Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 34. ročník Európskej súťaže dopravnej výchovy zavŕšil detský cyklistický tím historicky najúspešnejším umiestnením

  • V európskom finále sa pravidelne zúčastňuje približne 25 krajín so zmiešaným družstvom dievčat a chlapcov vo veku 10 až 12 rokov
  • Vďaka súťaži si každý rok zdokonalí vedomosti aj praktické zručnosti v cestnej premávke viac ako 800 000 mladých cyklistov

Každý rok sa počet účastníkov cestnej premávky zvyšuje, či už na vozovkách alebo cyklochodníkoch. Práve deti bývajú jej najzraniteľnejšími účastníkmi. Preto je každoročným cieľom Európskej súťaže dopravnej výchovy posilniť dopravnú výchovu v jednotlivých krajinách, prispieť k zvýšeniu zručností mladých cyklistov na cestách a znížiť ich počet pri nehodách. Európskemu finále predchádzajú miestne, regionálne či národné kvalifikačné stretnutia. Ten najlepší tím zo Slovenska postúpil do Ženevy po víťazstve medzi rovesníkmi a umiestnil sa na historicky najlepšom 2. mieste.

Európska súťaže dopravnej výchovy ETEC (The European Traffic Education Contest) vznikla v roku 1986 a koná sa každý rok v krajine hostiteľského klubu pod záštitou FIA. Každoročne si vďaka nej zdokonalí vedomosti aj praktické zručnosti v cestnej premávke viac ako 800 000 mladých cyklistov. Na miestnej, regionálnej alebo národnej kvalifikačnej úrovni každý zúčastnený klub vyberie najlepší tím dvoch dievčat a dvoch chlapcov vo veku medzi 10 až 12 rokov. Tento rok prebehlo európske finále vo švajčiarskej Ženeve v dňoch 12.-15. septembra 2019. Každoročne sa ho zúčastňuje približne 25 krajín.

„Bezpečnosť na cestách, a hlavne bezpečnosť detí, je pre nás stále aktuálna a mimoriadne dôležitá téma. Preto som rád, že aj tento rok sme mohli pomôcť slovenským reprezentantom zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Gratulujem im k úspešnému 2. miestu v silnej medzinárodnej konkurencii,“ povedal Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko, ktorá súťaž Na bicykli bezpečne 2018 podporuje.

Historicky najlepšie 2. miesto slovenského tímu

Slovenský tím vzišiel z národného finále, ktoré sa konalo 20.-21.06.2019 v Liptovskom Mikuláši. Víťazný tím, ktorý bol zároveň aj víťazom krajského kola žilinského kraja, je zo Základnej školy Alexandra Dubčeka v Martine. Všetci štyria jeho členovia tak mali možnosť absolvovať finále v Ženeve v PAL EXPO. V piatok, 13. septembra, deti postupne absolvovali jednotlivé disciplíny. Medzi nimi nechýbali praktické jazdy zručnosti na bicykli cez prekážky vo vymedzenom priestore, jazda cez labyrint, testy či riešenie dopravno-technických úloh. Po prvýkrát bola do súťaže zaradená aj nová disciplína s Google okuliarmi, počas ktorej mali cyklisti absolvovať simulovanú jazdu v premávke. Záver dňa tvorila nebodovaná disciplína, zdobenie prilieb. Slovenský tím si odniesol historicky najúspešnejšie umiestnenie – 2. miesto za tímom z Českej republiky a pred tretím zo Srbska.

Značky: