Ukázalo sa, že sú používatelia, ktorí limit zaplnia.

Google len pred niekoľkými mesiacmi upravil politiku ukladania nových súborov na Disk, no zabudol sa o tom zmieniť aj ostatným používateľom. Pravdepodobne z dôvodu, že ide o scenár, ktorí mnohí používatelia nezažijú. Podľa webu ArsTechnica sa používateľovi s názvom ra13 z Redditu ukázalo chybové hlásenie, aby odstránil nejaké súbory, ak chce ukladať nové. Konkrétne mu Google odporúčal zmazať 2 milióny súborov, do ktorých sa počítajú aj tie v koši.

Aktualizované 4. 4. 2023

Google zrušil pôvodný limit na 5 miliónový počet súborov s nasledujúcim vysvetlením:

Nedávno sme zaviedli aktualizáciu systému limitov položiek na Disku, aby sme zachovali stabilitu a optimalizovali výkon. Hoci to ovplyvnilo iba malý počet ľudí, túto zmenu vraciame späť, pretože skúmame alternatívne prístupy, aby sme zabezpečili skvelý zážitok pre všetkých.

Kuriózny prípad, no platiaci používatelia môžu používať Disk výraznejšie a najmä ako primárne úložisko. Stačí mať rýchly internet a táto možnosť sa priamo ponúka. Limit je totiž stanovený na 5 miliónov súborov pre dané konto. Do toho sa počítajú aj fotografie. Limit na zdieľanie je 400 000 súborov. Tu je ale situácia iná, stačí vypnúť zdieľanie, ktoré už nepotrebujete a môžete zdieľať iné. Netreba nič odstraňovať.

google-error-5mil limitZdroj: r13 / Reddit
Chyba, ktorá sa zobrazila používateľovi ra13 z Redditu, ktorý mal na disku 7 miliónov súborov

Hovorca spoločnosti pre vyššie uvedený web potvrdil, že ide o ochranu, ktorá má zabrániť zneužitiu ich systému. Chcú zachovať stabilitu a bezpečnosť služby. Možno nemáte 5 miliónov súborov, no Disk môže slúžiť aj na ukladanie prenosných aplikácií a tie obsahujú desiatky tisíc súborov, keďže súbory rozbalia priamo do svojho domovského adresára.

Nemá zmysel zamýšľať sa, ako sa dá disk zaplniť veľkým počtom súborom, no je zrejmé, že sú používatelia, ktorí to dokážu. Navyše ide o platiacich používateľov, ktorí by takéto limitovanie nemuseli očakávať.  V každom prípade ide o zaujímavú chybu či limit a uvidíme, či naň bude Google nejakým spôsobom upozorňovať. Je celkom možné, že to obíde bez výraznejšieho povšimnutia vzhľadom na to, že väčšina používateľov sa k tomuto limitu nepribližuje.

Zdroj: ArsTechnica

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.