4K monitor so 4K webkamerou.

Výrobcovia sa snažia posúvať monitory všemožnými spôsobmi. Jedným z obľúbených zlepšení, ktoré prišli na trh počas posledných rokov, je zabudovanie webkamery priamo do horného rámika nad displejom. Toto riešenie má výhodou z hľadiska kompaktnosti a toho, že kameru schováte priamo do monitora, keď ju nepoužívate. Nevýhodou je nižšia kvalita senzorov v zabudovaných webkamerách.

Dell sa v prípade monitora Dell U3223QZ rozhodol ísť opačným smerom. Rozmery monitora nechce zmenšovať, práve naopak – na horný rámik umiestnil soundbar s reproduktormi a takisto pomerne výraznú webkameru. Výhoda tohto riešenia? Rozlíšenie 4K, senzor Sony Starvis CMOS a množstvo pokročilých funkcií a nastavení, ktoré by ste od webkamery v monitore neočakávali.

Webkamera v monitore Dell U3223QZ nám svojim spracovaním pripomína zariadenie Dell UltraSharp Webcam, ktoré sme takmer pred rokom testovali, a ktoré patrí k špičke na trhu. To isté platí aj pre kameru v monitore – ide o najlepšiu v monitore zabudovanú webkameru a aj v porovnaní so samostatnými modelmi patrí medzi technologicky najpokročilejšie riešenia.

Dell U3223QZZdroj: Dell
Dell U3223QZ

Prvotriedny dizajn

Dell U3223QZ je monitor s prvotriednym dizajnom. Na prvý pohľad zaujme už spomenutým soundbarom a kamerou, ktoré zväčšujú jeho rozmery a budia dojem, že zariadenie má netradičný formát. Samotný IPS displej však ponúka štandardný formát 16 : 9 a uhlopriečku 31,5 palca. Rozlíšenie je 3840 × 2160 pixelov pri 60 Hz, pričom výrobca uvádza maximálny jas na úrovni 400 nitov.

V redakcii sme monitor otestovali pomocou kalibračnej sondy a prípade prednastaveného kontrastu sme namerali minimálny jas 34 nitov a maximálny jas 363 nitov. Pokrytie farebného priestoru bolo na úrovni 99,9 % pre sRGB, 88 % pre Adobe RGB a 97 % pre DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE dosahovala 0,05, maximálna odchýlka bola 0,42. Sú to vynikajúce parametre.

Ignorujúc nadstavbu v podobe soundbaru s webkamerou, monitor má tenké rámiky po troch stranách displeja. Stojan a jeho podstavec majú tradičný dizajn s dôrazom na praktickosť používania – stojan umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia. K dispozícii je tiež diera na správu káblov. Podstavec stojana ma však prekvapil jeho hmotnosťou. Ide o najťažší podstavec, s akým som sa doteraz stretol. Treba si naň dať pozor pri skladaní/rozkladaní monitora.

Dell U3223QZZdroj: Dell
Dell U3223QZ

Z funkčného hľadiska mu nič nechýba

Pri pohľade na cenu aj parametre tohto monitora je zrejmé, že Dell pri jeho návrhu nechcel robiť žiadne kompromisy. V praxi to znamená, že ide o zariadenie, ktorému z funkčného hľadiska nič nechýba – jediná výnimka je nemožnosť používať monitor na výšku, avšak to je vzhľadom k jeho dizajnu pochopiteľné.

Dell U3223QZ má vo výbave HDMI port, DisplayPort 1.4, DisplayPort výstup na pripojenie k druhému monitoru, USB-C s podporou rozhrania DisplayPort 1.4 a 90 W napájaním a takisto USB hub so štvoricou USB 3.2 Gen 2 portami, ethernetom a 3,5 mm jackom. K dispozícii je tiež dva samostatný USB-C a USB 3.2 port pre rýchle pripojenie príslušenstva alebo smartfónu s funkciou napájania až do 15 W.

Z praktického hľadiska oceňujem zakomponovanie 90 W USB-C portu. Vďaka nemu rýchlo k monitoru pripojíte notebook – iba pomocou jedného kábla, a môžete naplno využívať všetky funkcie monitora, USB hub, webkameru a tiež sa notebook bude nabíjať.

Dell U3223QZZdroj: Dell
Dell U3223QZ

Bohaté nastavenia

V nastaveniach si môžete nastaviť, či uprednostňujete prenos obrazu alebo dátový prenos. Ak vám teda bude počítač zobrazovať 4K rozlíšenie iba pri 30 Hz, zmeňte toto nastavenie v monitore a razom budete mať k dispozícii 4K pri 60 Hz.

Z ďalších nastavení dávam do pozornosti nastavenie jasu, kontrastu, ostrosti, jednotlivých farieb. K dispozícii sú predpripravené zobrazovacie režimy (štandardný, filmový, herný) a tiež aj pre farebné priestory sRGB, Rec. 709 a DCI-P3. Monitor disponuje aj funkciou Smart HDR s certifikáciou DisplayHDR 400.

Nechýba ani režim obraz v obraze vo viacerých všemožných prevedeniach a podpora pre KVM, čo je technológia, ktorá umožňuje pohodlnejšie používanie monitora s dvoma pripojenými zariadeniami. V tomto smere monitoru ťažko niečo vytknúť, je navrhnutý skutočne všestranne.

Dell U3223QZZdroj: Dell
Dell U3223QZ

Webkamera a soundbar

V monitore zabudované reproduktory sú zväčša nevalnej kvality a aj preto sa Dell rozhodol použiť celý soundbar. Výsledkom je kvalitnejšia reprodukcia zvuku v porovnaní so štandardom v segmente monitorov. Avšak, je cítiť, že soundbar je primárne navrhnutý na účely videohovorov a videokonferencií. Hovorené slovo reprodukuje skvelo, pri sledovaní filmov či počúvaní hudby by som ocenil lepšiu dynamiku zvuku – aj napriek tomu, že sú k dispozícii viaceré zvukové profily.

Webkamera je výborná a ako už bolo spomenuté, ide o najlepšiu zabudovanú webkameru v monitore. Aby ste ju využili naplno, odporúčam nainštalovať softvér Dell Peripheral Manager, ktorý umožňuje pristupovať k pokročilým nastaveniam a funkciám.

Monitor je v ľavej časti spodného rámika vybavený dotykovými tlačidlami pre rýchly prístup k aplikácii Teams, resp. pre rýchle prijatie hovoru, ovládanie zvuku, tlmenie mikrofónu a zakrytie webkamery fyzickou krytkou. Je to príjemný a praktický detail.

Dell U3223QZ: Testovacia fotografia pomocou zabudovanej webkameryZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell U3223QZ: Testovacia fotografia pomocou zabudovanej webkamery

Verdikt

Dell U3223QZ je prvotriedny kancelársky monitor, resp. monitor na doma. Každý jeden jeho detail potvrdzuje, že bol navrhnutý na pracovné využitie v roku 2022. Zodpovedá tomu špičkový 4K displej bez nedostatkov, plnohodnotná portová výbava s vynikajúcou a praktickou USB-C konektivitou a takisto špičková zabudovaná webkamera.

Samozrejme, takto komplexné a prepracované riešenie sa prejavuje na výslednej cene, ktorá je pomerne vysoká – 1419 eur. Je pravdepodobné, že rovnaké riešenie by ste si vedeli vyskladať z viacerých komponentov za menej preňazí, avšak pre ľudí, ktorí hľadajú všetko v jednom je Dell U3223QZ najlepšia voľba, akú som doteraz testoval.

Cena: 1419 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Špičkový 4K displej
  • USB-C s 90 W napájaním
  • Portovej výbave nič nechýba
  • Najlepšia webkamera v monitore, s akou som sa doteraz stretol
  • Prvotriedne spracovanie

Nepáči sa nám

  • Vyššia cena monitora
Dell U3223QZ: Pokrytie farebného priestoruZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell U3223QZ: Pokrytie farebného priestoru

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit