Ponúka štandardne vysokú kvalitu.

Dell monitory patria medzi výborné a spoľahlivé zariadenia, v čom ma potvrdzuje každý ďalší kus, ktorý recenzujem. Novinka s názvom Dell P2723DE je zlepšenou verziou modelu P2723D – dajte si na to pozor, nakoľko rozdiel v jednom písmene sa vo výsledku prejavuje odlišnou cenou a najmä inou konektivitou.

Dell P2723DE je kancelársky monitor, avšak pokojne by som si ho kúpil aj domov na bežné používanie. Ponúka 27-palcový matný IPS displej s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a 60 Hz obnovovacou frekvenciou. Maximálny jas pri prednastavenej úrovni kontrastu som nameral na úrovni 317,5 nitu. Minimálny jas pri totožných podmienkach bol 31,7 nitu.

Obrazovka ponúka dobré pozorovacie uhly, výbornú uniformitu a netrpí presvitaním podsvietenia. Pokrytie farebných priestorov som počas testovania nameral na úrovni 99,7 % pre sRGB, 76,3 % pre Adobe RGB a 82,5 % pre DCI P3. Priemerná odchýlka DeltaE bola 0,09, maximálna odchýlka dosahovala 1,84.

Dell P2723DE Zdroj: Dell
Dell P2723DE

S nastaviteľnou výškou

Podanie farieb je teda verné a oceňujem, že nie je potrebné monitor manuálne kalibrovať. Stačí použiť profil s názvom Standard, ktorý je prednastavený. V prípade potreby si môžete zmeniť nastavenie jasu, kontrastu, ostrosti a takisto aj jednotlivých zložiek farby. Je to štandard.

Dell P2723DE má moderný dizajn s tenkými rámikmi po troch stranách. Rámik pod displejom je väčší v porovnaní s ostatnými rámikmi, avšak je o trošku kompaktnejší, ak porovnám tento monitor s konkurenciou. Ovládacie prvky sú umiestnené na zadnej pravej strane z pohľadu používateľa. Okrem samostatného napájacieho tlačidla je k dispozícii aj štvorsmerový joystick na zmenu nastavení.

Monitor od Dellu poteší elegantným, avšak praktickým dizajnom. Strieborné farebné prevedenie stojana pôsobí pekne a monitor vďaka tomu ladí s ľubovoľným nábytkom. Stojan umožňuje nastavenie výšky na úrovni od 2 do 17,5 cm od stola, resp. plochy, na ktorej je položený. Nemám k tomu výhrady, maximálna výška je viac ako postačujúca, aby ste mohli monitor používať aj bez ďalšej podložky. Takisto si môžete zmeniť náklon a natočenie.

Dell P2723DE Zdroj: Dell
Dell P2723DE

Láka USB-C konektivitou

Dell P2723DE má bohatú portovú výbavu. Základom je HDMI 1.4 a DisplayPort 1.4 – tieto porty dopĺňa ďalší DisplayPort s funkciou výstupu. Vďaka nemu môžete priamo prepojiť dva monitory. K dispozícii je tiež USB-C port s podporou DisplayPortu 1.4 a 90 W napájaním.

Práve USB-C konektivitu považujem za kľúčový rozdiel medzi monitormi Dell P2723DE a Dell P2723D a veľkú pridanú hodnotu pre určitý segment používateľov. Vďaka nej môžete pripojiť notebook či tablet k monitoru pomocou jedného USB-C kábla, ktorý zabezpečuje prenos obrazu, napájania a tiež prístup k USB hubu. Ten ponúka štvoricu USB 3.2 Gen1 portov a takisto aj ethernet.

V praxi to môže fungovať tak, že máte do monitora pripojený ethernetový kábel, príslušenstvo ako klávesnicu a myš a prípadne aj externé úložisko. Keď prídete do kancelárie, notebook alebo tablet pripojíte k monitoru a razom ho premeníte na stolný počítač.

Dell P2723DE Zdroj: Dell
Dell P2723DE

Štandardná ponuka nastavení

Ponuku nastavení som už čiastočne spomínal. Definujem ju ako štandardnú v segmente monitorov. K dispozícii sú režimy zobrazenia (Standard, Movie, Game, Warm, Cool, Custom Color) a takisto špecifické nastavenia pre USB-C a USB konektivitu – či majú byť porty aktívne aj v standby režime, alebo nie. Režim obraz v obraze nie je k dispozícii, avšak vzhľadom k veľkosti monitora to nepovažujem za negatívum. Pokiaľ by ste však chceli zefektívniť multitasking, odporúčam vyskúšať aplikáciu Dell Display Manager.

Dell P2723DE má spotrebu na úrovni 26 W, pokiaľ nenapájate pripojený počítač. V extrémnom prípade sa môže spotreba vyšplhať až na 175 W, ak by ste naplno využívali 90 W napájanie a mali najvyšší jas displeja. V mojom prípade sa spotreba pohybovala na úrovni 35 až 45 W – monitor som používal s polovičným nastavením jasu, pričom som napájal pripojený Windows tablet Surface Pro 8.

Dell P2723DE Zdroj: Dell
Dell P2723DE

Verdikt

Dell P2723DE je kvalitný kancelársky monitor s dôrazom na praktickosť. Ponúka výborný displej s verným podaním farieb a praktickú portovú výbavu. V tomto smere dávam do pozornosti najmä USB-C konektivitu s 90 W napájaním a ethernet port.

Dell P2723DE sa predáva za cenu na úrovni 420 eur. V tejto cene (a aj za menej peňazí) nájdete aj kvalitné 4K monitory, avšak bez USB-C konektivity. A práve túto vlastnosť považujem za kľúčovú z hľadiska hodnotenia monitora. Ak hľadáte obrazovku s USB-C, potom Dell P2723DE zvážte. V opačnom prípade si vystačíte s lacnejším modelom Dell P2723D.

Cena: 416 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • kvalitný a matný displej
  • kvalita spracovania
  • praktickosť monitora
  • USB-C s 90 W napájaním
  • bohatý USB hub aj s ethernetom

Nepáči sa nám

  • nič podstatné

Technické špecifikácie:

Dell P2723DE
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 2560 × 1440 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva31,7 až 317,5 cd/m2, 5 ms
Pokrytie farebného priestoru99,7 % sRGB, 76,3 % Adobe RGB, 82,5 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, USB-C konektivita, ethernet
KonektivitaHDMI 1.4, DisplayPort 1.4, USB-C, 4× USB 3.2, ethernet
Dell P2723DE: Pokrytie gamutuZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell P2723DE: Pokrytie gamutu

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit