Malý notebook s 13,3“ displejom a dlhou výdržou sa hodí prevažne na častejšie prenášanie.

Na pohľad je toto veľmi malý notebook, to však bude každý s takýmto rozmerom po prechode zo 16“ modelu.

Na rozlíšenie 1920 × 1200 px som si musel chvíľu zvykať. Takto malá uhlopriečka sa podpíše na veľkosti prvkov. Trvalo mi deň dva si na to zvyknúť, teraz už je to v poriadku a na veľkosti textov aj ikon som si zvykol.

Počítajte s tým, že 13,3“ model je vynikajúci na prenášanie, tenké rámiky vám dajú v danom kontexte veľkú plochu displeja a pomer strán 16:10 aj ďalšie riadky navyše. Je to ale menšie a za seba by som na dlhodobejšie používanie volil 14“ model, inak by som si tento notebook pripojil na monitor.

Zväčšiť či nezväčšiť?

Pre tých, ktorí zvažujú kúpu notebookov a majú dilemu rozlíšenia voči uhlopriečke, treba zohľadniť jednu hlavnú potrebu. Ako veľmi chcete využiť priestor na displeji. Po inštalácii je aktívne zväčšenie prvkov vo Windows na 150 %. To znamená, že si priestorovo spravíte z displeja HD rozlíšenie.

Obrovské prvky, reálne sa vám „nič nezmestí“ na displej. Celé Full HD+ vyjde navnivoč. Preto je lepšie mať 14“ displej, na ktorý uvidíte, ako si zväčšovať prvky v rámci systémových nastavení. Je to môj pohľad a ak ide o Full HD / Full HD+, chcem mať vedľa seba dve okná s ich plným zobrazením.

Telo

Notebook má sčasti hliníkové šasi, čo z neho robí výrazne odolnejší kus. Toto môžem potvrdiť, a po vyšmyknutí z ruky mi v zatvorenom stave hranou odbil zo stola, notebook bez známok poškodenia.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia, v BIOSe si treba nastaviť dlhší čas, ak vám prekáža rýchle zhasínanie klávesnice pri neaktivite. Rozmery klávesnice sú nadštandardne veľké aj v malom tele. Výrobca použil koncept „bezrámikovej klávesnice“.

Odporúčam vypnúť aj technológiu na šetrenie displeja, ktorá upravuje kontrast farieb. Je to neskutočne otravné a treba to skrátka vypnúť. Prepínanie tmavých a svetlých prvkov na obrazovke vám bude kriviť podanie farieb. Túto „módu“ používa viacero výrobcov. Dell zašiel ešte ďalej a treba to vypnúť v BIOSe. Vypnutie tohto paškvilu cez ovládače grafiky Intel nestačí.

Displej má takisto minimálne rámiky, no stále sa do horného rámu vošiel fyzický kryt. Oceňujem, že túto súčasť má čoraz viac notebookov. Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku klávesnice a je vpravo hore. Má silný stisk, systém si omylom nevypnete. Čítačka odtlačkov je súčasťou tohto tlačidla a funguje veľmi dobre.

Výkon a spotreba

Procesory Intel 12. generácie priniesli nové zážitky s tým, ako chápať skĺbenie výkonu a výdrže. Notebook vydrží cez sedem hodín kancelárskej práce, pozerania videa, ak máte aktívny šetriaci režim. Je ale pravda, že treba aktivovať tichý režim v nástroji od Dellu, ktorý stlmí aj výkon. Nie dramaticky a pri bežnej činnosti to poznať nebudete.

Hlučnosť je ale spravidla vyššia ako pri modeloch s jedenástou generáciou od Intelu. Toto nie je argument v neprospech Dellu. S týmto sa musí vysporiadať Windows 11 ale aj Windows 10 a lepšie optimalizovať 12. generáciu svojich CPU.

Dvanásta generácia je v každom prípade dobrá voľba, len pri dlhoročnom testovaní notebookov som si všimol tento jav ako najviac vypuklý práve pri tejto generácii.

Notebook má kvalitné ozvučenie na filmy, aj rôzne YouTube rozhovory a v mnohých prípadoch som nepripájal externý reproduktor. Nebolo to potrebné, hĺbka zvuku bola nadštandardná, čo si vychutnáte pri hudbe. Máte ale možnosť definovať vlastný zvukový profil, takže budete zreteľne počuť aj ľudský hlas pri videokonferenciách.

Verdikt

Dell Vostro 5320 je dobre spracovaný notebook. Je malý a s tým treba počítať. Niekomu však 13,3“ rozmer bude pripadať taký akurát. Je to v poriadku. Získavate tu najnovšie technológie, špičkovú Wi-Fi s vynikajúcim dosahom. Kým ostatní budú hľadať signál, vy budete mať s prehľadom „dve paličky“ na 5G routery.

Ocenil som HDMI port ako aj USB-A port, rovnako tak aj dva USB-C porty a podporu rýchleho nabíjania. To si pochopiteľne nastavujete vy v profiloch napájania. Používatelia notebookov Dell ale tieto záležitosti poznajú.

Cena: 1140 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Vhodný na cestovanie
  • Pomer 16:10
  • Podsvietená klávesnica
  • Odolné telo
  • Kryt webovej kamery

Nepáči sa nám

  • Pozor na to, že 13,3″ displej môže byť na natívne FHD+ malý, potom zvoľte 14″ verziu
  • Ešte by to chcelo optimalizáciu výkon / spotreba v 12. gen Intelu

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 5320
ProcesorIntel Core i5-1240P 3,3 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache (28 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB 3.2-A Gen 1, 2 × USB-C Gen 2 + DP + PD, HDMI 1.4, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]297 × 214 × 16
Hmotnosť [kg]1,25
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1140
Model / TestyDell Vostro 5320
PCMark 10 – Kancelársky výkontest neprešiel
3DMark 11 – Herný výkon5509
VR Mark – Orange Room2094
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]394,5
CrystalDiskMark Seq Max. Čítanie / Zápis [MB/s]2445,53 / 958,41
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:22
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]334
Faktor mobility5,89

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.