Tak toto je teda niečo! Požičali sme si Ronin od známej firmy DJI a vyskúšali, čo všetko sa s ním dá robiť. A nie je toho teda málo.

Ronin je super stabilizátor, na ktorý môžete umiestniť kameru do hmotnosti až 7,25 kg. My sme použili zrkadlovku Canon EOS 5D Mark III a Ronin s ňou nemal žiadny problém. Dokáže pritom pracovať aj s kamerou RED Epic. Ronin je v princípe 3-osí elektronický závesný systém pre širokú škálu kamier. Je to odolná kovová konštrukcia so stabilizačným systémom, ktorú obsluhujú typicky dve osoby.

Dá sa to aj v jednej osobe, ale niekedy sa kamera nie a nie pozrieť tam, kam by ste práve potrebovali. Práve preto je súčasťou dodávky aj diaľkové ovládanie, ktorým môže ďalšia osoba pohybovať s kamerou vo všetkých smeroch a pozrieť sa presne tam, kam potrebujete.

Jeden z režimov prevádzky umožňuje držať kameru nad hlavným ramenom

Ideálne je, ak máte k dispozícii aj externý displej, lebo potom dobre vidíte obraz presne v úrovni očí. Rovnako obraz vidí aj ďalšia osoba, ktorá obsluhuje kameru diaľkovým ovládačom a stojí vám za chrbtom. Ronin je poháňaný batériou s výdržou 6 hodín, v dodávke dostávate aj druhú batériu.

Ako sa pracuje s Roninom?

No, musíte byť pomerne silný človek, lebo udržať Ronina aj s nasadenou kamerou a pohybovať sa niekoľko desiatok minút je niečo ako cvičenie s činkami. Výhodou je, že stabilizačný systém veľmi účinne dokáže eliminovať to, že sem-tam trhnete rukami alebo narazíte do prekážky. A ocenili sme aj rukoviatky, ktoré umožňujú spoľahlivo držať tento stabilizačný systém.

Druhá osoba ovláda smer kamery pomocou diaľkového ovládača

Pritom máte aj viacero možností ako držať tento stabilizátor tak, aby sa vám čo najpohodlnejšie nosil. Výhodou je aj dodávaný držiak, na ktorý si položíte Ronina a nemusíte ho držať v ruke.

V podstate je to nevyhnutnosť, ak chcete nasadiť alebo zložiť z Ronina kameru. Súčasťou dodávky je aj podložka, ktorá sa montuje na fotoaparát a umožňuje rýchle upínanie kamery. Na nasadenie tejto podložky na fotoaparát sú potrebné imbus (hex) kľúče, ktoré sú súčasťou dodávky, rovnako sú tu aj prichytávacie skrutky rôznych priemerov.

Ronin s nainštalovaným fotoaparátom Canon EOS 5D

Celý systém sa pritom nastavuje pomocou mobilnej aplikácie pre Android a iOS. Takto sa realizuje aj update firmware.

Oplatí sa?

No, ak to myslíte s videami vážne, tak vám Ronin pomôže. Urobíte s ním zábery, ako keby ste mali kamerový žeriav (Jimmy Jib) a pritom je to mobilné zariadenie. Overili sme si, že vás s ním pustia do lietadla ako s príručnou batožinou (s výnimkou imbus kľúčov) a máte tak so sebou prenosné štúdio.

Ronin nie je lacný, takže si to treba dobre rozmyslieť. Pravda ale je, že lepší navigačný systém ako Ronin pre ťažšie kamery nenájdete.

Cena: 1899 EUR vrátane prenosného kufra
Zapožičal: www.drony.sk/ronin

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE