Prvú generáciu 3-osého mechanického stabilizátora od DJI sme vyhodnotili ako to najlepšie, čo je na trhu dostupné. Toto zariadenie pracovalo výborne, a preto sme od druhej generácie čakali ešte väčší posun vpred! Splnila dvojka naše očakávania?

 Z časti určite áno. V prvom rade ide o cenu, ktorá bola pri uvedení na trh šokujúca a stále je výborná. Len pre porovnanie, aktuálna cena prvej generácie je 199 Eur. Osmo Mobile 2 má cenu 119 Eur. Je to zaujímavé, ale má to svoje opodstatnenie. Teraz prejdime k samotnému zariadeniu. DJI Osmo Mobile 2 je špičkový trojosí stabilizátor s bezsilovými motormi a viacerými senzormi, ktoré zabezpečujú perfektnú stabilizáciu videa za každých okolností. Nová konštrukcia je vyrobená z kompozitných materiálov s vysokou pevnosťou, čím bola dosiahnutá aj redukcia hmotnosti oproti predchodcovi – 16 gramov. Z pohľadu dizajnu a ovládacích prvkov je konštrukcia novinky takmer totožná s prvou generáciou, ale zmeny sa predsa len udiali.

Rozdiely a novinky

Jednotka je síce ťažšia, ale má o niečo prémiovejšie spracovanie, čo okamžite poznať. Taktiež mala prvá generácia iné čeľuste na uchytenie smartfónu. Podľa nášho názoru boli lepšie, nakoľko mali samostatnú skrutku, s ktorou sa čeľuste doťahovali. Druhá generácia má samosťahovacie čeľuste, ktoré síce držia telefón veľmi dobre, ale o niečo ťažšie sa do nich vkladá aj vyberá. Nový typ čeľustí je možné polohovať a nahrávať tak video alebo fotografovať horizontálne aj vertikálne, čo doposiaľ nebolo možné. Do držiaka vložíte rôzne zariadenia so šírkou od 58,6 po 85 mm. My sme Osmo používali v kombinácii s iPhone 8 Plus úplne bez problémov.

„DJI Osmo Mobile 2 má hmotnosť 485 gramov a rozmery – 295 x 113 x 72 mm.“

Ďalšou zmenou, teraz k lepšiemu, je batéria. Tá je síce integrovaná, ale má väčšiu kapacitu, lepšiu výdrž a dokonca je možné pomocou tohoto zariadenia nabíjať napr. vložený smartfón. Slúži ako powerbanka – v zadnej časti má namiesto ovládacieho prvku USB-A konektor. Tým, že je batéria integrovaná, vznikol priestor na umiestnenie 1/4 statívového závitu v spodnej časti. Predošlá generácia mala ozubené koleso so závitom z boku, čo nebolo za každých okolností praktické.

„S gimbalom sa pracuje výborne, treba sa to však naučiť a mať zapamätané max. limity natočenia. Ak nebudete limity rešpektovať, výsledné video nebude pekné.“

Zmeny nastali aj v ovládacích prvkoch, ktoré majú z časti zmenenú pozíciu, ale aj funkčnosť. Po novom je možné cez hlavné tlačidlo (M) konfigurovať aj preferencie fotoaparátu a kamery. Taktiež slúži ako napájacie tlačidlo (dlhým podržaním). Samozrejmosťou je zachovanie ovládacieho (smerového) joysticku a posuvného tlačidla v bočnej stene, ktoré je presunuté z pravej strany na ľavú. To slúžilo v jednotke ako napájacie, teraz má funkciu približovania (zoom).

V pravej strane sa nachádza microUSB konektor, cez ktorý sa nabíja samotné zariadenie. Li-Po batéria má kapacitu 2600 mAh a výdrž približne 13 až 15 hodín. To je oproti predchodcovi s výdržou v priemere 3 až 4 hodiny skutočný posun, aj keď vymeniteľná batéria mala značné benefity. Nabíjanie do plnej kapacity trvá približne 2 hodiny.

Aby ste mohli DJI Osmo Mobile 2 využívať plnohodnotne, budete potrebovať aplikáciu DJI Go, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma.

Upgrade dostala aj táto aplikácia, ktorá je v aktuálnej verzii viac prepracovaná a hlavne stabilnejšia. Osmo 2 ponúka v spojení s touto aplikáciou nové režimy snímania panoramatických a časozberných záberov – Motion Timelapse a Hyperlapse. Nechýbajú však ani klasické režimy – Light Trail (zachytávanie svetla s dlhou expozíciou), Zoom Control (plynulé približovanie v pohybe), Slow-motion (spomalené zábery) a samozrejme skvelý Active Track (sledovanie označeného objektu). Zachovaná zostala aj funkcia priameho streamovania videa na sociálne siete – Facebook, YouTube a pod.

Fotografovať a nahrávať video je možné v bežnom alebo PRO režime, kde si nastavíte všetky podrobnosti podľa predstáv. Nechýba ani HDR režim a možnosť vytvárania panoramatických fotografií (180° = 5 snímok / 330° = 7 snímok / priestorová fotografia = 9 snímok), ktoré sú softvérovo zložené z viacerých snímok. V tomto prípade si treba dávať pozor na pohybujúce sa osoby a predmety, ktoré môžu fotografiu vo výsledku skresliť.

Poznatky a dojmy z reálnej prevádzky DJI Osmo Mobile 2  

Aj druhá generácia je skvelá! Osmo perfektne stabilizuje zábery vytvárané vloženým zariadením, ale treba sa s ním naučiť pracovať. Treba si uvedomiť, že Osmo zázraky na počkanie nerobí, ale ak sa sním zžijete, výsledok bude stáť za to. Dvojka je menej technickejšia a prívetivejšia k bežným používateľom. Spracovanie, ako aj práca stabilizátora je na vysokej úrovni a nebojíme sa povedať, že patrí medzi tie najlepšie gimbali na trhu. A to aj napriek tomu, že je v tomto segmente silná konkurencia.

Ak často natáčate videá alebo fotografujete a chceli by ste sa posunúť minimálne o level vyššie, tak Osmo Mobile 2 je pre vás ako stvorené. Taktiež je to výborné zariadenie pre cestovateľov alebo novinárov/reportérov. Mobilná fotografia a video sa kvalitatívne natoľko posunuli vpred, že tieto výstupy sú použiteľné aj na profesionálne účely. Takže, ak potrebujete mať perfektne stabilizované zábery, ktoré budú vyzerať profesionálne, tak Osmo význam má. Uvedomiť si však treba, že to nie je najmenšie zariadenie na dennodenné prenášanie, čo môže byť obmedzujúce.

Ešte dodajme, že by sa mohlo Osmo Mobile 2 dodávať aj s nejakým praktickým cestovným puzdrom, ktoré by bolo kompaktné a zároveň odolné. To, v čom Osmo Mobile 2 dostanete je predajné balenie/puzdro, nie cestovné. Mnohí používatelia si to mýlia a nazývajú ho nepraktickým, čo nie je, nakoľko je jeho funkcia úplne iná. Výborné cestovné a zároveň odolné cestovné puzdro je > TOTO. Ak hľadáte obyčajné puzdro, tak by sa vám mohlo páčiť > TOTO.

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: www.dronerepublic.sk

Cena zariadenia: 149 Eur

Prečítajte si aj:

DJI Osmo Pocket: Mini stabilizátor so 4K kamerou, ktorý vám vyrazí dych

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE