Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Berlínsky TIER prináša svoju flotilu moderných zeleno-čiernych elektrokolobežiek do ďalšieho krajského mesta – do Trnavy. Jej obyvatelia a návštevníci budú môcť od dnes využívať modely, ktoré majú väčšiu výdrž baterky o približne 30 %. K bezpečnosti jazdy prispejú aj smerovky, ktoré prinesú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov. Každá jazda s TIER je nielen klimaticky neutrálna, ale aj krytá poistením zodpovednosti.

Podľa aktuálneho prieskumu TIER a IPSOS až 5x za týždeň využívame mestskú mobilitu na dochádzanie do práce alebo do školy, takmer 4x týždenne dochádzame za nákupmi a v priemere 2,6-krát za voľnočasovými aktivitami. Všetky tieto cesty bývajú v okruhu do 5 kilometrov od bydliska. Mikromobilita je najefektívnejšia alternatíva pri krátkodobých presunoch, najmä v oblastiach, kde sa často tvoria dopravné zápchy, prípadne sú nedostupné verejnou dopravou.

Elektrokolobežky TIER, ktoré prišli do Trnavy, sú najlepšie vo svojej triede. Majú okrem iného nabíjačku na bezdrôtový telefón a sú vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť. Pridanie týchto funkcií odzrkadľuje inovatívnosť spoločnosti TIER ako svetového lídra v poskytovaní mikromobility.

Kolobežky sa budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. Zóny pôsobenia a parkovacie zóny boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek TIER je stanovená na 25km/hod, keďže pri tejto rýchlosti je vodič schopný bezpečne manévrovať. Touto rýchlosťou môžu jazdci jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách. 

Často diskutovanou témou ohľadne elektrokolobežiek je bezpečnosť. Na túto tému reaguje Boris Ivan, city manager TIER pre Slovensko: „E-kolobežka je dopravný prostriedok s presne stanovenými pravidlami vedenia. Úrazy najčastejšie vznikajú pri nerovnostiach vozovky alebo nepozornej jazde. Ak však dodržiavate nasledovné pravidlá, mali by ste sa im vedieť vyhnúť: sústreďte sa na jazdu, rešpektujte dopravné značenie, držte obe ruky na riadidlách, ak vidíte nerovnosť alebo odbočujete, spomaľte. Jedna kolobežka rovná sa jeden jazdec, jazdite triezvi a ak je to možné, používajte prilbu.“

Batérie e-kolobežiek TIER, ktoré sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia, eliminujú potrebu prepravovať ich do skladov na nabíjanie. Tím zamestnancov na mieste vymení prázdne batérie za čerstvo nabité, čím sa výrazne znížia prepravné náklady a emisie. Tento operačný model spoločnosti TIER umožnil spoločnosti zostať od januára 2020 úplne klimaticky neutrálnou.

Ako sa používajú e-kolobežky TIER?

Ak chcete vyskúšať TIER, stiahnite si aplikáciu TIER, nájdite e-kolobežku na mape a odomknite ju naskenovaním QR kódu. Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu TIER a klepnite na „Ukončiť jazdu“. Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,16 centov za minútu. TIER akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.