Konvertibilné Windows tablety sú na trhu už vyše dvoch rokov. Podľa viacerých technologických spoločností predstavujú budúcnosť mobilných počítačov.

V redakcii sme testovali výborný tablet HP Spectre x2 a hľadali sme odpoveď na otázku, či uspeje ako náhrada za notebook.

tablet_2_web2016_8_nowat

Na papieri má na to všetky predpoklady. Tablet má 12-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080 a procesory Intel Core m5 alebo m7, 6. generácie. My sme mali k dispozícii najvýkonnejší model s procesorom Intel Core m7, 8 GB operačnou pamäťou a 256 GB SSD diskom. Túto konfiguráciu považujeme dnes za základ, ak hľadáte nástroj na cesty, ktorý má vydržať niekoľko rokov. V prípade klasických notebookov však namiesto Core m procesorov hľadajte Intel Core i5 alebo Core i7.

Konvertibilný tablet používame ako náhradu za notebook viac ako 3 mesiace. Sme s ním spokojní

Výborný základ

Už počas recenzovania sme ocenili celkovú kvalitu vyhotovenia. Spectre x2 má kovové šasi a stojan z nehrdzavejúcej ocele. Ten je možné otočiť približne o 150° – 160°, takže máte veľkú voľnosť, aký sklon si v prípade tabletovej časti nastavíte. V prípade oceľového stojana si treba dať pozor na šmykľavých povrchoch, ako je sklenený stôl. Pri potiahnutí klávesnice môže dôjsť k preklopeniu tabletu. Stalo sa nám to však iba raz za 4 mesiace používania.

Počas používania tabletu sme si doslova zamilovali jeho klávesnicu a touchpad. Nakoľko sme tablet používali najmä na písanie textu, klávesnicu sme využívali takmer nonstop a výrobcu musíme za jej vyhotovenie pochváliť. Písanie je veľmi pohodlné, v segmente konvertibilných tabletov patrí k tomu najlepšiemu, čo sme testovali. Dlhodobé používanie nás v tomto názore utvrdilo. Veľmi dobrý je aj touchpad, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani špičkové ultrabooky.

HP Spectre x2 je aj dnes jedným z najkrajších konvertibilných tabletov na trhu

HP Spectre x2 je aj dnes jedným z najkrajších konvertibilných tabletov na trhu

V rámci pravidelného cestovania sme ocenili hmotnosť 1,19 kg. Napájací adaptér je taktiež dobre prenosný, škoda hrubšieho trojpinového kábla. Niektoré konkurenčné modely ponúkajú aj kompaktnejšie adaptéry, ale nie je to samozrejmosť.

Tablet má vo výbave kameru Intel RealSense. S tou sme sa zabavili počas dvoch popoludní, keď sme skenovali tváre známych. Tieto 3D modely je možné využiť pri tvorbe avatarov v počítačových hrách, prípadne si môžete objednať vlastnú akčnú figúrku. Inak sme ju nevyužili.

HP Spectre x2 má tabletovú výbavu portov. Ponúka dvojicu USB-C konektorov, čo nepovažujeme za najlepšie riešenie. Viac by nám vyhovovala kombinácia jedného USB-C portu a plnohodnotného USB 3.0 konektora. Tak, ako to má HP Elite x2, čo je v podstate podnikový súrodenec nami používaného tabletu. Redukcia z AliExpress za 2 eurá však náš problém vyriešila.

Konvertibilita poteší, ale zaobišli by sme sa bez nej

Vždy, keď sme sa pýtali výrobcov, prečo by si mal človek kúpiť konvertibilný tablet a nie notebook, argumentovali tým, že tablet ponúka väčšiu flexibilitu. Môžete oddeliť klávesnicu od displeja a využívať iba dotykovú obrazovku. Je to fajn pri sledovaní filmov alebo hraní sa. S týmto tvrdením sa stotožňujeme, na druhej strane, nepatríme do tejto skupiny používateľov. V našom prípade sme displej používali samostatne iba 2 až 3-krát v priebehu 4 mesiacov. Vždy pri cestovaní vo vlaku alebo v lietadle, avšak nebolo to pravidlo. Často sme totiž aj počas cestovania pracovali a v takom prípade bol tablet v notebookovom režime.

Režim tabletu sme používali veľmi zriedkavo

Režim tabletu sme používali veľmi zriedkavo

Nedá sa teda povedať, že by v našom prípade konvertibilita ponúkala takú výhodu, aby sme sa bez nej nezaobišli a dali tabletu prednosť pred notebookom. Notebooky majú v niektorých situáciách mierne navrch. Máme na mysli prácu so zariadením na kolenách. Zvládli sme to aj s HP Spectre x2, ale človek si predsa len musí dávať väčší pozor ako keď má na kolenách položený notebook.

Stylusu sme neprišli na chuť

Ďalšou špecifickou vlastnosťou konvertibilných tabletov je dotykové pero, stylus. Niektorí výrobcovia ho dodávajú ako súčasť základného balenia, iní ho ponúkajú vo forme voliteľného príslušenstva. Stylus sme v prípade HP Spectre x2 používali aj pred aj po vydaní aktualizácie Windows 10 Anniversary Update a popravde sme mu neprišli na chuť. Výročná aktualizácia síce priniesla novú funkciu Windows Ink, ktorá má zefektívniť používanie stylusu, náš názor však nezmenila. Pre niektoré povolania je použitie stylusu prínosom, my sme si na občasné krúžkovanie a pripomienkovanie vystačili aj s kreslením alebo písaním pomocou prsta.

Stylus ocení časť používateľov. My sme si vystačili s písaním pomocou prsta

Stylus ocení časť používateľov. My sme si vystačili s písaním pomocou prsta

Verdikt

Otázka znela, či dokáže konvertibilný tablet nahradiť notebook. Ak sa bavíme o segmente tabletov s uhlopriečkou 12 palcov a viac a výkonnou hardvérovou výbavou (sem spadá aj HP Spectre x2), potom je odpoveď jednoznačná. Áno, tieto tablety sú rovnocennou alternatívou k notebookom. HP Spectre x2 používame ako primárny pracovný stroj na cestách viac ako 3 mesiace a nevidíme dôvod, prečo by sme ho mali meniť za iné zariadenie. Faktom je, že stylusu sme neprišli na chuť a aj s konvertibilitou je to veľmi subjektívne – v našom prípade tablet používame takmer neustále v režime notebooku. A ak zvažujete kúpu nového mobilného zariadenia, zamyslite sa nad tým, ako ho budete používať. Na druhej strane, rozdiel v cene medzi tenkými notebookmi a porovnateľnými konvertibilnými tabletmi sa postupne znižuje. Niektorí výrobcovia ich už dokonca ponúkajú za rovnakú cenu.

Za zapožičanie zariadenia HP Spectre x2 ďakujeme spoločnosti HP. Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit