súčasťou je rozšírená softvérová výbava na to, aby ste mohli využívať notebook v praktických situáciách. Cez nástroj Dell Power Manager si naplánujete výkon, spôsob nabíjania a šetrenie batérie. Veľmi dobrá vec, tu zároveň nechýba funkcia riadenia spotreby / výkonu CPU a teda aj otáčok ventilátora. Inak povedané, môžete si z notebooku spraviť úplne nehlučný stroj. To je vynikajúce na filmy a bežnú kancelársku činnosť.

Tým, že je tu tento procesor, budete mať rezervu na bežné používanie bez toho, aby ste si z neho spravili „počítadlo“.

Cez Dell Optimizer sa dá priradiť zvýšená priorita vami vybraným aplikáciám, napríklad ale aj automatické prepínanie Wi-Fi podľa využitia siete vo firme. Toto je zamerané na scenár videohovorov. Systém sa prepne na inú sieť, ak nastavíte, ktoré Wi-Fi to sú tak, aby ste neboli všetci na jednej. Nechýba aj nastavenie mikrofónu na bežnú kanceláriu, keď je vás pri počítači viac alebo v hlučnejšej kancelárii.

Výrobca dáva cez Dell Update softvéru podporu na ovládače a BIOS. Toto oceníte a z tohto hľadiska máte prvotriedny servis.

Dell Optimizer a nastavenie mikrofónu

Verdikt

Dell Latitude 5420 je taká kancelárska klasika. Toto odporúčam každému, kto chce notebook s nadštandardným servisom Dell ako aj technickou podporou.

Hľadá stroj, ktorý má dostatok portov a to tu rozhodne máte. Tiež pre tých z nás, čo vieme, že si nebudeme šmatlať prstami pod displeji a chceme notebook bez dotykového displeja.

Pevné kĺby displeja, pevné spravovanie tela a tenké rámiky po bokoch a naspodku displeja – to všetko tu máte. Výkon netreba nijak veľmi zmieňovať. Najnovšia čipová súprava a komponenty zaručujú bezchybné fungovanie celej zostavy, ako aj vysoký výkon s veľmi dobrým riadením spotreby.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Spoľahlivý a dobre použiteľný notebook
  • Pevné telo
  • Kryt webovej kamery
  • Špecializované nástroje na vyladenie spotreby a výkonu
  • Rýchle nabíjanie cez USB-C
  • Podsvietená klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne prihlasovanie biometriou
  • Štandardné reproduktory, Dell XPS to nie je

Cena: 1299 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterDell Latitude 5420
ProcesorIntel Core i5-1145G7 1,1 ÷ 4,4 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej14″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Porty2× USB-C / 1× DP / PD, 2 × USB 3.1, HDMI 2.0, RJ-45, microSD, SC, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]321 × 212 × 19
Hmotnosť [kg]1,37

Benchmarky

Model / TestyDell Latitude 5420
PCMark 10 – Kancelársky výkon4565
3DMark 11 – Herný výkon4193
VR Mark – Orange Room1278
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1121,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:29
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]276,88
Faktor mobility4,73

Prečítajte si aj:

Dell Latitude 9510: 15″ notebook v kompaktnom rozmere (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.