Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do Prešova prináša svoju flotilu moderných zeleno-čiernych elektrokolobežiek berlínsky prevádzkovateľ mikromobility – spoločnosť TIER. Obyvatelia a návštevníci mesta budú môcť využívať modely, ktoré majú smerovky, ktoré prinesú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov, aj väčšiu výdrž baterky o približne 30 % . Primátorka mesta apeluje na to, aby sa jazdci správali zodpovedne a v súlade so stanovenými pravidlami.

Mestská mobilita sa využíva až 5x za týždeň na dochádzanie do práce alebo do školy. Takmer 4x týždenne dochádzame za nákupmi a v priemere 2,6-krát za voľnočasovými aktivitami. Všetky tieto cesty bývajú v okruhu do 5 kilometrov od bydliska. Tieto výsledky vyplynuli z aktuálneho prieskumu TIER a IPSOS. Mikromobilita, teda aj využívanie zdieľaných e-kolobežiek je najefektívnejšia alternatíva pri krátkodobých presunoch, najmä v oblastiach, kde sa často tvoria dopravné zápchy, prípadne sú nedostupné verejnou dopravou.

„Elektrokolobežky aj zdieľané bicykle sa v Prešove dobre udomácnili a tešia sa veľkej obľube zo strany Prešovčanov. Využívajú ich nielen mladí ľudia, ale aj staršie generácie. Tento moderný spôsob dopravy je zároveň ekologický, čo je veľké plus,“ skonštatovala Ing. Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov.

Batérie e-kolobežiek TIER sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia. Tím zamestnancov na mieste vymení prázdne batérie za čerstvo nabité, čím sa výrazne znížia prepravné náklady a emisie. Tento operačný model spoločnosti TIER umožnil spoločnosti zostať od januára 2020 úplne klimaticky neutrálnou.

Elektrokolobežky TIER, ktoré prichádzajú do Prešova, sú najlepšie vo svojej triede. V porovnaní s konkurenciou majú nabíjačku na bezdrôtový telefón a sú vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť. Pridanie týchto funkcií odzrkadľuje inovatívnosť spoločnosti TIER ako svetového lídra v poskytovaní mikromobility.

Kolobežky sa budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. Zóny pôsobenia a parkovacie zóny boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek TIER je stanovená na 25km/hod, keďže pri tejto rýchlosti je vodič schopný bezpečne manévrovať. Touto rýchlosťou môžu jazdci jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách. 

„S príchodom nových elektrokolobežiek  opäť apelujeme na Prešovčanov, aby boli pri jazde opatrní, dodržiavali pravidlá cestnej premávky a kolobežky nepoškodzovali a parkovali tak, aby neprekážali na chodníkoch pre chodcov a cyklistov,“ dopĺňa primátorka.

Na túto tému reaguje Boris Ivan, city manažér TIER pre Slovensko: „E-kolobežka je dopravný prostriedok s presne stanovenými pravidlami vedenia. Úrazy najčastejšie vznikajú pri nerovnostiach vozovky alebo nepozornej jazde. Ak však dodržiavate nasledovné pravidlá, mali by ste sa im vedieť vyhnúť: sústreďte sa na jazdu, rešpektujte dopravné značenie, držte obe ruky na riadidlách, ak vidíte nerovnosť alebo odbočujete, spomaľte. Jedna kolobežka rovná sa jeden jazdec, jazdite triezvi a ak je to možné, používajte prilbu.“

Ako sa používajú e-kolobežky TIER?

Ak chcete vyskúšať TIER, stiahnite si aplikáciu TIER, nájdite e-kolobežku na mape a odomknite ju naskenovaním QR kódu. Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu TIER a klepnite na „Ukončiť jazdu“. Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,13 centov za minútu. TIER akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal. Každá jazda s TIER je nielen klimaticky neutrálna, ale aj krytá poistením zodpovednosti.