Spoločnosť DJI predstavila minulý týždeň (23.8.2018) novú generáciu špičkových dronov s modelovým označením Mavic 2 Pro a Mavic 2 Zoom

V redakcii sme testovali takmer všetky „consumer“ drony od DJI a Mavic Pro (prvá generácia) nám vždy vychádzal ako najlepšia voľba – výkon/cena. Bol to prvý skladací dron, ktorý spĺňal všetko to, čo používatelia očakávali. Mal precízne spracovanú a pomerne odolnú konštrukciu, kompaktné rozmery, výborné letové vlastnosti a špičkovú 4K kameru. Video a fotografie z tohoto zariadenia boli (a stále sú) použiteľné na súkromné, ale aj poloprofesionálne účely. Používatelia však pýtali náhradu, ktorá bude ešte lepšia. A tak prišiel Mavic Pro Platinum, ktorý mal nový typ motorov a vrtúľ, čo zabezpečilo nižší hluk a lepšiu výdrž na batériu. Zásadné zmeny sa však neudiali. 

Skutočná inovácia prišla až tento rok a obe novinky sú lepšie, ako sme očakávali. Z pohľadu dizajnu sú podobné predchodcom, ale zmeny sú naozaj podstatné, stačí sa lepšie pozrieť.

DJI Mavic 2 Pro

Drahší z predstavenej dvojice so sebou prináša veľkú vec – kameru od spoločnosti Hasselblad. Mavic 2 Pro je prvý dron, ktorý je osadený kamerou od tejto spoločnosti, ktorá vyrába špičkové fotoaparáty pre profesionálov (DJI má v spoločnosti Hasselblad podiel). Kamera disponuje 1-palcovým CMOS snímačom s 10-bitovým Dlog-M farebným profilom, ktorý podporuje až štvornásobne viac úrovní farieb, pri jednotlivých kanáloch, v porovnaní s prvou generáciou.

Vďaka tomu sa zlepšila aj flexibilita pri dodatočnej úprave fotiek či videí, čo ocenia najmä profesionáli. Mavic 2 Pro dokáže zhotovovať snímky v rozlíšení 20 Mpx s veľmi dobrou presnosťou farieb. To vďaka technológii Hasselblad Natural Color Solution (HNCS). Výhodou je aj nastaviteľná mechanická clona f/2.8 až f/11, ktorá je použiteľná v rôznych svetelných podmienkach, čo zaručí ešte lepšie výsledky. Nechýba ani podpora 4K 10-bit HDR videa.

 

DJI Mavic 2 Zoom

Mavic 2 Zoom je vybavený 1/2,3-palcovým CMOS senzorom, ktorý umožňuje 4-násobné priblíženie. Dvojnásobné optické + dvojnásobné digitálne priblíženie (24 – 48 mm). Hybridný autofocus (AF) kombinuje detekciu fázy a kontrastu s vyššou presnosťou a rýchlosťou zaostrenia. V porovnaní s predošlou generáciou je zaostrovanie až o 40 % rýchlejšie.

S Mavicom Zoom môžete snímať fotografie v max. rozlíšení 12 megapixelov alebo využiť novú funkciu – Super Resolution. Tá využíva optický zoom na automatické zachytenie a nasnímanie spolu deviatich fotografií s detailným obrazom v rozlíšení 48 megapixelov. To môže byť ideálnou voľbou pre fotografovanie krajiny.

Mavic Zoom prichádza aj s jednou špecialitou – Dolly Zoom QuickShot. Tento režim vytvára „skrútenú“ perspektívu tým, že automaticky približuje počas toho, ako sa od predmetu vzďaľuje, čím zachováva predmet v rovnakej veľkosti, zatiaľ čo sa odhaľuje pozadie scény. Výsledné zábery z tohoto režimu sú úchvatné.

Kamery sú v oboch prípadoch zavesené na 3-osom stabilizátore, o ktorom je zbytočné niečo písať. DJI robí špičkové stabilizátory a niet pochýb, že aj tieto budú podávať skvelé výsledky, vďaka čomu budú výsledné videá a fotografie 100% stabilizované.

Obe kamery podporujú video v max. rozlíšení 4K/30 fps (kompresia videa H.265) s dátovým tokom 100 Mbit/s. Rovnakým dátovým tokom disponuje aj Mavic Air. V tomto smere sme čakali zlepšenie. Taktiež chýba podpora 4K videa so 60 fps. Je predpoklad, že najbližšie sa objaví 4K/60fps v novom Phantome.

Čo sa týka fotografií, tak obe zariadenia disponujú (okrem iného) HDR režimom, ako aj plne manuálnym režimom. Mavic 2 Pro ponúkne až 14 stôp dynamického rozsahu a Mavic 2 Zoom 13 stôp. Samozrejmosťou sú aj viaceré letové režimy. Novinkou je režim Hyperlapse, v rámci ktorého sú dostupné 4 funkcie – Circle, Course Lock, Waypoint a Free mode.

