Čipová sada bude založená na 4nm výrobnom procese spoločnosti TSMC.

Spoločnosť MediaTek si je vedomá silnej konkurencie a aj preto poriadne zabrala. Stáva sa jednou z prvých spoločností, ktoré zadali objednávky na novú generáciu čipových sád výrobcovi TSMC. Nová generácia vlajkových čipov Dimensity bude využívať architektúru ARMv9. Po aktuálnom vlajkovom modeli Dimensity 1200 prichádza nová generácia, ktorá údajne ponesie označenie Dimensity 2000 9000.

Portál GSMArena najnovšie prináša detailnejší pohľad na pripravovanú novinku od MediaTeku. Hlavné jadro Cortex-X2 bude pracovať na frekvencii 3,0 GHz, pričom procesor bude obsahovať ďalšie tri jadrá Cortex-A710 a štyri jadrá Cortex-A510. Rozloženie jadier je identické ako v prípade sád Snapdragon 898 alebo Exynos 2200. Pre úplnosť je potrebné spomenúť, že tieto dve sady budú založené na 4nm výrobnom procese spoločnosti Samsung. V prípade grafického výkonu sa bude MediaTek pri Dimensity 2000 spoliehať na GPU Mali-G710 MC10.

Po stránke celkového výkonu je aspoň nateraz veľmi skoro hovoriť o tom, ktorá z trojice čipových sád je najvýkonnejšia. Všetky tri čipy by mali byť oficiálne predstavené na prelome rokov 2021 a 2022. Vieme však, že Qualcomm tradične predstavuje svoje novinky začiatkom decembra na Havaji a aj MediaTek by mal stihnúť uviesť svoju novú čipovú sadu do konca roka 2021.

Prvé telefóny s novými čipsetmi ARMv9 môžeme očakávať už začiatkom roka 2022.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.