Kamera DJI Pocket 2 nás oslovila na prvé spustenie. Pripravili sme s ňou 5 videí na náš kanál a realizáciu videí s ňou sme si zamilovali.

Na túto kameru sme sa pozreli z hľadiska profesionálneho používateľa. Jej cena v Combo balení 503 eur ju predurčuje na takéto použitie. Možno na západ od našich hraníc je to zariadenie, ktoré si kúpi niekto, kto chce dobre natočiť dovolenku alebo narodeninovú oslavu, ale na Slovensku to bude skôr okrajový prípad. Preto pohľad profesionála je v našich zemepisných pásmach opodstatnený.

Joystick, ktorým sa ovláda poloha kamery DJI Pocket 2. Zdroj: Ondrej macko/TOUCHIT.sk

Joystick, ktorým sa ovláda poloha kamery DJI Pocket 2. Všimnite si aj microSD kartu v tele kamery. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ok, takže rozlíšenie 4K/60 fps nie je problém, k tomu máme troj-osú stabilizáciu a systém zamerania na tváre alebo predmety Active Track 3.0. Pomocou malého joystiku tu nastavujete polohu snímacej kamery a môžete si aj nastaviť režim sledovania objektu. Veľkosť snímacieho bodu je 1/1,7 palca, Pocket 2 dokáže robiť fotky s rozlíšením 64 MPix a poradí si aj s HDR videom. Obraz sa ukladá na microSD kartu. Vo výsledku to znamená efektné videá vo vysokom rozlíšení, ktoré sú stabilné ako keby ste robili video s gimbálom a zároveň si viete urobiť video sami s tým, že máte zameranie priamo na vašu tvár . To je výborné.

DJI Pocket 2 s nasadeným Do-It-All modulom je stále vreckovo malá. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

DJI Pocket 2 s nasadeným Do-It-All modulom je stále vreckovo malá. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ako so zvukom?

Hneď spomenieme v tejto súvislosti zvuk. Ak máte len základné a nie Combo balenie, externý mikrofón nezapojíte. V tomto balení tak môžete zaznamená mať zvuk len zabudovaným stereo mikrofónom. Jeho kvalita nie je zlá, ale ak chcete nahrávať vlogy alebo dialógy, keď je kamera na inom mieste ako človek, ktorého hlas chcete zachytiť, tak je výsledok slabý.

V Combo balení je aj modul na všetko s príznačným názvom Do-it-All a tiež modul s externým mikrofónom, do ktorého sa dá pripojiť ďalší mikrofón. Presne toto potrebujete pri realizácii videí. Z tohto pohľadu pre nás základné balenie Pocket 2 za 369 eur predstavuje v podstate vyhodené peniaze, ale Combo balenie je presne to, čo nám dalo posledných pár týždňov krídla. V Combo balení nájdete ešte malý statív a tiež je tu plastový ochranný obal, ktorý obsahuje ďalšie príslušenstvo. Na prv ýpohľad super, ale prax hovorí, že je o trochu inak. Viac nižšie.

Výbava pre dovolenkárov

Áno, takúto softvérovú výbavu tu máme. V DJI Mimo je to napr. Story Mode. Vyberiete si šablónu, ktorá je doplnená hudbou, natočíte pár záberov a necháte softvér spracovať výsledok. Ten je efektný, ohúrite s tým svojich známych, čo všetko viete urobiť, ale na profesionálne použitie to nie je. Autorom príbehu musíte byť naozaj vy a chcete si postrihať video v skutočnom strihacom programe na počítači s veľkým displejom, doplniť svoju hudbu. titulky a podobne.

Dotykový displej na Pocket 2 by mohol byť väčší na sledovanie videa. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Dotykový displej na Pocket 2 by mohol byť väčší na sledovanie videa. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pre ľudí, ktorí potrebujú takéto dovolenkové zábery sú tu aj režimy timelapse a hyperlapse, čo vyzerá úžasne. Rovnako môžete realizovať panoramatické fotky a s výsledkom budete spokojní. Podobne je tu AI editor, kde si naukladáte vami vybrané zábery a program vám pripraví kompletné video a budete naozaj efektné. Je to bez námahy a je to hotové rýchlo. Na Facebook alebo Instagram iné ani nepotrebujete a priamo zo softvéru tejto kamery môžete výsledok uložiť na sociálne siete vrátane YouTube.