Inováciou prešiel aj režim aktívneho sledovania človeka/predmetu – ActiveTrack 2.0. Po novom dokáže tento režim vytvárať 3D mapu priestoru pred dronom a pomocou pokročilých algoritmov sledovať pohyb predmetu až do rýchlosti 72 km/h. Taktiež vie predpovedať, kam sa bude sledovaný predmet/človek uberať, a to až po dobu 3 sekúnd vopred. Vďaka tomu sa dokáže aktívne vyhýbať prekážkam a dokonca sledovať objekt aj v prípade, že sa mu na chvíľku stratí z dohľadu.

Obe novinky pribrali, ale výdrž i letové vlastnosti majú lepšie

Mavic 2 (Pro/Zoom) je ťažší, ako jeho predchodca. To však nevadí, vďaka vylepšeniam v aerodynamike DJI znížilo odpor vzduchu až o 19 %, čo umožňuje dronu pohybovať sa rýchlosťou až do 72 km/h (v režime Šport).

Vo vzduchu by mali vydržať 31 minút na jedno nabitie. To však bude závisieť od konkrétneho nastavenia, režimu a hlavne poveternostných podmienok, ktoré majú na výdrž batérie najväčší vplyv. Vylepšené sú aj samotné motory a vrtule, ktorých aerodynamika znižuje odpor vzduchu, a tým aj hluk. Novinky sú rýchlejšie, ale aj viac vydržia. Obe zariadenia zvládnu teploty v rozmedzí od -10°C do + 40°C. To znamená, že budete môcť lietať ako v lete, tak aj v zime. Dronom by to nemalo nijako ublížiť.

Výbornou správou je aj to, že obe zariadenia disponujú 8GB internou pamäťou. Ak si zabudnete pamäťovú kartu (microSD), tak sa nič nedeje, zábery/videá môžete realizovať aj bez nej. Rekonštrukciou prešiel aj ovládač, ktorý má odnímateľné ovládacie páčky. S týmto prišiel ako prvý Mavic Air. Samotný ovládač sa veľmi nezmenil, zostali zachované všetky ovládacie prvky, ako aj malý LCD displej.

Bezpečnosť pri prevádzke je prvoradá a DJI to vie!

Mavic 2 (oba modely) dostal do vienka 10 senzorov, ktoré sú umiestnené po celom obvode zariadenia, vďaka čomu dokáže rozpoznať a aktívne sa vyhýbať prekážkam. Myslelo sa na všetko, aj na pristávanie v tme, a preto majú obe zariadenia v spodnej časti integrované dve silné LED diódy, ktoré osvetlia „pristávaciu dráhu“. Toto nie je žiadna hračka, ale poloprofesionálny stroj!

Vylepšený prenos obrazu – OcuSync 2.0

Inováciou prešla aj funkcia prenosu signálu, ktorá prináša stabilnejšiu komunikáciu medzi dronom a ovládačom. Tento systém sa vyznačuje lepšou odolnosťou voči rušeniu, a tiež automatickým prepínaním medzi 2,4 GHz a 5,8 GHz pásmom v reálnom čase. Vďaka tomuto vie Mavic 2 posielať do ovládača video s rozlíšením 1080p, a to až na vzdialenosť 8 km! V Európe to však bude o niečo menej, nakoľko to ÉU smernice nepovoľujú v plnom rozsahu.

Ceny, dostupnosť a obsah balenia –  Mavic 2 Pro /Mavic 2 Zoom

V balení nájdete samotný dron, batériu, ovládač, nabíjačku a 4 páry vrtúľ. Zmenou je, že DJI nebude ponúkať verzie Fly More Combo. Dostupné budú iba základné balenia, ku ktorým bude možné samostatne dokúpiť Fly More Kit. Ten obsahuje 2 batérie, nabíjací hub, nabíjačku do auta, „power-bank“ adaptér na batériu, 2 páry vrtúľ a prenosný obal. Na Slovensku by mali byť obe novinky dostupné od polovice septembra. Mavic 2 Pro v cene – 1449 Eur, Mavic 2 Zoom v cene – 1249 Eu a Fly More Kit vás bude stáť – 319 eur.

DJI tiež informovalo, že v budúcnosti poskytne cez svoju technickú podporu možnosť výmeny kamery a stabilizátora na nových dronoch. Ak si kúpite Mavic 2 Pro a v budúcnosti budete chcieť Mavic 2 Zoom, DJI vám kameru a stabilizátor vymení bez toho, aby ste museli kupovať nový model. Samozrejme, nie zadarmo.

Aktuálne je časť našej redakcie na ceste do Berlína, kde sa koná výstava IFA. Tam by sme mali vidieť obe novinky naživo a vy si ich budete môcť pozrieť detailnejšie na našich fotografiách.

Zdroj: www.dji.com / www.dronerepublic.sk

Prečítajte si aj:

RYZE Tello  – zo spolupráce spoločností DJI, Intel a RYZE Tech vznikol mini dron, ktorý nás ohúril

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE