Tento reproduktor je niečo úplne iné, než bežne zvykneme testovať. Na prvý pohľad ani nevyzerá ako bežné reproduktory a líši sa aj od multimediálnych či „multi-room“ zariadení do domácnosti.

Ide o poriadne ťažký kúsok, ktorý sa síce dá prenášať, ale nie je vyslovene koncipovaný na zmenu miesta. Francúzsky reproduktor Phantom sa vyrába v troch verziách – Phantom, Silver Phantom a Gold Phantom. Odlišuje sa nielen farebným ladením, ale najmä celkovým výkonom.

„Sami celkom nechápeme, ako sa dá niečo ako Devialet Phantom Silver zostrojiť. Výborný produkt a super vyzerá.“
My sme testovali prostredný, Silver s výkonom 3000 W, „slabší“ má 750 W a najsilnejší a zároveň najdrahší model Gold má výkon 4500 W.

Silver Phantom má hmotnosť 11 kg, v ktorých sú do detailu premyslené technológie. Predstavte si 5-krát objemnejší reproduktor, tak práve takému sa Phantom vyrovná. Je vhodný na ozvučenie veľkej miestnosti, typicky napríklad veľkej firmy a jej vstupnej haly alebo nejakej galérie.

Je stavaný na to, aby aj v klasickej obývačke podal svoj žiadaný výkon. Má ho totiž viac ako budete reálne potrebovať. Na najvyššiu hlasitosť sa možno ani nedostanete. Je poriadne hlučný, ale aj tak si zachováva svoju dynamiku a hutnosť reprodukcie.

Konštrukcia

Práve konštrukčná stránka je zaujímavá. Na svoje rozmery 253 × 255 × 343 mm je až nezvykle ťažký. Keďže ho nemáte poriadne ako chytiť, pôsobí spomínaných 11 kg v reáli ešte viac. Na bokoch má totiž dva basové meniče, resp. ich kryty. Tie pulzujú a popri púšťaní hudby a samotnom počúvaní je to vlastne zároveň niečo veľmi efektné na pozeranie.

Po zapnutí a pripojení do LAN siete sa efektne vysunú a zasunú späť. V prednej časti smerujúcej jemne dohora je výškový menič a celkovú zostavu uzatvára samostatný stredový menič. Práve v jeho centre je vložený a obklopuje ho výškový.

Výškový menič vpredu a okolo neho vidieť kruh stredového meniča

Výrobca použil silný a pevný kov na zadnom rebrovaní chladiča a zvyšok je z lesklého plastu. Ucelenosť dizajnu vlastne narúša len žltý elektrický kábel ako od vŕtačky. Kryty na basové meniče sú kovové. Phantom sa dá pripojiť optickým káblom, ethernetovým konektorom, ale aj cez Wi-Fi v 2,4 GHz / 5 GHz pásme.

My sme ho využili na bezdrôtovej sieti a pri počúvaní hudby cez Spotify. Nepotrebujete nič špeciálne, postačí ho mať v sieti. Existuje aj mobilná aplikácia Spark. Prostredníctvom nej sa dá reproduktor ovládať, aktualizovať v ňom firmvér alebo pridávať zdroje hudby. Slúži ako jedno miesto pre služby ako napríklad Spotify, Deezer, Tidal alebo lokálnu hudbu vo vašom smartfóne.

Aplikácia Spark na ovládanie reproduktorového systému Phantom

Otvorene povedané, nie je to lacný špás, ale možnosti použitia sú vďaka vysokému výkonu naozaj veľké. Môžete spojiť dva reproduktory na vytvorenie stereo režimu alebo si ich pridať do multi-room režimu a z jedného miesta ovládať hudbu vo viacerých miestnostiach.

Reproduktor je zaujímavý aj tým, aké technológie sú použité. Práve vďaka nim vytvára Silver Phantom dunivé basy a veľmi presný zvuk. Nepotrebujete k nemu samostatný subwoofer, a to vďaka špeciálnej technológii Heart Bass Implosion. Vnútorné komponenty sú hermeticky uzatvorené, a to dáva vyniknúť celkovej reprodukcii nízkych tónov a vzájomnému pôsobeniu oboch basových meničov.

Jednotlivé edície sa okrem výkonu líšia aj reprodukovateľným frekvenčným pásmom. Silver Phantom zvládne frekvencie od 16 Hz po 35 kHz. O vnútorné spravovanie sa stará samostatný procesor typu ARM Cortex A9 s frekvenciou 800 MHz. Použitý prevodník je Texas Instruments PCM1798 s charakteristikou 24-bit /192 kHz a celkovým harmonickým skreslením -106 dB.

Bočné basové meniče sú niečo úžasné. Ich pulzovanie je skutočne neopozerateľné

Zvuk

Najlepší zvuk sme dosiahli pri postavení reproduktora mierne do výšky. Môžete ho mať aj na zemi, vtedy odporúčame drevený povrch pred príliš mäkkým kobercom. Reproduktor vytvára zvuk blízky priestorovému vnímaniu. Avšak umiestnenie výškového meniča na prednú stranu predurčuje jeho výraznejšie smerovanie.

Nám sa najviac páčil zvuk pri šikmom umiestnení reproduktora vzhľadom na priestor, ktorý sme chceli pokryť. Výšky sú silné až priezračne čisté a pri vyšších hlasitostiach boli výrazne počuť. Pre niekoho bude ideálne jemné odklonenie.

Toto je reproduktor, ktorý je zameraný na skutočne náročných používateľov. My sme si ho vypočuli a hodnotíme ho nasledovne. Rozprávať sa tu o kvalite zvuku je ako nosiť drevo do lesa. Jeho zvuk je vynikajúci po všetkých stránkach. Stačí sa do hudby započúvať a uvedomiť si jej tóny.

Jeho reprodukcia sa nám páčila pri vyšších, ale aj pri nízkych hlasitostiach. Pri nižších si vychutnáte jemnosť podania a ako doplnkovú hudbu k večernému oddychu. Nenechajte sa pomýliť výkonom. Je vyladený tak, aby poslúžil na rôzne štýly počúvania. Započúvať sa oplatí do stredných tónov no a špeciálnou stránkou sú výšky.

To nám bolo jasné už po pár minútach počúvania. Bočné reflektory nie sú len na okrasu. Vytvárajú dynamický a dunivý až ťahavý zvuk. Presne ako pri filmových upútavkách s rozsiahlymi duneniami, to iste poznáte.

Verdikt

Devialet Phantom Silver je reproduktor, ktorý je rozhodne netradičný. Unikátny dizajn, popasovanie sa s tým, ako na malom priestore spojiť technologické postupy a vyčariť vynikajúci zvuk, sa Francúzom podarilo. Detailnosť reprodukcie je ohromujúca. Páčili sa nám aj celkové možnosti tohto modelu v rámci multimediálneho systému domácnosti. Môžete si ich kúpiť viac, ale môžete sa spoľahnúť na naše tvrdenie, že jeden vám bude bohato stačiť.

Hodnotenie
+ netradičný dizajn
+ množstvo zvukových technológií
+ špičkový zvuk
+ vysoký výkon v malom tele
+ možnosti pripojenia a využitia
– žiadne podstatné

Zapožičal: Bis Audio
Cena: 1990 eur

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.