Do-it-All modul

Poslanie tohto modulu je naozaj univerzálne. Predovšetkým po jeho nasadení dokážete kameru DJI Pocket 2 pripevniť na statív, v jeho spodnej časti je totiž príslušný závit. Ďalej zabezpečí konektivitu s bezdrôtovým mikrofónom, ako sme už spomenuli vyššie. Mikrofón sa dodáva aj s protiveternou ochranou, jeho batéria vydrží na celý deň. Konektivita medzi mikrofónom a kamerou je stabilná a nevypadáva, ak nemáte mikrofón v zakrytej časti tela.

Do-It-All modul zabezpečuje aj komunikáciu s bezdrôtovými mikrofónom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Do-It-All modul zabezpečuje aj komunikáciu s bezdrôtovými mikrofónom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Okrem toho dokáže tento modul zariadiť aj bezdrôtovú Wi-Fi komunikáciu s mobilným telefónom a aplikáciu DJI Mimo. To je spôsob ako vidíte natáčaný obraz na veľkej obrazovke smartfónu a máte aj možnosť manipulovať s natočením kamery. Okrem iného je tu aj možnosť streamovania živého vysielania bez potreby počítača a to na sociálnej sieti Facebook a na YouTube. Zatiaľ čo na Facebooku to funguje na prvé zapojenie, na YouTube vôbec. Prečo je to tak sme nezistili, ale rovnaký problém hlásia aj iní používatelia.

Do-It-All modul na DJI Pocket 2. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Do-It-All modul na DJI Pocket 2. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Káblové napojenie s mobilom

Áno takáto možnosť existuje, ale musíte odpojiť Do-It-All modul. Inými slovami prídete o možnosť pripojenia externého mikrofónu. Adaptéry na takéto pripojenie sa v Combo balení nachádzajú dva – pre iPhony a pre Android telefóny s portom USB-C. Prídete tiež o možnosť hardvérového nastavovania polohy kamery, to sa teraz robí v softvéri DJI Mimo. Celkovo je to zaujímavý spôsob, ale trochu komplikuje inak veľmi pohodlnú voľnosť pri natáčaní videa pomocou tejto kamery.

Oba tieto adaptéry sú schované v ochrannom  puzdre kamery a sú tu držané magneticky. Nie je to nejaké super silné držanie, môže sa stať, že ich stratíte pri rýchlom balení po skončení videa. V obale sa nachádza ešte šošovka na „ultra-širokouhlé“ snímanie. Tiež je držaná magneticky k puzdru alebo ku kamere DJI Pocket 2 a opäť to nie je dostatočne silné držanie. Mimochodom, rozdiel po priložení ultra-širokouhlej šošovky a bez nej je malý, v praxi sme ju nepoužili.

Čo by mala mať verzia 3?

Nuž je to celkom dosť, čo by sme si želali. Predovšetkým DJI Pocket 3 môže byť o kúsok väčšia, stále by sa dala táto kamera dať do vrecka, ale mohol by sa zväčšiť najmä displej, na ktorom vidíte snímaný obraz. Aspoň o kúsok.

Combo balenie obsahuje aj kábel na súčasné nabíjanie modulov. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Combo balenie obsahuje aj kábel na súčasné nabíjanie modulov. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ďalej by to chcelo vymeniteľnú batériu. Takto je po 2 hodinách natáčania vymaľované a musíte čakať na nabitie batérie. Mikrofón celkom vydrží, ale samotná kamera niekoľko hodinové natáčanie určite nie.

Podstatné je vyriešiť aj prehrievanie kamery. Používali sme ju na konci júna a začiatku júla a vtedy vonkajšie teploty prekračovali 30°C. Točiť s ňou externé zábery znamenalo, že máte v ruke niečo teplé. Najviac sa zahrieva Do-It-All modul a kamera potom vypíše, že z dôvodu vysokej teploty musí Wi-Fi komunikáciu vypnúť. Sme si istí, že v iných častiach roka sa to nestane, ale v lete na toto prehrievanie treba myslieť.

Vyhodnotenie

Kameru DJI Pocket 2 sme používali veľmi intenzívne a zamilovali sme si ju. Video s ňou urobíte ľahšie ako so zrkadlovkou a výsledok bude vyzerať dobre. Na detailoch pri veľkom monitore vidíte, že snímacie body na Pocket 2 sú malé, ale toto na displeji smartfónu vôbec nepostrehnete. Je mimoriadne skladná, naozaj sa zmestí do vrecka. Zvažujeme jej kúpu do redakcie. Zvykli sme si na tento spôsob pohodlnej a rýchlej realizácie videa. DJI Pocket 2 je jednoznačne najlepšia akčná kamera, akú sme zatiaľ mali v našej redakcii.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.