Surface Pro 8 predstavuje ideálnu kombináciu tabletu a notebooku – pre niektorých používateľov.

Surface Pro je produktový rad konvertibilných tabletov od Microsoftu. Tieto zariadenia lákajú najmä nízkou hmotnosťou, výbornou kompaktnosťou a všestrannosťou. Môžete ich používať v režime notebooku a takisto aj ako tablet. Či už na sledovanie multimédií alebo na písanie a kreslenie.

Surface Pro 8 predstavuje najnovšiu generáciu konvertibilného Windows tabletu. Zariadenie bolo oficiálne predstavené na jeseň roka 2021, na náš trh však prišlo až nedávno. Bez ohľadu na drobné oneskorenie – tento tablet bude pre niektorých používateľov dokonalým mobilným počítačom.

Dôvodov je niekoľko. Výkon medzigeneračne rastie a tak si Surface Pro 8 poradí s čoraz väčším množstvom aplikácií. Microsoft zároveň vynovil dizajn zariadenia – tablet má tenšie rámiky a ponúka tak väčšiu zobrazovaciu plochu. A v neposlednom rade nájdete v jeho výbave najnovšie technológie, ako je 120 Hz obnovovacia frekvencia či podpora pre Dolby Vision a Dolby Atmos, čo výrazne zvyšuje používateľský zážitok pri sledovaní videa.

To najlepšie z oboch svetov

Surface Pro 8 predstavuje to najlepšie z oboch svetov – zo sveta notebookov a zo sveta Windows tabletov. A takisto ponúka to najlepšie zo sveta svojich (priamych aj nepriamych) predchodcov – tabletov Surface Pro X (vynovený dizajn, tenké rámiky okolo displeja) a Surface Pro 7 (procesor od Intelu a bezproblémová kompatibilita so všetkým softvérom). V tomto smere sa dá povedať, že ide o Surface Pro, na ktorý čakali jeho fanúšikovia posledných pár rokov.

Zariadenie ponúka 13-palcový lesklý IPS displej s rozlíšením 2880 × 1920 pixelov a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Túto frekvenciu je potrebné manuálne nastaviť v nastaveniach obrazovky, nakoľko štandardne je zvolená frekvencia 60 Hz. Displej podporuje dotykové ovládanie a z praktického hľadiska ma potešila podpora pre Dolby Vision, čo som ocenil pri sledovaní Netflixu.

Chválim tiež celkovú kvalitu displeja. V rámci testovania som pomocou kalibračnej sondy nameral minimálny a maximálny jas na úrovni od 2 do 473 nitov. Takto nízky minimálny jas je v segmente notebookov a tabletov rarita. Pokrytie farebných priestorov je tiež výborné – v prípade sRGB je to 99,7 %, v prípade DCI P3 je to takmer 84 %. Tablet ponúka dve nastavenia zobrazenia farieb, medzi ktorými sa môžete prepínať.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Prínos 120 Hz obnovovacej frekvencie

120 Hz obnovovaciu frekvenciu je možné využiť niekoľkými spôsobmi. Používanie operačného systému Windows 11 pôsobí plynulejšie a rovnako aj niektoré animácie. Vyššiu obnovovaciu frekvenciu pocítite aj pri používaní dotykového pera, či v špecifických prípadoch, ako je cloudové hranie cez NVIDIA GeForce NOW, ktoré podporuje vyššiu obnovovaciu frekvenciu ako 60 Hz.

Z vyššej obnovovacej frekvencie môžu profitovať aj niektoré programy, avšak odporúčam, aby ste si to skontrolovali pre jednotlivé aplikácie. Každopádne, ak budete Surface Pro 8 používať s dotykovým perom Surface Slim Pen 2, využijete potenciál jeho displeja na maximum.

Zážitok z písania a kreslenia je jednoducho špičkový a patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Surface Pro 8 v kombinácii s dotykovým perom ukazuje svoju silu aj vďaka dobre prispôsobiteľnému dizajnu – zabudovaný stojan je možné otvoriť pod rôznymi uhlami, ako môžete vidieť aj na priložených fotkách, resp. vo fotogalérii na konci článku.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Za cenu od 1 059 eur + klávesnica a pero

Surface Pro 8 som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core i5-1145G7, 8 GB RAM (LPDDR4x, 2133 MHz) a 256 GB NVMe SSD úložiskom. Vo výbave bola tiež podpora LTE konektivity prostredníctvom eSIM a nano SIM karty.

Túto konfiguráciu som vo voľnom predaji nenašiel, avšak Wi-Fi verzia s procesorom Intel Core i5-1135G7, 8 GB RAM a 256 GB úložiskom sa na Slovensku predáva za 1 219 eur. Ide o samotný tablet, klávesnicu a dotykové pero je potrebné dokúpiť samostatne v prípade záujmu.

