Na trhu nájdete množstvo mini dronov, ktoré sú určené pre začiatočníkov. Má to však jeden háčik, iba minimum z nich má naozaj takú funkčnosť, aká je deklarovaná a málo z týchto zariadení dokážu úplní začiatočníci naozaj ovládať. A potom je tu Tello!

Tello vzniklo zo spolupráce spoločností RYZE Tech, Intel a DJI, čo je zárukou kvality, vyladeného softvéru a výborného spracovania. To sa nám v dlhodobom teste potvrdilo. Tello je jednoduchý, ale kvalitne spracovaný mini dron s adekvátnym výkonom. Dodáva sa v zloženom stave, vrátane špeciálnych nárazníkov (chrániče vrtúľ so senzorom). Ak s dronom narazíte, okamžite sa vypne a spadne.

To sme skúšali niekoľkokrát a naozaj to funguje! Táto funkcia je integrovaná hlavne kvôli bezpečnosti. Vďaka jeho nízkej hmotnosti a odolnosti je to bez akýchkoľvek následkov. V spodnej časti zariadenia sú dva infračervené senzory a sekundárna kamera. Tieto tri prvky sa starajú o bezpečnosť a stabilitu zariadenia vo vzduchu.

Senzorom sekunduje 5 Mpx kamera, ktorá okrem zhotovovania fotografií a videí slúži aj na orientáciu zariadenia vo vzduchu. Ideálne za svetla, v tme je dron mierne dezorientovaný. Kamera zhotovuje fotografie v rozlíšení 5 Mpx a video v max. rozlíšení 720p/30 fps. Prítomná je aj elektronická stabilizácia obrazu (EIS) a výsledky z kamery nás potešili. V danej kategórii ide o nadpriemer. Ak sa chcete občas odfotiť alebo natočiť z inej perspektívy, Tello bude váš obľúbený spoločník.

Na zariadení sa nachádza iba tlačidlo napájania a microUSB konektor na nabíjanie. Celé ovládanie dronu je cez aplikáciu – Tello (zdarma pre iOS/Android). Jej prostredie je jednoduché a zrozumiteľné. Presne tak, ako aj ovládanie. Vytvorené médiá sa ukladajú do aplikácie, odkiaľ si ich môžete stiahnuť do smartfónu.

Prepojenie dronu so smartfónom je za pomoci Wi-Fi (2,4 GHz), pričom nechýba ani Bluetooth na pripojenie podporovaných ovládačov. Komunikácia cez Wi-Fi má svoje limity najmä v dosahu, ktorý je v priemere 30 až 50 metrov. Občas sa môže stať, že bude prenos videa prerušovaný, ale nejak nám to neprekážalo.

Vďaka integrovaným senzorom je Tello vo vzduchu stabilný a drží svoju pozíciu

V ponuke sú iba základné nastavenia, kde si môžete určiť, akou rýchlosťou sa bude pohybovať, akú kvalitu videa požadujete (normal/high) alebo aj to, kedy vás má upozorniť na kritický stav kapacity batérie. Zaujímavosťou je možnosť nastavenia dátového toku automaticky alebo manuálne (max. 4 Mbps). Na základnej ploche (v aplikácii) vidíte stav pripojenia, rýchlosť, výšku a určujete, či chcete nahrávať video alebo fotografovať. Samozrejmosťou je možnosť automatického vzletu a pristátia.

Dostupné sú aj rôzne letové režimy, s ktorými si užijete kopec zábavy. Najviac nás bavil režim 8D flips, s ktorým viete robiť rôzne akrobatické kúsky (premety, otočky a pod.). Následne je tu režim 360 (otáčanie okolo svojej osi), Bounce (pohupovanie sa v rozmedzí 70 cm), Circle (obletenie objektu o 360°), Up&Away (odletenie s postupným stúpaním) a Throw&Go (štart vyhodením do vzduchu).

Vymeniteľná batéria má kapacitu 1100 mAh a reálnu výdrž okolo 8 až 10 minút. Veľa však záleží od spôsobu používania a poveternostných podmienok. Celý dron váži iba 87 gramov, a tak si ho môžete vziať skutočne všade. Ak si chcete tento dron užiť naplno, odporúčame dokúpiť aj náhradné batérie. Dostupný je aj Bluetooth ovládač, ale nám na ovládanie vyhovovala aplikácia. Ovládanie je skutočne jednoduché a Tello poslúchne každý jeden príkaz, ktorý mu dáte.

Výhodou je možnosť Tello programovať pomocou Scratch, programovacieho jazyka vyvinutého v MIT Media Lab. Vďaka tejto možnosti sa môžete učiť a zároveň zabávať. Pokročilejší používatelia môžu vyvíjať softvérové aplikácie pre Tello pomocou Tello SDK. Tento mini dron je o zábave, ale aj o tvorivosti a vzdelávaní.

Cena zariadenia: 109 Eur

Zapožičal: www.dronerepublic.sk

Prečítajte si aj:

CES 2018: DJI RONIN-S je ručný stabilizátor pre fotoaparáty, ktorý vyplnil dieru v ponuke

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE