Spoločnosť MediaTek ju oficiálne predstaví 7. mája.

MediaTek každoročne dokazuje, že je minimálne rovnocenným súperom spoločnosti Qualcomm a jej čipom Snapdragon. MediaTek sa už pri Dimensity 9300 rozhodol pre skutočne odvážny dizajn s použitím štyroch jadier Cortex-X4, ktoré sú rozdelené do dvoch klastrov. Jedno jadro X4 vystupuje ako superjadro s taktom 3,25 GHz, pričom ďalšie tri sú taktované na 2,85 GHz. Ako “efektívne” jadrá sú použité 4 Cortex-A720 taktované na 2,0 GHz.

Zdá sa však, že MediaTek má naponáhľo, pretože po novembrovom uvedení Dimensity 9300 sa pripravuje na uvedenie verzie “PLUS”, ktorá má byť na základe dostupných informácií predstavená už 7. mája, čo potvrdila aj samotná spoločnosť. Je pritom už dlhšie známe, že čipová sada Dimensity 9300+ sa prvýkrát objaví v pripravovanom Vivo X100. 

Zdá sa však, že predstavenie vlajkovej čipovej sady Dimensity 9300+ a nového telefónu od Vivo neprebehne súbežne, keďže o tom zatiaľ neexistuje žiadna zmienka. Pred uvedením čipsetu sa však čoraz častejšie spomína umelá inteligencia. Nie je preto náhoda, že májová konferencia sa bude niesť v duchu hesla „AI pre všetko“.

MediaTek Dimensity 9300+Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9300+

Čo sa mení oproti klasickej verzii?

Model 9300+ ponúkne podľa očakávania vyšší výkon CPU. Hlavné jadro Cortex-X4 je taktované na 3,4 GHz, zatiaľ čo ďalšie tri jadrá X4 zostanú na úrovni štandardnej verzie, čiže ich frekvencia bude 2,85 GHz. Frekvencia sa nemení ani pri štyroch jadrách A720. Tá zostáva na úrovni 2,0 GHz. Okrem vyššieho výkonu CPU sa samozrejme očakávajú zmeny aj v sekcii GPU a APU.

Čoraz častejšie sa začína hovoriť aj o novej generácii 3nm čipovej sady Dimensity 9400, ktorej predstavenie sa očakáva koncom tohto roka. MediaTek v jej prípade taktiež siahne po netradičnom riešení, ktoré prinesie konfiguráciu jadier v zložení – jedno jadro Cortex-X5 Prime, tri jadrá Cortex-X4 Prime a štyri výkonné jadrá Cortex-A720

Pri pohľade na základné parametre aktuálnych a pripravovaných čipsetov spoločnosti nie je vôbec prekvapením, že záujem o MediaTek rastie.

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC v Barcelone

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.