Výsledky výkonnostných testov si môžete pozrieť v tabuľke na konci článku. Z hľadiska praktických poznatkov z testovania dávam do pozornosti fakt, že hoci si Surface Pro 8 poradí s menej graficky náročnými hrami, z hľadiska stability výkonu v záťaži neexceluje. Nie je to prekvapením vzhľadom k tenkému šasi a tichej prevádzke aj v záťaži.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Priemerná výdrž

Surface Pro 8 v rámci môjho testovania dosahoval výdrž na úrovni 8 hodín práce pri polovičnom nastavení jasu, resp. 7 hodín aj 44 minút v prípade prehrávania videa pri maximálnom nastavení jasu. Tablet podporuje rýchle nabíjanie pomocou 65 W priloženého adaptéra so Surface konektorom, resp. aj cez USB-C.

V prípade kancelárskej práce sa teploty pohybovali na úrovni 56 až 58 °C pre procesor aj grafický čip. V záťaži som nameral prevádzkové teploty na úrovni 65 °C pre grafický čip, pričom Surface Pro 8 sa tieto teploty snažil stabilizovať na úrovni 60 až 62 °C. Teploty procesora krátkodobo vystrelili na 70 °C, pričom sa stabilizovali okolo 60 °C.

Surface Pro 8 má vo výbave dva USB-C porty s podporou technológie Thunderbolt 4, 3,5 mm jack a Surface Connect port. Hmotnosť tabletu je iba 891 gramov, hrúbka je 9,3 mm. Ide o hodnoty pre samotný tablet bez pripojenej odnímateľnej klávesnice.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Špičková klávesnica

Za jednu vec musím Microsoft pochváliť – odnímateľná klávesnica pre Surface Pro tablety ponúka výborné pohodlie pri písaní. Neinak je tomu v prípade Surface Pro 8. Nová klávesnica pritom obsahuje priestor na uloženie dotykového pera Surface Slim Pen 2, čo zvyšuje celkový používateľský zážitok. Pero vám nezavadzia počas prenášania a nestratíte ho.

Práve kombinácia pohodlnej a špičkovej klávesnice, skrytého dotykového pera, ktorý ponúka výborný zážitok z písania, kreslenia a poznámkovania a všestrannosť dizajnu tabletu robia zo Surface Pro 8 skvelé zariadenie, ktoré môže byť pre niektorých používateľov synonymom dokonalého mobilného počítača.

Z praktického hľadiska chválim aj kvalitnú webkameru s podporou odomykania tvárou cez Windows Hello a Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1 konektivitu.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Verdikt

Surface Pro 8 je skvelý Windows tablet. Fanúšikov tohto produktového radu poteší výraznými medzigeneračnými zlepšeniami, ktorým dominuje vynikajúci displej s najnovšími technológiami, ako je 120 Hz či podpora pre Dolby Vision. Tieto technológie reálne zlepšujú zážitok z kreatívnej práce a takisto aj z multimediálnej zábavy – Surface Pro 8 je ideálny na sledovanie videa na cestách.

Tablet poteší tiež veľmi dobrým výkonom. Je zrejmé, že na graficky náročné hry či renderovanie 3D objektov nie je toto zariadenie stavané, avšak poradí si s kancelárskou robotou a viacerými aplikáciami, s ktorými by mali predchádzajúce generácie Surface Pro problémy.

Cena: od 1 059 eur

Zapožičal: Microsoft

Páči sa nám

  • ✓ špičkový displej na prácu aj sledovanie videa
  • ✓ výborná reprodukcia zvuku
  • ✓ vynovený dizajn vyzerá moderne a funkčne
  • ✓ veľmi dobrá kvalita zabudovanej webkamery
  • ✓ špičková klávesnica (treba ju kúpiť samostatne)
  • ✓ celkový používateľský zážitok z používania zariadenia
  • ✓ Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1

Nepáči sa nám

  • ✕ horšia stabilita výkonu v prípade grafickej záťaže
  • ✕ iba priemerná výdrž batérie
  • ✕ klávesnicu a pero si treba dokúpiť samostatne

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Microsoft Surface Pro 8
Displej13″, IPS, 2880 × 1920 px, 120 Hz, Dolby Vision
CPU / GPUIntel Core i5-1145G7 / Intel Iris Xe (Tiger Lake-UP3 GT2)
Operačná pamäť / Úložisko8 GB LPDDR4x (4266 MHz) / 256 GB NVMe SSD
Konektivita2× USB-C (Thunderbolt 4), 3,5 mm jack, Surface Connect port
Rozmery a hmotnosť287 × 208 × 9,3 mm / 0,891 kg (bez klávesnice)
Cenaod 1059 eur (bez klávesnice)
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test4 049
PCMark 10 – Aplikácie9 532
PCMark 10 – Kompletný SSD test1356 / 219,48 MB/s
3DMark – Wild Life10773 / 59,2 %
3DMark – Night Raid14886 / 54,7 %
Výdrž batérie – práca / video8:02 / 7:44
Test – Displej 
Minimálny / maximálny jasod 2 do 473 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov99,7 % sRGB, 77,5 % Adobe RGB, 83,9 % DCI P3

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit