Webkamera poteší technologickou výbavou aj parametrami.

Webové kamery chytajú druhý dych. Dell UltraSharp Webcam (WB7022) je zariadenie s rozlíšením 4K a bohatou technologickou výbavou, ktorá patrí v tomto segmente medzi to najlepšie, čo je dostupné na trhu.

Kamera je určená nielen používateľom, ktorí vyžadujú externú kameru pre účely videokonferencií, ale môže byť atraktívna aj pre ostatných používateľov – či už potrebujú kameru kvôli streamovaniu obsahu, vlogovaniu alebo na komunikáciu s rodinou.

Dell UltraSharp Webcam má moderný dizajn v tvare tuby a kvalitne spracovanú hliníkovú konštrukciu. Webkamera pôsobí na prvý pohľad prémiovo a tento pocit potvrdzuje aj jej kvalita a funkcionalita softvéru. Kameru môžete prichytiť k monitoru, ako to vidíte aj na priložených fotografiách, alebo ju položiť na priložený stojan. Následne je možné prispôsobiť nastavenie náklonu.

Dell UltraSharp Webcam (WB7022)Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell UltraSharp Webcam (WB7022)

Video v rozlíšení až 4K

Webkamera sa k počítaču pripája pomocou USB kábla. Kamera obsahuje USB-C port, do počítača ide USB-A konektor. Kábel je odnímateľný a dlhý 2 metre. Kamera je po pripojení prakticky okamžite plne funkčná, na pozadí sa spustí inštalácia softvéru Dell Peripheral Manager. Ten umožňuje pristupovať k pokročilým nastaveniam a funkciám.

Dell UltraSharp Webcam (WB7022) je možné používať v rozlíšení 4K (24 alebo 30 fps), Full HD (24, 30, 60 fps) alebo v HD rozlíšení (24, 30, 60 fps). Kamera využíva 8,3 Mpx senzor typu Sony STARVISTM CMOS. Jeho kvalita je výborná, obraz vyzerá skvelo a to nielen v prípade 4K rozlíšenia.

Predpokladám, že webkamera bude svojou kvalitou záznamu obrazu vyhovovať aj veľmi náročným používateľom. Obraz je špičkový a k dispozícii je tiež množstvo možností, ako si kameru prispôsobiť. Môžete sa prepínať medzi zorným poľom na úrovni 65, 78 alebo 90 stupňov, prípadne si nechať zapnutú funkciu Auto Framing, ktorá pomocou umelej inteligencie optimalizuje nastavenie kamery tak, aby vás ideálne snímala.

Kvalitu videa v rozlíšení 4K a Full HD a v jednotlivých nastaveniach zorného poľa si môžete pozrieť v mojich krátkych videách TU.

Dell UltraSharp Webcam (WB7022)Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell UltraSharp Webcam (WB7022)

Bohaté možnosti nastavenia aj tvorby videa

K dispozícii je tiež digitálny zoom až do 5× priblíženia a funkcia automatického zaostrenia. V nastaveniach aplikácie Dell Peripheral Manager si môžete upravovať aj ostrosť obrazu, jas, kontrast, saturáciu a vypnúť alebo zapnúť si funkcie ako HDR a automatické nastavenie bielej farby.

Pomocou tohto softvéru môžete takisto vytvárať záznamy videa. Ak teda chcete kameru na tvorbu vlogov, možnože si vystačíte s priloženým softvérom a nebudete si musieť na účely záznamu videa inštalovať iný program. Kamera obsahuje aj technológie, ktoré optimalizujú kvalitu obrazu v horších svetlených podmienkach. Funguje to dobre.

Dell webkamera je certifikovaná pre aplikácie Microsoft Teams a Zoom a je optimalizovaná aj pre ostatné komunikačné služby, ako je Skype či Google Meet. Bez problémov vám bude fungovať s ľubovoľným programom, ktorý umožňuje pristupovať k webkamere.

Dell Peripheral ManagerZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Aplikácia Dell Peripheral Manager ponúka bohaté možnosti nastavení a umožňuje priamy záznam videa

Netreba ju prelepovať

Dell UltraSharp Webcam obsahuje aj magnetickú krytku, ktorou môžete kameru zakryť, keď ju práve nepoužívate. Poteší tiež podpora pre Windows Hello – kameru môžete využiť na rýchle odomykanie počítača pomocou tváre. Funguje to spoľahlivo, otestoval som to.

Jedinou vadou krásy, aspoň pre mňa, je absencia zabudovaného mikrofónu. K počítaču si teda budete musieť pripojiť externý mikrofón alebo použiť headset so zabudovaným mikrofónom – napríklad Dell WL7022.

Z určitého hľadiska to dáva zmysel, že Dell chcel priniesť najvyššiu možnú kvalitu záznamu videa a v prípade audia nechcel robiť kompromisy, avšak ak hľadáte webkameru aj s mikrofónom, Dell UltraSharp Webcam vám nebude vyhovovať.

Dell UltraSharp Webcam (WB7022)Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell UltraSharp Webcam (WB7022): Priložená magnetická krytka a stojan

Verdikt

Dell UltraSharp Webcam (WB7022) je kvalitne vybavená webkamera, ktorú môžem odporučiť každému, kto hľadá externú webovú kameru či už k stolnému počítaču alebo k notebooku, pretože mu nestačí kvalita zabudovanej kamery.

Kamera od Dellu poteší kvalitou obrazu, technologickou výbavou a funkcionalitou aplikácie Dell Peripheral Manager. Oceňujem, že výrobca myslel na detaily, ako je krytka na kameru či stojan, pokiaľ nechcete mať kameru na monitore. Niekomu môže prekážať absencia zabudovaného mikrofónu.

Kvalitu samotného videa, ktoré môžete zhotoviť pomocou tejto webkamery v neoptimálne osvetlenej miestnosti, si môžete pozrieť v mojich krátkych videách TU.

Cena: 189 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Dell UltraSharp Webcam (WB7022)Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dell UltraSharp Webcam (WB7022)

Páči sa nám

  • ✓ kvalita spracovania a štýlový dizajn
  • ✓ výborná kvalita obrazu
  • ✓ množstvo nastavení cez priložený softvér
  • ✓ odomykanie počítača cez Windows Hello
  • ✓ priložená magnetická krytka na kameru

Nepáči sa nám

  • ✕ nemá zabudovaný mikrofón

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit