Dohady sa potvrdili a spoločnosť DJI včera predstavila nového drona, DJI Spark, ktorý je kategorizovaný ako selfie dron

DJI Mavic Pro prebral viaceré funkcie od Phantoma 4 a stal sa z neho špičkový kompaktný dron. Preberanie vlastností pokračuje a Spark si odniesol viacero funkcií z Mavica. Vo výsledku je Spark ešte menší ako Mavic, čo je úctyhodné. Jeho rozmery sú 143 x 143 x 55 mm s hmotnosťou 300 gramov. Do takto malého tela sa podarilo zakomponovať množstvo funkcií, viacero senzorov a 1480 mAh batériu, ktorá má podľa výrobcu výdrž 16 minút letu. Batéria je, samozrejme, vymeniteľná a inteligentná (s vlastnou správou energie).

„DJI Spark je možné ovládať tromi spôsobmi – smartfónom, ovládačom alebo gestami“

Spark má celkom päť bezpečnostných prvkov (3D vision system), ktoré zabezpečujú, aby do ničoho a nikoho nenarazil. S týmto je spojený aj režim kopírovania terénu, kedy vie toto zariadenie letieť takmer autonómne, bez zásahu používateľa, ktorý sa môže venovať napr. natáčaniu videa. Nechýbajú ani režimy ako Tapfly (autonómny presun na označené miesto), ActiveTrack (sledovanie objektu), Gesture (plnohodnotné ovládanie gestami), Sport (max. rýchlosť 50 Km/h) alebo QuickShot (minúta záznamu spracovaná na 10 sekúnd). Novinkou je aj režim panorámy, pristávanie alebo vzlietanie z dlane a funkcia VPS (kopírovanie terénu) z výšky 30 metrov.

„Phantom, Mavic, ale aj Spark je možné ovládať v FPV móde s použitím okuliarov – DJI Goggles. V tomto prípade zažijete úplne iný zážitok z lietania.“

DJI Spark je možné ovládať pribaleným ovládačom, gestami alebo pomocou smartfónu (Wi-Fi režim). Wi-Fi podporuje štandardné pásma 2.4 a 5.8 GHz. Samozrejmosťou sú aj pozičné systémy GPS/GLONASS. Ak Spark odletí ďaleko alebo sa vybíja batéria, dokáže sa samostatne vrátiť na miesto vzletu. Zariadenie má dosah/dolet približne 2 kilometre, pričom je aktívny aj prenos HD obrazu.

Čerešničkou na torte je 12 Mpx kamera, ktorá ja stabilizovaná v dvoch osiach. CMOS Snímač má veľkosť 1/2.3“-palca, šírku záberu 81.9° a clonu f/2.6. Stabilizované videá sú vytvárané v max. rozlíšení Full HD, so snímkovou frekvenciou 30fps. Zábery sa ukladajú na microSD kartu, ktorá môže mať max. kapacitu 64 GB.

DJI Spark bude dostupný od polovice júna za cenu 499 USD (446 eur). Touto cenovkou sa stal najdostupnejším dronom z rodiny DJI. Spark sa bude vyrábať v piatich farebných prevedeniach – biela, modrá, zelená, červená a žltá. Samozrejmosťou bude množstvo príslušenstva alebo rozšírené balenie – Fly More Combo. Na toto zariadenie sa tešíme a veríme, že sa nám časom dostane do rúk, aby sme vám o ňom mohli povedať viac.

Zdroj: DJI.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE